S-profil i hårdt Støjberg-angreb: Du har centraliseret i 20 år – nu vil du løse problemerne med tom snak

Inger Støjbergs analyse af et land i ubalance klinger hult, når man skæver til hendes fortid i Venstre, mener Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund. "Klassisk socialdemokratisk skræmmekampagne," svarer Inger Støjberg.

Inger Støjberg kan ikke genkende sig selv i mange af de samtaler, der foregår i de "fine saloner" i København. Sådan lød det blandt andet fra den tidligere Venstre-næstformand, da hun før sommerferien lancerede sit nye parti Danmarksdemokraterne.
Inger Støjberg kan ikke genkende sig selv i mange af de samtaler, der foregår i de "fine saloner" i København. Sådan lød det blandt andet fra den tidligere Venstre-næstformand, da hun før sommerferien lancerede sit nye parti Danmarksdemokraterne.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Inger Støjberg har et stort medansvar for årtiers centralisering af det danske samfund, og derfor klinger det hult, når hun taler om et land, hvor forbindelseslinjerne er blevet dårligere.

Desuden gør den tidligere Venstre-minister og nuværende formand for Danmarksdemokraterne brug af en retorik, der skaber "falske modsætninger" og "polariserer" i den politiske debat.

Sådan lyder kritikken fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, i et stort interview med Altinget, der er lavet inden Støjbergs melding om, at hun er klar til at gå i regering under de rigtige betingelser.

Læs også

Interviewet er lavet på baggrund en af en analyse, der viser, at Danmarksdemokraterne har hentet mere end 54.000 vælgere hos regeringspartiet. Ifølge meningsmålinger kan det være nok til at rykke regeringsmagten fra rød til blå efter det nært forestående folketingsvalg.

Rasmus Stoklund påpeger, at Inger Støjberg har "en 20 år lang fortid for et parti på Christiansborg (Venstre red.), der har centraliseret Danmark".

"Hun har fremmet en udvikling, hvor vi har fået skabt kæmpe kommuner. Skoler, politistationer og domstole er lukket eller blevet flyttet ind til de store byer," siger han.

Rasmus Stoklund henviser blandt andet til kommunalreformen fra 2007, der sammenlagde 271 kommuner til 98 og erstattede 13 amter med fem regioner. Reformen blev gennemført af et borgerligt flertal med daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (tidligere formand for Venstre, i dag formand for Moderaterne red.) i spidsen. På det tidspunkt var Inger Støjberg medlem af Folketinget for Venstre.

"I 2019 gik hun (Inger Støjberg.) til et valg for et parti, der ville lukke regionerne og lade hospitalerne blive styret af en bestyrelse i København," fortsætter Rasmus Stoklund.

Sundhedsaftalen, som den daværende VLAK-regering indgik med DF i marts 2019, blev kasseret, da magten skiftede få måneder senere. På daværende tidspunkt var Inger Støjberg udlændinge- og integrationsminister for Venstre.

I har vel også selv et politisk ansvar for centraliseringen af Danmark?

"Vi har forsøgt at trække den modsatte vej. Vi har lavet nærpolitistationer og nærhospitaler. Vi har udflyttet uddannelser og tilført ekstra økonomi til de mest udsatte kommuner, så ældreplejen kan komme i en bedre gænge.”

Inger Støjberg har ved flere lejligheder slået fast, at hun bakker op om de decentraliseringsreformer, som brede flertal i Folketinget har gennemført i denne valgperiode.

Støjberg: Det er skræmmekampagne

Netop spørgsmålet om forbindelseslinjerne og manglen på samme mellem land og by er røget tilbage på toppen af den politiske dagsorden i forbindelse med Inger Støjbergs comeback til dansk politik.

For eksempel har det vakt debat, at hun i en video på partiets hjemmeside siger, at hun "ikke altid" kan se sig selv "i det, der fylder på Christiansborg, men heller ikke i de debatter, der foregår blandt eliten i de fine saloner i København."

Rasmus Stoklund understreger, at Socialdemokratiet "på nogle stræk" er enige i Støjbergs diagnose.

"Men hun baserer sig på en form for placebo-effekt. Hun tror, at tingene kommer til at ske, bare fordi hun taler om det. Så god er virkeligheden ikke, og derfor klinger hendes analyse meget hult."

Han mener sågar, at Inger Støjberg puster til en ikkeeksisterende konflikt mellem center og periferi.

"Hun næres af falske modsætninger mellem at have velfungerende storbyer og landområder. Det er med til at polarisere den politiske debat, hvor der bliver talt nogle modsætninger op, som ikke er relevante."

Inger Støjberg har takket nej til at deltage i et interview med Altinget. Men i en mail skriver hun, at "det er tydeligt, at Rasmus Stoklund er sendt i byen i et forsøg på at fremmande et billede af, at det eneste jeg elsker mere end Cola Zero, det er centralisering."

"Jeg tror godt, enhver kan gennemskue, at det er den helt klassiske socialdemokratiske skræmmekampagne, der nu bliver rullet ud. Men som jeg også før har sagt, så vedstår jeg mig arv og gæld. Men der er jo ingen tvivl om, at centraliseringen på flere områder er gået for vidt. Det er en del af Danmarksdemokraternes DNA, at vi skal sikre, at der fortsat er en udvikling af vores yderområder. Vi skal skabe et Danmark, der hænger sammen, og hvor forbindelseslinjerne ikke bliver svagere. Så i stedet for at angribe mig, så synes jeg da bare, at Socialdemokratiet skulle spille konstruktivt med."

Støjberg skriver, at hun "allerede har fremlagt politik, der vil skabe et mere "sammenhængende Danmark".

"Det er blandt andet forslaget om et højere kørselsfradrag til og fra yderområder, og der vil løbende komme flere forslag. I øvrigt stod jeg som integrationsminister stod bag en af de allerstørste udflytninger af statslige arbejdspladser, da jeg flyttede Udlændingestyrelsen fra Østerbro i København til Næstved."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Rasmus Stoklund

MF og politisk ordfører (S)
cand.scient.pol (Københavns Uni. 2012)

0:000:00