Se tallene: Så mange får hvert år en abort efter uge 12

Hvor mange får hvert år en provokeret abort i Danmark? Og hvor mange af dem bliver først foretaget efter uge 12? Få svarene i artiklen her, som også giver et overblik over abortgrænserne i EU-landene.

En kvinde demonstrerer imod den polske regerings indskrænkninger af landets abortrettigheder. Kun fire lande i EU har en mere restriktiv abortlovgivning end Danmark. Få overblikket i artiklen.
En kvinde demonstrerer imod den polske regerings indskrænkninger af landets abortrettigheder. Kun fire lande i EU har en mere restriktiv abortlovgivning end Danmark. Få overblikket i artiklen.Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann NielsenRasmus Lauge Winding

Regeringen er villig til at diskutere, om den nuværende abortgrænse på 12. graviditetsuge skal rykkes.

Sådan lød det, da et flertal i Etisk Råd i den forgangne uge anbefalede at hæve abortgrænsen til 18 uger.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil i løbet af efteråret indkalde til forhandlinger om den danske abortgrænse, som har ligget stille i de 50 år, Danmark har haft fri abort.

Tal viser, at antallet af danske kvinder, der får foretaget en abort, er faldende.

Omkring 600 kvinder får hvert år en provokeret abort efter uge 12.

Udvider man perioden og kigger på data for de seneste 25 år, er billedet nogenlunde det samme:

Tallet for aborter er faldende.

Omvendt viser tallene også, at der i 1998 blev foretaget færre aborter efter uge 12, end tilfældet har været de sidste par år.

Læs også

Ifølge Etisk Råd viser data fra Sverige – der har en abortgrænse i 18. graviditetsuge – at, det ikke vil give flere aborter sent i graviditeten, hvis man hæver abortgrænsen.

Selvom Sverige har en grænse på uge 18, foretages næsten 94 procent af aborterne nemlig før uge 12. I Danmark bliver de fleste aborter foretaget omkring uge 7 og 8.

Med en grænse på 18 uger hører Sverige til blande de lande i EU med den mest lempelige abortlovgivning. Kun Holland har med 24 uger en højere grænse.

Flere EU-lande har valgt en grænse på 14 uger, mens endnu flere ligesom Danmark har valgt at placere den ud for uge 12.

Kun fire EU-lande har en mere restriktiv abortlovgivning i forhold til abortgrænsen end Danmark.

Abortpolitik har de seneste år fyldt meget i Europa, fordi et land som eksempelvis Polen har strammet sin abortlovgivning.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00