Debat

Sikkerhedsbranchen: Vores ældre dør, fordi sikkerheden på landets plejehjem står i flammer

De seneste seks år er flere end 30 mennesker omkommet i brande på plejehjem. Dødsfald der kunne være undgået, hvis brandsikkerheden havde været i orden. Det er kun et spørgsmål om tid, før der sker endnu en tragisk hændelse, for brandsikkerheden på landets plejeinstitutioner er under al kritik, skriver Kasper Skov-Mikkelsen.

Vi har alle muligheder for at reducere antallet af dødsbrande på landets plejehjem, skriver Sikkerhedsbranchens direktør.
Vi har alle muligheder for at reducere antallet af dødsbrande på landets plejehjem, skriver Sikkerhedsbranchens direktør.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper Skov-Mikkelsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I sommeren 2018 omkom tre beboere på Plejecenter Farsøhthus på Djursland efter en tragisk brand, der opstod selvom brandstationen kun lå nogle få hundrede meter væk.

Sagen fra Plejecentret Farsøhthus er desværre ikke et enkeltstående tilfælde. For i perioden 2016 til 2023 er hele ti procent af alle dødsbrande i Danmark sket på landets plejehjem.

Derfor blev der i 2021 nedsat en ekspertgruppe med deltagelse af Sikkerhedsbranchen, der skulle komme med anbefalinger til forbedringer af brandsikringen på landets plejehjem. Ekspertgruppens rapport indeholder 15 konkrete anbefalinger, herunder anbefalinger til opdatering af det tekniske udstyr og uddannelse af personale.

Desværre er der siden rapportens offentliggørelse endnu ikke sket mere. Kalenderen skriver nu august 2023, og dermed er vi nu på femte måned, uden at der fra politisk hold er taget initiativ til at implementere rapportens anbefalinger og forbedre de mangelfulde forhold omkring brandsikkerhed, der har været kendt i flere år.

Dødsfald der kunne være undgået

Alene gennem de seneste seks år er mere end 30 mennesker omkommet i brande på plejehjem. Dødsfald der kunne være undgået, hvis brandsikkerheden havde været i orden.

Det undrer mig i høj grad, at der nedsættes en ekspertgruppe, hvis anbefalinger siden ikke bliver brugt

Kasper Skov-Mikkelsen
Direktør, Sikkerhedsbranchen

Udfordringen ligger i, at det er plejehjemmets byggeår, der afgør kravene til brandsikkerhed ifølge den nuværende lovgivning. Automatiske brandalarmeringsanlæg med mere er at finde på plejehjem, der er opført inden for de seneste 20-25 år, hvorimod ældre plejehjem efter nutidens standarder ofte har forældet og mangelfuld brandsikring.

Undersøgelser viser manglende efterlevelse af Bygningsreglementets krav til brandsikring på plejeinstitutioner.

På baggrund af dødsbranden på Farsøhthus blev der i 2018 af Transport-, bygnings- og boligministeren iværksat en undersøgelse, der skulle afdække, hvorvidt der var tale om et enkeltstående tilfælde eller om brandsikkerheden i plejeboliger med videre i større udstrækning ikke lever op til Bygningsreglementets krav.

Resultatet af undersøgelsen var rystende læsning. Her fremgik det blandt andet, at 75 procent af de plejehjem, der ifølge Bygningsreglementet burde have haft sprinkleranlæg, ikke havde det, og i mere end 25 procent af tilfældene var flugtvejene på plejehjemmene brandbelastede.

I januar i år kunne DR berette, at en række af landets kommuner endnu ikke har rettet op på de mange mangler i brandsikkerheden, på trods af at de nu har haft flere år til at løse opgaven.

Læs også

Find de støvede anbefalinger frem

Vi har alle muligheder for at reducere antallet af dødsbrande på landets plejehjem, og det undrer mig i høj grad, at der nedsættes en ekspertgruppe, hvis anbefalinger siden ikke bliver brugt.

Løsningerne ligger dog lige for, og Sikkerhedsbranchen indgår gerne i en konstruktiv dialog med relevante myndigheder om brandsikring og implementering af rapportens anbefalinger – og hellere i dag end i morgen.

Vi skulle gerne kunne sende vores kære på plejehjem med oprejst pande og fortælle omverdenen, at vi i Danmark har trygge og gode plejehjem. Trygge plejehjem, hvor beboerne såvel som de pårørende ikke skal være bekymrede for, om brandsikringen lever op til nutidens standarder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Skov-Mikkelsen

Direktør, SikkerhedsBranchen
cand.jur., LL.M.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024