Søren Pape vil genrejse Konservative: "Jeg ved, hvilket ansvar der hviler på mine skuldre"
Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, tog i sin tale ved partiets landsråd endnu engang ansvaret for nederlaget ved folketingsvalget. Nu vil han genrejse partiet og revitalisere gamle grundværdier under overskriften "stærke rødder i en omskiftelig tid".
Karl Emil Frost
Journalist og redaktør"Ansvaret for vores dårlige valg er mit. Men ansvaret for ikke at blive blændet af en dårlig periode, det er også mit."
Sådan lød det fra konservatives formand, Søren Pape Poulsen, til partiets landsråd i Herning Kongrescenter lørdag.
Nu vil han genrejse partiet efter et folketingsvalg, hvor Konservative fik 5,5 procent af stemmerne efter en lang periode med tocifrede meningsmålinger, som udløste statsministerambitioner.
Det skal ske ved at vende "tilbage til rødderne" og skabe en ny fortælling om partiets grundværdier, lød det fra partiformanden.
"Ja, vi fik klø, da vi spillede med i det politiske Champions League. Men for første gang i årtier, kvalificerede vi os. Det tager jeg også med," sagde Søren Pape Poulsen og tilføjede:
"Jeg mærker forventningerne hos jer. Forhåbningerne. Og jeg forstår også dem, der er tilbageholdne og skeptiske. I har set mig, da jeg havde det allerværst og præsterede værst. Den oplevelse lærer jeg af. Men den definerer ikke, hvem jeg er. Og jeg er sikker på, at når jeg kan komme videre, så kan alle andre det også."
Henvender sig til kritikere
Søren Pape Poulsen adresserede direkte de kritiske røster, der har lydt i partiet siden folketingsvalget og bad om medlemmernes tillid.
Før handlede det om Pape, nu handler det om alt andet
- Esben Schjørring, politisk redaktør
K-formand Søren Pape Poulsen skulle træde en meget svær balance i sin tale. Hvordan indrømmer man store fejl og et endnu større nederlag ved FV22, samtidig med at man gør hævd på at stå i spidsen for sit parti?
Hvordan kan man med troværdighed på den ene side tale om krigen og kriserne og på den anden præsentere sig selv som svaret på dem, når man samtidig er tvunget til at erklære, ”at vi fik klø, da vi spillede med i det politiske Champions League.”?
Pape prøvede at løse den ligning ved at forlade sidste års Pape Power, skattelettelser og statsministerpost. I år handlede det om fællesskab og tid til familien. Selv gamle gangere som modstanden mod Christiania blev trukket af stalden. Og undervejs foretog formanden et retorisk glid fra ”jeg” til ”vi”, fra Pape til parti.
Konservative har forladt den store politik og bevæger sig nu ind på den lille hverdagspolitik. Det kan man enten se som agilt, eller som at man – for en stund i hvert fald – accepterer rollen som nicheparti.
Det er let at se, at Pape og co. har nærstuderet, hvordan Alex Vanopslagh har fået vind i sejlene ved ikke at tale om penge, men om hverdags-eksistentialisme i en borgerlig aftapning. Der var noget So ein Ding over det. Omvendt er grænsen mellem innovation og kopiproduktion ikke svært bevogtet i politik.
Målet for Pape var egentlig ikke at tale på vegne af sit parti, men at bringe sig tilbage i den position, hvorfra han kan gøre det. Han havde derfor ikke store nye politisk forslag med. I stedet kom han med et nyt sprog og en ny fortælling. Det var ikke en udadvendt tale, men en indadvendt.
Mere partiterapi end valgkamp.
At bedømme på klapsalverne lykkedes det for indeværende.
"Til skeptikerne, og det må man som konservativ altid have lov til at være. Jeg vil bede jer læne jer ind i tilliden. For vi kan ikke ændre verden med et trylleslag. Men vi kan tage første skridt i fællesskab. Vi kan rejse os og komme stærkt igen. Det ved jeg, at vi kan. For vi har set det før i vores parti. Jeg var selv formand," sagde han.
Søren Pape Poulsen understregede samtidig, at han er bevidst om den store opgave, der nu venter ham som formand.
"Jeg ved, hvilket ansvar der nu hviler på mine skuldre. Men jeg kan også se en vej frem. For jeg kan se, at der er brug for os derude. Så kære venner, nu er det tid til, at vi kommer videre i fællesskab," lød det.
Konservativ fortælling
Med sig til landsrådet havde partiformanden et nyt politisk katalog, som han vil bruge som afsæt for den politiske genrejsning.
Kataloget bærer overskriften "Stærke rødder i en omskiftelig tid" og skal holde partiet fast på klassiske og gamle konservative værdier med fokus på familie og de nære fællesskaber, lød det fra Søren Pape Poulsen.
"Det er ikke et nøgternt politisk katalog med initiativer og en tabel, der viser prisen. I stedet viser vi vores værdier," sagde han og uddybede:
"For vi danskere har brug for fast grund under fødderne. Og aldrig har der været mere brug for, at vi kender vores værdier. I en verden, der konstant forandrer sig, er familien en konstant. Familier kan udrette så ufattelig meget, men de har også brug for nogle, der tænker på dem. Det er os. Vi er det parti, der tager ansvar for, at familiekærligheden og opdragelsen får bedre vilkår."
Jeg vil bede jer læne jer ind i tilliden. For vi kan ikke ændre verden med et trylleslag.
Søren Pape Poulsen
Formand, Konservative
I sin tale slog Søren Pape Poulsen blandt andet fast, at også den økonomiske politik fremover skal tænkes mere direkte ind i den konservative værdipolitik med fokus på fællesskaber.
"Vi er vant til at regne i arbejdsudbud og skatteindtægter i dansk politik. Men vores succes skal også måles på antallet af sænkede skuldre. Som konservative er vi opdraget til at tage os af os selv, vores familie, vores næste og vores land. Og en af de allervigtigste værdier i det at være konservativ er bevidstheden om, at vi er og bliver et fællesskab, men at fællesskabet samtidig står på skuldrene af enkeltpersoner," sagde Søren Pape Poulsen.
"Der er brug for os som aldrig før"
K-formanden understregede flere gange i sin tale, at konservatismen har svarene på mange af tidens store kriser og henviste flere gange til krigen i Ukraine.
"Verden kræver virkelig noget af os for tiden. Det har den gjort før. Så tiden kalder på erfaring. Den har vi. For vi har værdierne til at bære os sikkert igennem kriser. Og vi har prøvet det før. Vi har som parti en over 100 år lang historie, og vores værdier er blevet tryktestet mange gange," sagde Søren Pape Poulsen og tilføjede:
"Hver gang har familiernes omsorg, det personlige ansvar i de nære fællesskaber og vores kærlighed til Danmark vundet. Kære venner, der er brug for os som aldrig før. Det er nu, vi skal videre, for det er nu, vi skal være noget for andre."