Vermund vil have Løkke og Venstre tilbage i blå blok efter næste valg: "Der er trods alt mere, der forener os, end der deler os"

Nye Borgerliges formand forsøgte at genoplive blå blok i sin årsmødetale og slog fast, at hun nu er partiets formand ”uden slutdato”. Det seneste års rod i partiet, ”kommer jeg ikke til at tillade en gang til,” lød det fra Vermund.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Morten ØyenFrida Flinch

Kaos og et mislykket formandsskifte har det seneste år fået Nye Borgerlige til at kæmpe med spærregrænsen og ligne et parti i opløsning.

Alligevel er der brug for partiet, lød det fra Pernille Vermund i sin tale til baglandet lørdag i DGI Huset i Vejle.

Det kommer jeg ikke til at tillade en gang til.

Pernille Vermund (NB)
Partiformand

”Danmark har brug for et parti, der både byder velkommen til gode indvandrere og er klar til at tage et opgør med de konventioner, der forhindrer os i at holde de dårlige ude,” sagde Pernille Vermund i en tale, hvor der blev delt verbale knytnæver ud til ”kyniske konventionsryttere”, ”klimasocialister” og ”socialdemokratiske velfærdsteknokrater”.

Det seneste års turbulens for det borgerlige parti stod dog centralt i talen.

Formand uden slutdato

Ved valget fik Nye Borgerlige seks mandater, men kun Pernille Vermund, Kim Edberg Andersen og Peter Seier Christensen er tilbage i folketingsgruppen. En halvering som blandt andet hænger sammen med, at Lars Boje Mathiesen overtog stafetten som ny formand i februar, men allerede en måned efter blev afsat og ekskluderet efter interne uenigheder.

”Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at nogen kunne skabe så meget rod på så kort tid. Det beklager jeg. Det kommer jeg ikke til at tillade en gang til,” sagde Pernille Vermund.

”Vi rejser os og børster støvet af os. Og vi er blevet klogere. Jeg er blevet klogere,” tilføjede hun og slog fast, at hun nu stiller sig til rådighed som formand ”uden slutdato” til dagens største klapsalver.

Læs også

Appel til Løkke og Venstre

Pernille Vermund brugte en stor del af talen på at klinke skår i den nu tidligere blå blok, og hun sendte en appel til Moderaterne og Venstre om at droppe Mette Frederiksen og SVM-regeringen.

”Slut jer til de blå partier, og lad os genrejse det borgerlige Danmark,” sagde Pernille Vermund i en af DGI Husets store haller, der gav genklang af baglandets klapsalve.

Hun optegnede et billede af et blåt Danmark med ”frihed under ansvar”, hvor ”familierne og de frivillige fællesskaber er hovedhjørnesten” og ”vores fælles arv og kulturelle værdifællesskab binder os sammen som folk".

”Der er trods alt mere, der forener os, end deler os,” sagde partiformanden og fortsatte:

”Og hvis I – Venstre og Moderaterne – slutter jer til de borgerlige partier, så kan vi sammen - med danskernes hjælp - gå i gang allerede efter næste valg.”

Udlændingstramninger rammer forkerte

Hurtigt blev der i talen også nævnt kritik af regeringens afskaffelse af Store Bededag, den varslede CO2-afgift på dansk landbrug, en ny top-topskat og koranloven.

Men der var også ros til Venstre og Moderaterne for at ”bekende borgerlig kulør og tale statsministeren midt imod”, når Mette Frederiksen siger, danskerne skal arbejde mere for velfærdsstaten.

Samtidig var der også en forsonende håndsrækning i udlændingepolitikken, hvor Nye Borgerliges tidligere ellers har været meget ultimative. Nu ønsker Vermund et fokus på visse stramninger, som rammer de forkerte indvandre.

”Vi smider hvert år gode, velintegrerede udlændinge på porten, men giver ophold til seriekriminelle og voldtægtsforbrydere. Det er vanvittigt,” sagde Pernille Vermund.

Nye Borgerlige holder landsmøde i DHI-Huset i Vejle lørdag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Kim Edberg Andersen

MF (DD), regionsrådsmedlem (DD), Region Nordjylland
BA i politik og administration (Aalborg Uni. 2012)

Peter Seier Christensen

MF (NB)
kemiingeniør, ph.d. (DTU 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024