Krisen kradser hos Nye Borgerlige: Flere end 5.000 medlemmer er smuttet siden januar

Cirka 5.300 medlemmer har meldt sig ud af Nye Borgerlige på ni måneder. Vi har haft et helt afskyeligt forår for at sige det mildt, siget partiformand Pernille Vermund.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Morten ØyenFrida Flinch

Nye Borgerlige har de seneste år brystet sig af at være blevet Danmarks tredjestørste parti, når det gælder antal medlemmer.

Men siden valget er medlemmerne flygtet væk fra partiet, viser den seneste gennemgang af partiets regnskab. Helt konkret er medlemstallet svundet ind fra 11.815 i januar til cirka 6.500 her i oktober.

Vi har haft et afskyeligt forår for at sige det mildt.

Pernille Vermund (NB)
Partiformand

Ifølge partiformand Pernille Vermund er det ”åbenlyst for de fleste”, hvorfor medlemmerne er smuttet i så høj fart de seneste måneder.

”Vi har haft et afskyeligt forår for at sige det mildt. Det har kostet på tilliden blandt de medlemmer, der har meldt sig ind,” siger Pernille Vermund.

Tilbage i 2021 havde Nye Borgerlige mere end 15.000 medlemmer. Kun overgået af Venstre og Socialdemokratiet. Selvom partierne i Folketinget får offentlig partistøtte, er bidraget fra medlemmerne vigtigt for partiernes organisation og valgkampe.

Mandatflugt og formandskaos

Men tiden efter folketingsvalget for et år siden har været turbulent og dramatisk for Nye Borgerlige: Folketingsgruppen er gået fra seks til tre medlemmer, da Mette Thiesen og Mikkel Bjørn valgte at springe til Dansk Folkeparti, og Lars Boje Mathiesen blev ekskluderet fra partiet efter kun en måned som partiformand.

Selvom Pernille Vermund var på vej ud af politik i januar, endte hun tilbage som fungerende politisk leder af partiet. En post som hun på lørdagens landsmøde i Vejle så formelt blev (gen)valgt til. Nu siger Pernille Vermund, at hun står til rådighed på topposten ”uden udløbsdato”.

Hvad har I tænkt jer at gøre ved medlemsflugten?

”I første omgang så handler det om at få ro på butikken. Det er der gudskelov nu,” siger Pernille Vermund og fortsætter:

”Det handler også om tid. Man skal igen kunne se, at vi kæmper for en borgerlig politik, og kunne se at Nye Borgerlige stadig har en stærk berettigelse.”

Har I et mål for, hvor mange medlemmer I skal have om et år?

”Nej, det har vi ikke sat et mål for.”

I det seneste snit af meningsmålinger får Nye Borgerlige 2,5 procent af stemmerne.

Nye Borgerlige holder landsmøde lørdag i DGI-Huset i Vejle.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024