Støttepartier bakker op om totaleftersyn af ældreområdet

OPSTRAMNING: Skjulte optagelser, som viser endnu et omsorgssvigt i ældreplejen, ryster støttepartier. De bakker op om Ældre Sagens ønske om et "totaleftersyn" af sektoren.

Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, efterlyser et "totaleftersyn" af ældreplejen, som er blevet forsømt i årtier.
Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, efterlyser et "totaleftersyn" af ældreplejen, som er blevet forsømt i årtier.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Regeringens støttepartier Enhedslisten og SF bakker op om Ældre Sagens forslag om et "totaleftersyn" af ældresektoren.

Det kommer frem, efter at Ekstra Bladet har offentliggjort skjulte TV 2-optagelser, som har vist omsorgssvigt på et plejehjem i Aarhus. Sagen fra Aarhus er en ud af efterhånden mange sager, mener Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, som foreslår totaleftersynet.

"De her kummerlige forhold skal have konsekvenser. De pårørende har klaget i tre år uden konsekvenser, og det, synes jeg, er pligtforsømmende ud over alle grænser," siger han. 

Han foreslår blandt andet, at de tilsyn, som tjekker op på plejehjemmene, fremover skal komme "100 procent uanmeldt", og at normeringen bliver sat "væsentligt" op.

Jeg har utallige gange opfordret til, at vi får lavet et 360 graders eftersyn af hele ældreområdet.

Jane Heitmann (V)
Ældreordfører

Støttepartier bakker op
Ældreordfører Peder Hvelplund (EL) bakker op om et 360 graders eftersyn af hele ældreområdet. Han mener, at sagen i Aarhus er "fuldstændig utilstedelig", og at den nuværende model på ældreområdet ikke er gangbar.

"Vi bakker op om et grundigt eftersyn af ældreområdet, så vi kan blive klogere på, hvordan den fremtidige struktur skal se ud i en ny sundhedsaftale. Der skal tilføres yderligere midler til kommunerne, så de kan løfte opgaven. Nu bliver det som følge af coronakrisen desværre nogle lidt pauvre økonomiaftaler, som vi får denne gang, men der er ikke nogen tvivl om, at vi ønsker at kompensere kommunerne på ældreområdet," siger han.

Ældreordfører Kirsten Normann Andersen (SF) appellerer til kommunalpolitikerne om at blive mere lydhøre i sagerne om omsorgssvigt. Hun tror grundlæggende ikke på mere kontrol og flere tilsyn, men derimod på at forbedre vilkårene for de ansatte.

"Vi har minimeret ældreplejen til kun at handle om de helt basale vilkår for at leve. Vi skal sikre, at den enkelte ældre kan få noget mere livskvalitet. Jeg er helt enig i, at situationen i Aarhus og resten af ældreplejen er uholdbar. Så vi har brug for et strukturelt eftersyn med et krav om, at vi skal organisere ældreplejen anderledes end i dag," siger hun.

Ministerens radiotavshed undrer Venstre
Altinget har uden held forsøgt at få en kommentar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), som holder ferie.

Ministerens radiotavshed undrer ældreordfører Jane Heitmann (V), som bakker op om totaleftersynet.

"Jeg har uden at få svar henvendt mig til ministeren for at drøfte det her. Han bør simpelthen indkalde alle partiers ældreordførere, så vi kan drøfte, hvad vi kan gøre for at sikre, at vi fremadrettet får en værdig ældrepleje, så sagen fra Aarhus aldrig kommer til at gentage sig. 

Jane Heitmann har som følge af sagen kaldt Magnus Heunicke i samråd og stillet udvalgsspørgsmål til ministeren.

"Jeg har utallige gange opfordret til, at vi får lavet et 360 graders eftersyn af hele ældreområdet. Sagen fra Aarhus taler fuldstændig ind i det ønske," siger hun.

Læs også

Socialdemokratiet afviser ikke totaleftersyn
Sundheds- og Ældreministeriet henviser til ældreordfører Birgitte Vind (S).

Regeringen er ifølge Birgitte Vind ikke afvisende over for et totaleftersyn. Hun mener dog, at det i høj grad er kommunerne, som skal løfte opgaven, fordi kommunerne "kender borgerne bedre og ved, hvor skoen trykker".

"Men derfor skal vi hele tiden være opmærksomme på, om der er de ressourcer, der skal til ude på plejehjemmene," siger hun.

I efteråret efterlyste Bjarne Hastrup flere midler til ældreområdet, mens oppositionen kritiserede regeringen for, at den med finanslovsudspillet kørte ældreområdet "fuldstændig i grøften".

Bjarne Hastrup frygtede i efteråret for det stigende antal ældre, som frem mod 2030 forventes at stige fra 264.000 til 425.000, mens han nu – efter sagen i Aarhus – stadig undrer sig over, at den politiske opmærksomhed mangler.

"Jeg giver ikke en bønne for de flotte ord om at styrke ældreplejen fra politikerne. Der skal simpelthen handles nu," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Vind

MF (S)
Lærer (Jelling Seminarium 1989)

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

0:000:00