Ældre Sagen er skuffet: Savner tiltag fra regeringen

INTERVIEW: Det er skuffende, at den nye S-regering ikke har fundet flere penge til ældreområdet. Hvis ikke der kommer flere konkrete tiltag på bordet, vil det ende "fatalt", lyder kritikken fra Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup.

Bjarne Hastrup kalder det "fatalt", hvis ældreområdet ikke får flere midler i 2020.
Bjarne Hastrup kalder det "fatalt", hvis ældreområdet ikke får flere midler i 2020.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Selvfølgelig er vi skuffede over, at der ikke er lagt op til mere på ældreområdet fra regeringens side. Vi er kommet frygteligt bagud, mens andelen af ældre i befolkningen samtidig kommer til at stige markant de kommende år.

Bjarne Hastrup
Direktør, Ældre Sagen

Ældre Sagen, der har knap 900.000 medlemmer i ryggen, har finanslov efter finanslov kunnet glæde sig over sejre, der for eksempel har kastet "ældremilliarder" og nye tilskud til pensionister af sig.

Men der er noget, der ikke er, som det plejer, i år. I årets finanslovsforhandlinger ligger der ingen store lunser til ældreområdet. I stedet ser især børn og klimaet ud til at løbe med pengene og opmærksomheden.

Heller ikke i forståelsespapiret eller lovkataloget finder man tiltag, der gør Ældre Sagen mindre urolig for fremtiden, siger Ældre Sagens mangeårige direktør, Bjarne Hastrup, i et stort interview med Altinget.

Dokumentation

Ældre Sagens forslag til finanslov 2020

  • Styrk uddannelse og fasthold medarbejdere på ældreområdet
    Ældre Sagen ønsker blandt andet en øget tilgang til sosu-uddannelserne, så der er tilstrækkelige og kompetente hænder til at udføre arbejdet på ældreområdet.
  • Forpligt kommunerne til at inkludere social omsorg i hjemmehjælpen
    Ældre Sagen skriver: "Mange steder er social omsorg så godt som ikkeeksisterende, til trods for at kommunerne har fået tilført puljemidler blandt andet til dette de senere år.
  • Igangsæt en plan for opførelse af 25.000 plejeboliger frem mod 2030
    Det skal ifølge Ældre Sagen sikres, at der er plejeboliger nok. Det er blevet for svært at få en plejebolig, og med den store vækst af antallet af ældre over 80 år de kommende år, er der akut behov for at få bygget nye plejeboliger.
  • Iværksæt en national handlingsplan for pårørende
    Den store indsats med at sikre værdig pleje og omsorg til svækkede ældre kan ikke løses uden den indsats, som pårørende yder. Det kan være en stor belastning at være pårørende, og mange oplever belastningssymptomer eller bliver selv syge. Derfor vil Ældre Sagen skabe bedre vilkår for pårørende
  • Sæt fokus på den ældre medicinske patient
    På sundhedsområdet er der særligt behov for at forbedre forholdene for den svækkede ældre med flere sygdomme og mange kontakter til sundhedsvæsenet.
    Med handlingsplanen for den ældre medicinske patient, der udløber i år, er man desværre langt fra i mål.
    Der er fortsat overbelægning, mangel på sammenhæng og store kvalitetsforskelle i behandlingen, afhængigt af hvor i landet man bor.
    Der er derfor brug for en ny national handlingsplan for den ældre medicinske patient med ambitiøse mål, der følges tæt, og som viderefører og udbygger de tiltag, der er iværksat ved de tidligere handlingsplaner.
  • Sørg for, at demenshandlingsplanen kan fortsætte
    Også det stadigt stigende antal mennesker med demens har brug for en særlig indsats, og der bør afsættes midler til at fortsætte den igangværende handlingsplan i 2020 og de efterfølgende år for at kunne nå de vigtige og ambitiøse mål, som Folketinget satte i 2016.

Kilde: Ældre Sagen


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00