Støttepartier kræver ændrede regler efter afsløringer om S-erhvervsklub

De tre støttepartier revser regeringen og vil stramme reglerne, efter Morten Bødskov i flere tilfælde har fået hjælp af Skatteministeriets embedsmænd til at udarbejde materiale til møder i Socialdemokratiets erhvervsklub. Læs eller genlæs artiklen.

Morten Bødskov kritiseres af regeringens tre støttepartier for at have brugt Skatteministeriets embedsmænd til at udarbejde materiale til Socialdemokratiets erhvervsklub. 
Morten Bødskov kritiseres af regeringens tre støttepartier for at have brugt Skatteministeriets embedsmænd til at udarbejde materiale til Socialdemokratiets erhvervsklub. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-HansenBirk Sebastian Kotkas

Artiklen blev bragt første gang 23. juni 2021. Vi bringer den igen i anledning af den aktuelle historie i Berlingske om, at også finansminister Nicolai Wammen (S) har brugt sit embedsværk til at udarbejde et oplæg til et møde i S-erhvervsklubben.

Det ligner misbrug af embedsværket, når skatteminister Morten Bødskov (S) har brugt sine embedsmænd til at udføre arbejde i forbindelse med møder i Socialdemokratiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK.

Og hvis det ikke allerede er ulovligt, så bør Folketinget gå ind og sikre, at det bliver ulovligt.

Det mener Radikale, efter at DR har afsløret, hvordan skatteminister Morten Bødskov (S) ved flere lejligheder har fået Skatteministeriets embedsmænd til at udarbejde materiale og oplæg til møder i Socialdemokratiets erhvervsklub. 

"Hvis det her er lovligt, skal loven i hvert fald laves om. Det er helt forkert at misbruge embedsværkets ressourcer til at forberede oplæg, der egentlig har med parti-fundraising at gøre. Man skal ikke bruge embedsmændene til, at partiet kan tjene penge til en valgkamp. Det er ikke en rigtig måde at bruge offentlige midler på, så hvis ikke det er ulovligt, skal det være det," siger Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, og tilføjer: 

"Hvis ikke det er ulovligt, kan man reelt betale sig adgang til embedsapparatet eller regeringen, og dermed kan pengepungen gøre, at nogle har bedre adgang til det end andre, der ikke betaler."

En lignende melding kommer fra Enhedslisten.

"Vi mener helt bestemt, at der brug for klarere regler og strengere straffe," siger Enhedslistens demokratiordfører, Rosa Lund og fortsætter: 

"Det er meget alvorligt. Morten Bødskov forsøger at bruge sit ministerium til at lave socialdemokratisk politik, og det skal han ikke. Han kan lave socialdemokratisk politik i den forstand, at regeringens politik er socialdemokratisk, men reglerne er sådan, at embedsværket ikke skal levere materiale til Socialdemokratiets erhvervsklub. Det er kreativ brug af reglerne."

Læs også

SF beder om udredning
Hos SF er man en smule mere afventende, men partiets retsordfører, Karina Lorentzen slår fast, at der er tale om "en usund sammenblanding af interesser," og man skal kunne stole på, at embedsværket er neutralt. 

Derfor vil hun bede justitsminister Nick Hækkerup (S) fremlægge en juridisk vurdering af, hvilke regler der er gældende på området.

"Jeg vil bede justitsministeren om at lave en juridisk udredning af, hvad der gælder på det her område. Så skal vi have kortlagt nogle klare regler for det her, hvis de ikke eksisterer," siger Karina Lorentzen og tilføjer:

"Det skal sikre, at sådan noget her ikke kan forekomme, så embedsmændene ikke kommer i klemme, men også fordi, at det skal være tydeligt, hvornår man optræder som minister, og hvornår man optræder som socialdemokrat. Som socialdemokrat har man ikke særlig adgang til ministerierne og til at få udarbejdet oplæg som minister." 

Derudover har Kira Marie Peter-Hansen - det ene af SF's to medlemmer af Europa-Parlamentet - også bragt de danske partiers erhvervsklubber op over for EU-Kommissionen.

Her hun spurgt om, hvorvidt de danske partiers erhvervsklubber er forenelige med EU's anbefalinger på området, og om EU-Kommissionen påtænker at fremhæve erhvervsklubberne i sin næste rapport om retsstatssituationen i Danmark. 

EU-Kommissionen har endnu ikke svaret på spørgsmålet. 

Hvis det her er lovligt, skal loven i hvert fald laves om. Det er helt forkert at misbruge embedsværkets ressourcer til at forberede oplæg, der egentlig har med parti-fundraising at gøre.

Kristian Hegaard
Retsordfører for Radikale

Enhedslisten kalder Bødskov i samråd
Men sagen er langt fra slut for regeringen.

Rosa Lund vil kalde Morten Bødskov i samråd om sagen hurtigst muligt. 

"Vi indkalder til Morten Bødskov til samråd. Det sker lige så snart, jeg får et ledigt øjeblik ved min computer, hvor jeg kan formulere samrådsspørgsmålene," siger hun. 

Så langt vil man ikke gå hos SF.

Støtter I, at Enhedslisten kalder Morten Bødskov i samråd?

"Jeg vil afvente og se, hvad den juridiske udredning siger. Det vigtigste for mig er, at vi får nogle klare regler," siger Karina Lorentzen. 

Viser det sig, at Morten Bødskovs fremgangsmåde ikke er ulovlig, vil Kristian Hegaard indkaldes til forhandlinger om at præcisere loven. 

"Nu vil vi finde ud af, hvad der op og ned i det her. Vi skal have klarlagt, hvorvidt er det lovligt eller ulovligt. Hvis det ikke er ulovligt, vil det næste naturlige skridt, at der bliver indkaldt til forhandlinger om, hvordan vi præcisere loven," siger han.

For ingen kan være tjent med, at der er gråzoner på området, slår Radikales retsordfører fast.

"Noget så afgørende som, hvad embedsmænd må og ikke må, skal der simpelthen være større klarhed om. Det her handler om noget så grundlæggende som tilliden til politik og den måde, som vores demokrati er skruet sammen på. I værste fald er der sket misbrug af embedsværket, og i bedste fald er der bare tale om en omgåelse af reglerne, og så skal de regler selvfølgelig laves om," siger Kristian Hegaard. 

Kan du garantere, at Radikale ikke selv brugt embedsmænd til at udarbejde materiale til partiets erhvervsklubber, når I har været i regering?

"Det er mig bekendt ikke sket, men det er klart, at hvis det er sket, så er det ikke i orden, og det ændrer ikke på, at vi gerne vil have lovgivningen ændret."

Eksperter kritiserer embedsmændenes bidrag
I slutningen af april kunne Altinget fortælle, hvordan omkring 50 medlemmer af Socialdemokratiets erhvervsklub har købt sig adgang til mellem fire og seks årlige møder med en række topministre, herunder Mette Frederiksen (S), Nicolai Wammen (S) og Morten Bødskov. 

Her slog Roger Buch, forskningschef i samfundsfag ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, fast, at hvis ministrene har ministerkasketten på og tager imod betaling for et møde, så ville der være tale om korruption. 

"Men når ministrene tager partikasketten på, så er det lovligt," udtalte Roger Buch.

Ifølge DR er Morten Bødskov blevet præsenteret som skatteminister i de oplæg, som ministeriets embedsmænd har udarbejdet til erhvervsklubbens møder, og Skatteministeriets navn og logo fremgår ligeledes af præsentationen.

Mediet beskriver desuden, hvordan skatteministerens to ministersekretærer har været involveret i planlægningen af ministerens oplæg til et konkret møde i erhvervsklubben i efteråret 2019.

Det skal sikre, at sådan noget her ikke kan forekomme, så embedsmændene ikke kommer i klemme, men også fordi, at det skal være tydeligt, hvornår man optræder som minister, og hvornår man optræder som socialdemokrat.

Karina Lorentzen
Retsordfører for SF

Ifølge Frederik Waage, der er professor i forfatningsret på Syddansk Universitet, er embedsmændenes bidrag til oplægget ikke lovligt. 

"Hvis embedsmændene er bekendt med, at det her er en erhvervsklub med betalende medlemmer, så skal de ikke medvirke til at lave materiale til mødet. Der skal de sige fra over fra ministeren, men i sidste ende er det ministerens ansvar. Det er ikke sagligt at bruge embedskræfter på det her stykke arbejde. Det er ikke sagligt og dermed er det ikke lovligt," siger Frederik Waage til DR

Ikke alle eksperter er lige så skråsikre.

Over for DR vurderer Sten Bønsing, professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, at konstruktionen rent juridisk er lovlig, mens Roger Buchs vurdering lægger sig mellem de vurderingerne fra Frederik Waage og Sten Bønsing. 

Roger Buch vil ikke kalde embedsmændenes bidrag ulovligt, men stempler det som "helt klart problematisk."

Altinget har været i kontakt med både Frederik Waage og Roger Buch, der fastholder deres respektive vurderinger. 

Roger Buch understreger over for Altinget, at Morten Bødskov har et forklaringsproblem. 

"Ministeren er fanget i det dilemma, at hvis han siger, at han gør det som minister, så må der ikke tjenes penge på det. Og hvis han siger, at han gør det som folketingsmedlem eller privat partimedlem, så må han ikke få hjælp fra ministeriet. Så enten træder han over reglerne på den ene side eller på den anden side," siger han.

Enhedslisten foreslår flere regelændringer
Det årlige kontingent i i Socialdemokratiets erhvervsklub er på 20.000 kroner, hvilket er under grænsen for, hvornår bidragsyderne skal holdes anonyme. 

I 2019 var grænsen på 20.900 kroner, og den er steget til 21.900 kroner i 2021.

Når en virksomhed støtter erhvervsklubben økonomisk, kan erhvervsklubben sende beløbet videre til partiet, uden at virksomhedens navn fremgår af partiregnskabet. 

Det er meget alvorligt. Morten Bødskov forsøger at bruge sit ministerium til at lave socialdemokratisk politik, og det skal han ikke. 

Rosa Lund
Demokratiordfører i Enhedslisten

Roger Buch, har tidligere sammenlignet den konstruktion med et skuffeselskab over for Altinget.

"Erhvervsklubben har reelt den effekt, at det bliver skjult, hvem der støtter partiet. Det er paradoksalt, grundlæggende uforståeligt og grotesk, når åbenhedsreglerne ellers skulle sikre os, at vi kan kigge ind i partiernes økonomi for at sikre, at vi ikke har korruption og økonomiske interesser, som styrer vores politikere," udtalte Roger Buch til Altinget i april.

Derfor har Enhedslisten foreslået en række regelændringer på området for partistøtte. 

"Jeg vil gerne have en forklaring fra Morten Bødskov, for vi kan se beviser på, at regeringen ikke har styr på det. Det her beviser, at vi har brug for klarere regler og strengere straffe, hvis man omgår partistøttereglerne," siger Rosa Lund.

Et af forslagene går på, at der skal være fuld åbenhed og regnskabspligt om alle donationer over 5.000 kroner.

Fakta

Enhedslisten foreslår følgende lov- og regelændringer i forhold til partistøtte i partiets grundlovsudspil.

  • Fuld åbenhed og regnskabspligt om alle donationer over 5.000 kroner. Partier og kandidater skal være forpligtet ved til at offentliggøre såvel størrelsen af alle donationer som navnet på donoren. Dette skal også gælde indirekte bidrag.
  • Åbenhed om erhvervsklubber. Hvis et parti eller en kandidat modtager støtte fra en forening, sammenslutning el., der anvender mere end 20 procent af sin årlige indtægt til at yde støtte til politiske partier eller kandidater, skal oplysninger om, hvem der i form af kontingent, donation mv. har finansieret foreningen, sammenslutningen el. offentliggøres.
  • Hårdere straffe til kandidater og partier, der bryder reglerne om oplysningspligt. Strafferammen hæves fra 4 til 12 måneder. Bødestraffen for at afgive urigtige oplysninger fastsættes til at udgøre det dobbelte af det beløb, der ikke er oplyst korrekt om.
  • Strafferammen for at trække såvel direkte som indirekte donationer til politiske partier og kandidater fra i skat hæves ligeledes til fængsel i op til 12 måneder samt bødestraf på det dobbelte af det beløb, der uretmæssigt er trukket fra i skat.

Kilde: Enhedslisten

Her er svaret fra Bødskov
Altinget har både bedt Morten Bødskov og Socialdemokratiet om en kommentar til sagen. 

"Jeg er uforstående over for kritikken. Embedsmænd kan i alle sammenhænge betjene mig i sager, der har relation til mit fagområde eller funktion i regeringen. Det var i øvrigt velkendt stof på skatteområdet, som jeg talte om," lyder det i en skriftlig kommentar fra Morten Bødskov. 

Altinget har også spurgt Morten Bødskov, hvordan han har tænkt sig svare Rosa Lund, der har afkrævet ham en forklaring.

"I forhold til Rosa Lunds spørgsmål, så synes jeg, at hun har krav på at få sit svar direkte fra mig fremfor at læse det i pressen."

Hos Socialdemokratiet er meldingen, at partiet ikke ønsker at kommentere sagen yderligere. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Kristian Hegaard

Ph.d.-stipendiat, Københavns Universitet, fhv. MF (R)
cand.jur. (Københavns Uni. 2019)

0:000:00