Debat

Sundhedsministeren: Vi er nødt til at tage chancen med medicinsk cannabis

DEBAT: Hvis Danmark skal være foregangsland på udvikling af og forskning i medicinsk cannabis, bliver vi også nødt til at turde tage chancen for at udvikle nye og bedre behandlinger til gavn for patienterne, skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis imødekommer patienter, hvor selv stærk konventionel medicin ikke gør en forskel, skriver Ellen Trane Nørby.  
Den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis imødekommer patienter, hvor selv stærk konventionel medicin ikke gør en forskel, skriver Ellen Trane Nørby.  Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ellen Trane Nørby (V)
Sundhedsmininster

628. Det er antallet af patienter, som til og med august har fået ordineret medicinsk cannabis som en del af forsøgsordningen, der trådte i kraft ved årsskiftet.

For manges vedkommende mennesker med smerter og store konsekvenser for og påvirkning af deres liv. For mig handler forsøgsordningen om såvel værdighed hos patienter som det at sikre ny faglig viden og resultater, der kan gavne mennesker, der lever med deres sygdom.

Forsøgsordningen betyder, at vi har haft mulighed for at hjælpe en gruppe syge mennesker med sygdomme som sklerose og kræft til et forhåbentligt bedre liv med færre smerter på en lovlig og tryg måde.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Men vi er ikke i mål, og viden om medicinsk cannabis mangler vi fortsat meget af. Derfor bruger vi også ti millioner kroner til medicinske forsøg.

Danmark skal være foregangsland
Både min og regeringens ambition er at gøre Danmark til et foregangsland i udviklingen og anvendelsen af medicinsk cannabis til gavn for behandling af patienter, der ikke oplever den ønskede effekt ved konventionel behandling og hver dag lever i et smertehelvede.

Skal vi lykkes med at gøre forsøg til konkret fremtidssikret praksis, er der ikke tvivl om, at vi er nødt til at turde tage en chance og eksperimentere.

Ellen Trane Nørby (V)
Sundhedsmininster

Skal vi lykkes med at gøre forsøg til konkret fremtidssikret praksis, er der ikke tvivl om, at vi er nødt til at turde tage en chance og eksperimentere.

Derfor er jeg rigtig glad for, at stadigt flere læger vil være med til at hjælpe en gruppe patienter til et forhåbentligt bedre liv med færre smerter. 186 forskellige læger har indtil videre ordineret medicinsk cannabis.

Men ikke alle læger vil udskrive medicinsk cannabis, og langt hen ad vejen forstår jeg lægernes skepsis over for forsøgsordningen. Vi har som politikere fremskyndet en proces, som normalt ville tage længere tid.

Processen afviger fra den måde, læger plejer at arbejde på, hvor store og dyre kliniske forsøg har tilvejebragt mere viden og dokumentation for, at et lægemiddel virker efter hensigten, og at lægemidlet kan fremstilles fuldstændigt ensartet, inden de giver det til patienten.

Det har bare ikke været muligt med medicinsk cannabis. Derfor forsøger og forsker vi på samme tid. Det bliver vi nødt til, hvis vi vil hjælpe denne gruppe mennesker med smertelindring, samtidig med at vi bliver klogere.

Vi bruger globale forskningsresultater
Alternativet er ikke bare at vente, for patienterne er der, og mange har været overladt til det sorte marked.

Jeg vil dog også minde skeptikerne om, at Lægemiddelstyrelsen har gennemgået de globale forskningsresultater på området – og de viser, at der er fire patientgrupper, hvor medicinsk cannabis kan overvejes – for eksempel til kræftpatienter i kemobehandling, sklerosepatienter eller mennesker med rygmarvsskader. Når den konventionelle behandling vel at mærke er afprøvet.

Vi ved bare ikke præcis, hvordan det virker – for eksempel i hvilken dosis og i hvilken sammenhæng og så videre. Vi har derfor behov for at blive klogere.

Derfor er et af målene med forsøgsordningen netop også, at vi skal søge viden og få erfaringer på området. Det er det, der ligger i, at det er en forsøgsordning – selvfølgelig skal vi ikke lukke øjnene for, at der potentielt kan være konsekvenser ved medicinsk cannabis, som vi endnu ikke kender til. Og disse usædvanlige og potentielt risikable vilkår skal vi vel at mærke sikre os, at patienterne kender til og er grundigt informeret om.

Processen fremskyndes for patienternes skyld
Men vi må bare heller ikke glemme, at disse patienter er i en situation, hvor selv stærk konventionel medicin ikke gør nogen forskel. Det er blandt andet patienter, som lever i store smerter hver dag, og for hvem livet er gledet i baggrunden, og sygdommen har taget over.

Når man først har set og hørt, hvad nogle patienter har oplevet, skal der ikke meget til at forstå behovet for, at vi fremskynder en proces – at vi tager en chance, og at vi eksperimenterer for at hjælpe nogle mennesker, samtidig med at vi bliver klogere.

Det er derfor, at det, siden jeg tiltrådte som minister, har været vigtigt for mig, at vi hurtigst muligt fik skabt en god og solid dansk forsøgsordning for medicinsk cannabis og fornuftige rammebetingelser for dansk produktion af medicinsk cannabis til den danske forsøgsordning, såvel som til eksport på sigt.

Det er derfor, jeg som minister har besøgt lande som Israel og Canada, der allerede er langt fremme og har gode erfaringer, som vi kan drage nytte af. Ligesom vi for nylig også ved en høring om medicinsk cannabis udvekslede erfaringer med både Holland og Israel.

Med den danske forsøgsordning kan vi potentielt hjælpe meget syge mennesker til et bedre liv. Og ikke mindst kan vi blive en masse erfaringer rigere. Vi har en unik mulighed for rent faktisk at rykke ved vores måde at tænke ting på og bringe Danmark i front som forsøgs- og udviklingsland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00