Tidligere embedsmand: Claus Hjort-sagen er en hån mod alle statsansatte med tavshedspligt
Folketinget har sået tvivl om tavshedspligten og Danmarks internationale troværdighed ved at afvise en ophævelse af Claus Hjort Frederiksens immunitet. Tale er sølv, tavshed er guld, skriver Christian Høgsbro, der er tidligere fuldmægtig i Forsvarsministeriet.
Christian Høgsbro
Forhenværende fuldmægtig, ForsvarsministerietI maj valgte et flertal i Folketinget, at den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens immunitet ikke skal hæves, trods hans åbenlyse brud på sin tavshedspligt.
Altinget har 16. maj oplistet Hjort Frederiksens omfattende synderegister af tavshedsbrud. Men hvis nogen skulle være i tvivl om sagens indhold, skal man blot gense det famøse talkshowinterview i Lippert, hvor Hjort Frederiksen koketterer med, at han nok ryger i fængsel, alt imens han afslører statshemmeligheder.
At dette tavshedsbrud ikke er nok til at hæve hans immunitet, er en hån mod alle nuværende og tidligere medarbejdere i staten
Christian Høgsbro
Direktør, boligforeningen AAB og fhv. embedsmand
Hvad der åbenlyst ligner en ren tilståelsessag blev af oppositionen afvist med henvisning til, at regeringen skulle lægge de konkrete oplysninger om anklagens karakter mod den tidligere minister frem i en bred kreds.
Det er slet ikke nødvendigt. Hjort Frederiksen har selv bekræftet, at sigtelsen mod ham alene tager afsæt i hans offentlige udtalelser, som ligger frit tilgængeligt på alle medieflader.
Folketinget tager ikke tavshedspligten alvorligt
Derudover siger det sig selv, at regeringen ikke kan oplyse de konkrete anklager vidt og bredt, da de givet vil verificere Hjort Frederiksens afsløring af statshemmeligheder og dermed gøre ondt værre.
At denne logik ikke står klart for et flertal i Folketinget er ubegribeligt. Det er et signal til omverdenen om, at tinget ikke tager pligten til tavshed alvorligt.
Hjort Frederiksen hævder, at han ikke har videregivet oplysninger, der ikke allerede er offentligt kendt. Og at han derfor ikke har brudt sin tavshedspligt. Det er ganske enkelt ikke korrekt.
Hjort Frederiksen er den eneste myndighedsperson, der offentligt har bekræftet oplysninger, der ellers hidtil har været lækket til medierne af anonyme kilder. Han har derfor bevirket, at oplysningerne er gået fra at være spekulationer til en fastslået kendsgerning.
En hån mod alle andre med tavshedspligt
Fundamentet for tavshedspligten er i sagens natur, at den overholdes, og at det får konsekvenser, hvis man overtræder den.
Danmarks samarbejde med andre lande i sikkerhedsspørgsmål bygger på, at tilliden til tavshedspligten er intakt
Christian Høgsbro
Direktør, boligforeningen AAB og fhv. embedsmand
Som tidligere statsansat med sikkerhedsgodkendelse og adgang til klassificeret materiale, blev det ved min fratrædelse kraftigt indskærpet, at jeg var pålagt livslang tavshedspligt. Og skulle jeg bryde den, ville jeg blive straffet prompte og hårdt.
Jeg er med på kritikken af, at regeringens håndtering af FE-sagen virker klodset. Det retfærdiggør dog ikke, at Hjort Frederiksen i trods sidder og braller løs om statshemmeligheder i prime time.
At dette tavshedsbrud ikke er nok til at hæve hans immunitet er en hån mod alle nuværende og tidligere medarbejdere i staten. Vi er pålagt en livslang tavshedspligt, men er ikke er beskyttet af den immunitet, der gives til folketingsmedlemmer.
Tale er sølv
"Tavshed er guld," siges det. Og tavshed er især guld værd, når det kommer til statens og dens ansattes omgang med klassificeret materiale og udveksling af informationer med vores allierede.
Danmarks samarbejde med andre lande i sikkerhedsspørgsmål bygger på, at tilliden til tavshedspligten er intakt.
Folketinget har desværre sået tvivl om denne pligt og dermed om Danmarks troværdighed som alliancepartner.
Paradoksalt skete det lige op til en folkeafstemning, der var fremkaldt af et politisk ønske om et tættere samarbejde med vores allierede for at styrke Danmarks sikkerhed.