Kommentar af 
Jacob Bruun

Tidligere V-rådgiver: To organisationer kan blive de helt store vindere i slaget om store bededag

Det generelle billede i debatten om afskaffelse af store bededag er jo ret enkelt: Alle andre end regeringen er nærmest imod. Men to organisationer har bakket regeringen op. Og det kan man være helt sikker på, at man i regeringskontorerne har noteret sig, skriver tidligere V-rådgiver, Jacob Bruun.

Regeringens forslag om at fjerne store bededag har mødt megen kritik. Men to erhvervsorganisationer har vist deres støtte, skriver tidligere V-rådgiver, Jacob Bruun.
Regeringens forslag om at fjerne store bededag har mødt megen kritik. Men to erhvervsorganisationer har vist deres støtte, skriver tidligere V-rådgiver, Jacob Bruun.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Jacob Bruun
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det sker til alles overraskelse, da en af landets tungeste fagbosser træder op på talerstolen foran en tæt tætpakket sal med Venstrefolk, som er samlet til landsmøde i Odense.

Der er tale om én af de tungeste fagbosser i landet, nemlig Claus Jensen, formand for Dansk Metal.

En forvirret mumlen blandt landsmødedeltagerne afløses af klapsalver. Journalisterne, som sidder bænket i den ene side af landsmødesalen, får straks travlt med blok og pen. Det er nærmest breaking news.

Samtidig forsøger de to organisationers inderkreds – folkene omkring Metal-formand Claus Jensen og Venstre-formand Lars Løkke - at skjule deres smørrede smil, fordi alle godt ved, at man er i færd med at lave et ordentligt plask i den politiske andedam.

Jeg var selv med den eftermiddag i Odense. Det var helt tilbage i efteråret 2013, så jeg kan faktisk ikke huske den tale, som Claus Jensen holdt. Den var ikke mindeværdig, men ikke desto mindre var situationen skelsættende.

Alene ved at stille sig op på talerstolen på Venstres landsmøde sender Metal-bossen et signal om, at han og Venstrefolkene kan komme overens med hinanden. Det var aldrig set før.

Når jeg fra tid til anden fortæller om, hvad man som organisation skal overveje, hvis man gerne vil opbygge stærke relationer til politiske partier, så bruger jeg altid Claus Jensen og Venstres landsmøde som eksempel.

Ikke fordi selve talen var noget særligt, men fordi Dansk Metal investerede politisk kapital i at opbygge en stærkere relation til én af fagbevægelsens de traditionelle hovedfjender. Hos Dansk Metal vidste man jo godt, at det ville gøre S-toppen rasende. Man vidste også, at reaktionen i resten af fagbevægelsen ville være mindst lige så afmålt. Det forstod Venstre også – så meget desto stærkere signal om venskab og tillid.

Og så var der alligevel to organisationers måde at deltage i debatten, som overraskede mig

Jacob Bruun
Tidligere V-rådgiver

Historien er interessant, fordi vi i sidste uge var vidner til utallige og meget højlydte slagsmål om store bededag. Og så var der alligevel to organisationers måde at deltage i debatten, som overraskede mig. Fordi de gjorde noget, som set fra regeringens side var bemærkelsesværdigt. Og som kan få betydning på sigt.

Det generelle billede i debatten om afskaffelse af Store Bededag var jo ret enkelt:

Alle andre end regeringen er nærmest imod. Danskerne. Præsterne. Langt de fleste partier i Folketinget – selvom man jo aldrig rigtigt ved, hvor man har de Radikale. Ja, selv overvismanden fremstod vist lidt som om han var imod. Og selvfølgelig en (næsten) samlet lønmodtagerside repræsenteret ved fagbevægelsen, som har manifesteret en underskriftindsamling med et rekordhøjt antal underskrifter.

Omvendt er der jo også nogen, som plejer at skrige på ekstra arbejdskraft, nemlig virksomhederne og de store erhvervsorganisationer. De er for at fjerne store bededag. Tror jeg. De vil i hvert fald gerne have øget arbejdsudbuddet. Men man skulle gøre sig mere end almindeligt umage for at få øje på den opbakning, og det er i hvert fald ingenting sammenlignet med modpresset fra fagbevægelsen. Af hensyn til overenskomstforhandlingerne, må man forstå.

Derfor var det særligt interessant, da man i midten af sidste uge kunne opleve to af de lidt mindre organisationer – én fra lønmodtagerside og én fra erhvervsorganisationssiden – pludselig melde sig under fanerne med helhjertet opbakning til at fjerne stor bededag.

Derfor var det særligt interessant, da man i midten af sidste uge kunne opleve to af de lidt mindre organisationer melde sig under fanerne med helhjertet opbakning til at fjerne store bededag

Jacob Bruun
Tidligere V-rådgiver

Først kom ledernes organisation Lederne på banen, hvor direktør Bodil Nordestgaard Ismiris gik i kødet på fagbevægelsen og kaldte forslaget om en folkeafstemning for "at gamble med det repræsentative demokrati og et udtryk for populisme". Stærke ord fra en hidtil lidt overset organisation.

Og selvom Lederne ikke direkte bakker op om at fjerne store bededag, så er signalet til regeringen klart: Vi er anderledes end mange af de andre faglige organisationer og – kære regering – I kan finde en ven hos os.

Og ret hurtigt derefter rykkede det også på arbejdsgiversiden, da lillebror SMVdanmark pludselig overhalede de to kæmper, Dansk Erhverv og Dansk Industri.

Modsat de to store – som lader Dansk Arbejdsgiverforening tale (sagte) på deres vegne – så tonede Jacob Brandt fra SMV Danmark rent flag over for Altinget: "Det er et fint forslag, som vi er positive over for. Det er en bunden opgave, at vi skal finde mere arbejdskraft, og det medvirker forslaget til. Når alle er kommet sig over, at ingen har lyst til at miste en fridag, hvilket er den naturlige mavereaktion, så er det et sympatisk forslag, fordi vi alle bidrager".

Meldingerne fra Lederne og SMVdnmark ikke gør nogen stor forskel for debatten om store bededag. Dertil er begge organisationer – og andre tilhængere af forslaget om afskaffelse – i klart undertal. Den folkelige debat er tabt – også selvom lovforslaget ender med at blive vedtaget i Folketinget.

Selvom Lederne og SMVdanmark meldte sig ind på tabersiden i debatten, så er det min prognose, at begge organisationer meget vel kan komme ud som vindere.

Alle kan nemlig være helt og aldeles forvissede om, at man i regeringskontorerne har noteret sig, hvem der bakkede regeringen op. Især fordi det ikke var verdens mest populære synspunkt, og fordi begge organisationer jo bare kunne have valgt at tie stille.

Med held og dygtighed kan Lederne og SMVdanmark bruge store bededagskrisen til at lægge kimen til tættere og mere fortroligt samarbejde med regeringspartierne

Jacob Bruun
Tidligere V-rådgiver

Men i stedet tog de ordet og forsøgte at hjælpe regeringen. Dermed har begge organisationer investeret troværdighed og kapital i en sprængfarlig debat, hvor regeringen ikke har mange venner. Mon ikke det er en investering der lønner sig?

Jeg ved i hvert fald, at Metal-bossens deltagelse på Venstres landsmøde i 2013 gjorde og at hans organisation har været unikt positioneret i forhold til Venstre i en lang årrække.

Så med held og dygtighed kan Lederne og SMVdanmark bruge store bededagskrisen til at lægge kimen til tættere og mere fortroligt samarbejde med regeringspartierne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Jensen

Forbundsformand, Dansk Metal, formand, CO-industri, bestyrelsesformand, Arbejdernes Landsbank, formand, Industriansatte i Norden, forretningsudvalgsmedlem, FH
plade- og konstruktionssmed (Odense Staalskibsværft 1985)

Bodil Nordestgaard Ismiris

Adm. direktør, Lederne, næstformand i besyrelsen, PFA, i repræsentantskabet for ATP
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1999)

Jakob Brandt

Adm. direktør, SMVdanmark
cand.polit. (Københavns Universitet 2003)

0:000:00