Tyskland bremser EU's udfasning af fossile biler. Aktører kalder det både for en teknikalitet og useriøst spin

Tyskland bakker på EU-forslag om udfasning af benzin- og dieselbiler i 2035, hvilket har skabt overraskelse i Bruxelles. Det helt store omdrejningspunkt er uenighed om e-fuels. Den tyske beslutning får en blandet modtagelse blandt aktørerne i Danmark.

Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen mødtes søndag med den tyske kansler Olaf Scholz i Berlin, hvor de blandt andet diskuterede Tysklands blokering af EU-forslaget. 
Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen mødtes søndag med den tyske kansler Olaf Scholz i Berlin, hvor de blandt andet diskuterede Tysklands blokering af EU-forslaget. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix
Freja SøgaardDaniel Bue Lauritzen

Et EU-forslag om udfasning af fossile biler i 2035 har i starten af marts mødt et overraskende bump på vejen. Forslaget var allerede tidligere blevet stemt igennem i Europa-Parlamentet og var næsten nået hele vejen gennem EU-systemet.

Efter planen skulle det sidste skridt tages tirsdag, hvor Ministerrådets endelige godkendelse  skulle finde sted, men inden det kom så vidt nåede Tyskland at trække bremsen, og det endelige møde er nu udskudt. Det skriver Politico.

Baggrunden for Tysklands blokering er ifølge avisen der Tagesspiegel, at landet ønsker, at nye køretøjer med forbrændingsmotorer stadig skal kunne blive registreret efter EU-deadlinen 2035.

Uden rene linjer, så taber vi i den grønne omstilling

Jeppe Juul
Seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.

Bilerne skal dog ikke køre på fossile brændsler, men syntetiske brændstoffer (e-fuels). Brændstoffet er klimaneutralt, men kræver meget energi at producere, samtidig med at det også udleder forurening i lokalmiljøet fra udstødningsrøret.

Ifølge avisen er argumentet fra den tyske finansminister Christian Lindner fra FDP-partiet, at selvom nyregistrerede fossile biler vil være et særsyn efter 2035, så vil teknologien stadig spille en stor rolle i andre dele af verden, hvorfor ”den teknologiske know-how skal bevares i et eksportland som Tyskland”.

Både Polen, Bulgarien og Italien var allerede før Tysklands blokering utilfredse med forslaget og med Tyskland på vægtskålen, er flertallet for aftalen væk. Samtidig har Tjekkiet nu også meldt sig på samme side som Tyskland i debatten.

Den tyske udmelding er på ingen måde gået stille hen i Bruxelles, og ifølge die Zeit, kalder EU-diplomater Tysklands vaklen et ”tillidsbrud”, og en adfærd som man kunne forvente ”af den ungarske regering under Viktor Orban”.

I den seneste opdatering fra Politico bliver det spået, at EU-Kommissionen må give efter for det tyske ultimatum.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00