Uenige målinger: Er Nye Borgerlige på vej i Folketinget?

KØBT ELLER SOLGT: Nye Borgerlige er i flere målinger langt under spærregrænsen, men kan ifølge valgforskere sagtens være på vej i Folketinget. Forskel på telefoninterviews og internetmålinger er forklaringen bag de store udsving, lyder det.

Der er stor forskel på meningsmålingerne, når Nye Borgerliges popularitet skal fastslås. 
Der er stor forskel på meningsmålingerne, når Nye Borgerliges popularitet skal fastslås. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Et telefonopkald eller et spørgeskema, som udfyldes på internettet.

Umiddelbart burde de to målemetoder fremkalde ens svar, men hvad Nye Borgerliges popularitet angår, er der en verden til forskel.

Det viser en gennemgang, som Altinget har foretaget af en række meningsmålingsinstitutters vurdering af partiets popularitet.

I den ses det, at Voxmeter, som udelukkende bruger telefoninterviews, konsekvent placerer Nye Borgerlige under eller lige omkring spærregrænsen, mens YouGov, der kun får svar gennem internetmålinger, spår partiet en stensikker plads i Folketinget.

Internetpaneler har typisk en overrepræsentation af folk med korte uddannelser og lave indkomster. 

Erik Gahner Larsen
Valgforsker, University of Kent

Så sent som i den seneste måling fra Voxmeter svarer 0,8 procent af respondenterne, at de vil stemme på Nye Borgerlige. Det er langt fra YouGovs måling på 4,6 procent.

Det sidste år har YouGov gennemsnitligt spået partiet en opbakning på 4,3 procent, mens Voxmeters gennemsnit ligger på 1,2 procent. 

Dermed er der ikke tale om et engangsfænomen, men et konsistent mønster, konkluderer Kasper Møller Hansen, valgforsker på Københavns Universitet.

"Forskellen mellem de to institutter er over den statistiske usikkerhed. En af dem har fat i den lange ende, og den anden rammer langt forbi. Hvem det er, vil valgdagen vise," siger han.

Internetmålinger minder om stemmeboksen
Den systematiske forskel skyldes meningsmålingsinstitutternes indsamlingsmetoder og beregningsmodeller, der hver især har indbyggede fejl, men også fordele.

Det forklarer Erik Gahner Larsen, valgforsker på University of Kent i England, der tidligere har dokumenteret omfattende forskelle i en gennemgang af danske meningsmålinger fra 2010-2017. 

"Der er ingen tvivl om, at det særligt er forskellene mellem internetmålinger og telefoninterviews, man skal være opmærksom på i tilfældet Nye Borgerlige," siger han.

Målinger fra internettet har den intuitive fordel, at man som besvarer kan se en liste med alle partier på computerskærmen og foretage et valg.

En situation, der på mange måder minder om det, vælgerne oplever i stemmeboksen på valgdagen. 

"Det modsatte er tilfældet ved telefoninterviews. Her skal respondenter fra hoften skyde på, hvem de ville stemme på. Og der har de fleste nemmere ved at huske DF end Nye Borgerlige, da gamle partier i højere grad er på vælgernes nethinde. Nye partier og telefonmålinger er derfor ikke altid en god kombination," siger Erik Gahner Larsen. 

Kan skyde over mål
Omvendt påpeger han en række klapfælder ved internetmålinger, der kan få institutter som YouGov til at skyde langt over mål, når Nye Borgeliges popularitet skal vurderes.

Særligt udvælgelsen af respondenter er en kilde til fejl i internetmålinger.

I fagsprog kaldes fænomenet selvselektion og dækker over, at besvarerne på internettet bevidst har tilvalgt at deltage i målingen.

Det er anderledes fra telefonmålinger, hvor tilfældighedens spil i langt højere grad hersker.

"Vi ved fra forskningen, at internetpaneler typisk har en overrepræsentation af folk med korte uddannelser og lave indkomster. Det er en socioøkonomisk gruppe, som i højere grad end resten af befolkningen søger mod de mest højreorienterede partier. Og dermed kan den type målinger ende med at overestimere Nye Borgerliges tilslutning," forklarer Erik Gahner Larsen.

Også Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet vurderer, at internetmålinger har problemer med selvselektion.

Ifølge Altingets kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som bruger en særlig regnemetode fra udarbejdet af Søren Risbjerg, står Nye Borgerlige i øjeblikket til 1,8 procent af stemmerne. Både Voxmeter og YouGov bekræfter, at de udelukkende bruger henholdsvis telefonmålinger og internetmålinger.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg.

Dokumentation

Sådan har vi gjort

Vi har samlet de forskellige meningsmålingsinstitutters meningsmålinger for perioden maj 2017 til maj 2018. Dernæst har vi udregnet gennemsnittet af institutternes måling af opbakningen til Nye Borgerlige. 

Udregningen tager ikke højde for antal af respondenter eller statistisk usikkerhed, men viser kun gennemsnittet af opbakning til Nye Borgerlige fordelt på de forskellige institutter.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00