Kommentar af 
Rasmus Nielsen

Rasmus Nielsen: Ungdomsorganisationer former de største politikere

Det er en fordel i toppolitik, at man har begået fejl og opnået erfaring og netværk allerede som ung. Altingets udgiver Rasmus Nielsen opfordrer unge og deres forældre til at bakke op om de politiske ungdomsorganisationer.

Ungdomspolitikere formes til en fremtid i politik, blandt andet ved at debattere med hinanden. Hér vinder formanden for Liberal Alliances Ungdom Simon Fendinge Olsen DM i debat 2022.
Ungdomspolitikere formes til en fremtid i politik, blandt andet ved at debattere med hinanden. Hér vinder formanden for Liberal Alliances Ungdom Simon Fendinge Olsen DM i debat 2022.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Jeg har jo ikke den der rod i ungdomspolitik, hvor de jo lærer at slå hinanden ihjel."

Sådan udtrykte Venstres nu forhenværende formand Jakob Ellemann-Jensen sig i DR-podcasten Genstart for et par år siden.

Men se det hellere modsat: De politiske ungdomsorganisationer skal samfundet støtte og værne om, fordi vi her ikke bare engagerer unge i nuet, men navnlig skoler fremtidens politikere. De lærer det politiske håndværk fra bunden, som der ofte lidt senere i livet bliver brug for.

Argumenter, forhandling. Taleteknik. Hvordan man behandler med- og modspillere. Hvordan man taler til folk og får deres sympati. Hvordan man kommunikerer og kommer i medierne. For bare at nævne nogle af de mest oplagte egenskaber og erfaringer, en politiker på vej skal tilegne sig.

Godt nok har jeg ikke selv været aktiv i ungdomspolitik, for det afstod man fra som journalistelev. Og dog: Jeg var i gymnasiet formand for Gymnasieelevernes Landsorganisation (GLO - siden fusioneret med DGS) og kort efter for Europæisk Ungdom.

De politiske ungdomsorganisationer skal samfundet støtte og værne om, fordi vi her ikke bare engagerer unge i nuet, men navnlig skoler fremtidens politikere

Rasmus Nielsen
Udgiver, Altinget

Begge tværpolitiske ungdomsorganisationer, hvor der også kom mange partipolitisk organiserede unge, som man blev præget af og naturligvis siden ofte stødte på som politisk journalist.

Statsministerens stabschef og særlige rådgiver Martin Justesen er et fornemt eksempel på, at ungdomsorganisations-arbejde uden tvivl gøder jorden for en fremtid i toppolitik - også på andre poster end de folkevalgtes. Han var således formand for GLO's pendant, Folkeskoleelevernes Landsorganisation (FLO), og siden paraplyorganisationen Dansk Ungdoms Fællesråd.

Læs også

Det er en kendsgerning, at en stor andel af de store politikere traditionelt er begyndt deres løbebane for folkestyret i en politisk ungdomsorganisation. Det er så rigtigt, at de unge kan være barske ved hinanden, men det er også lærerigt. Det er faktisk en nødvendighed, hvis man vil begå sig i toppolitik.

Troels Lund Poulsen (født 1976), der nu er på alles læber som partiformands-kandidat, gjorde det: Formand for Venstres Ungdom (VU) i Tørring-Uldum 1993-94, landsformand for VU 1997-99 og medlem af Venstres hovedbestyrelse allerede første gang 1997-2002. Allerede politisk sekretær på Christiansborg 1995-97. Skoling til toppolitik siden teenageårene? Ja!

Der er stort set ikke den VU-formand, der ikke siden er blevet valgt til Folketinget. Tilsvarende - men måske i mindre grad - med formænd for DSU/KU/RU/SFU/DFU, og hvad de nu ellers hedder.

Som politisk journalist har jeg oplevet, hvordan politikere med skoling helt tilbage fra ungdommen generelt bedre mestrer det politiske spil. Hvordan man forhandler. De ved, hvem de skal sige noget til hvornår. Hvem de skal gå til, også fra andre partier. Hvordan alliancer bygges op, stille og roligt.

En dag får de betydning. Enten ved forhandlingsbordet eller hjemme i valgkredsen. De lærer noget ved det sværeste ved politik: Timing.

Eller som den gamle KU-formand og senere statsminister Poul Schlüter kaldte det: Hvornår vi gør noget? Når tiden er inde.

Hér på Altinget er det en publicistisk læresætning, at vi behandler alle partier og deres ordførere ligeværdigt. Uanset hvor mange år de har på bagen. 

Rasmus Nielsen
Udgiver, Altinget

Og ikke mindst: Alle de gange, man har dummet sig som ung, husker kroppen og sindet. Godt så - så kan det være, man undgår det som voksen, hvor betydningen er så meget desto større.

Hér på Altinget er det en publicistisk læresætning, at vi behandler alle partier og deres ordførere ligeværdigt. Uanset hvor mange år de har på bagen. Da en af vores svenske redaktører for flere år siden spurgte, om ikke de kunne undlade at nævne, når en Sverigesdemokrat havde fødselsdag, blev jeg noget knotten.

Men for mit eget vedkommende tager jeg medicinen: Stemmer altid personligt og på en kandidat, der gerne har trådt sine barnesko i partiets ungdomsorganisation og kan formodes ikke at ville udsætte sine vælgere for tidens kedelige tendens: partihopperi.

Desværre er partiernes medlemstal slet ikke, hvad de har været. Og de politiske ungdomsorganisationers medlemstal er heller ikke prangende.

Så meget desto større må opfordringen til unge - og til deres forældre, hvis de bliver spurgt - være: Gå med. Meld dig ind. Se dig om. Lær noget. Lær nogen at kende. Brug det du kan. 

Der er mismod for fremtiden blandt mange unge, desværre. Politik kan lyde kedeligt for nogle. Men ærlig talt: Der er i det ungdomspolitiske miljø et fællesskab om at gøre noget ved klimaet og på anden vis noget for fremtidens demokratiske samfund.

Og bliver du uenig med din organisation, fordi du udvikler dig politisk, så er det bedre som ung at skifte hest, end hvis man først sidder i byrådet eller Folketinget. 

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Poul Schlüter

Fhv. statsminister (K), fhv. partiformand & MF, fhv. MEP
cand.jur. (Københavns Uni. 1957)









0:000:00