USA: Vi respekterer rigsfællesskabets arbejdsdeling

USA ved godt, at det ikke er alle amerikansk-grønlandske anliggender de kan ordne direkte med Nuuk, understreger landets højestrangerende diplomat i Danmark.

Andreas Krog

Den danske regering skal ikke være bekymret. Den amerikanske regering ved godt, at visse emner kan de tale direkte med det grønlandske landsstyre om. Og i andre tilfælde er det den danske regering, som man skal tale med om grønlandske og arktiske forhold.

USA respekterer, at der er denne klare arbejdsfordeling inden for rigsfællesskabet.

“Vi følger fordelingen af kompetencer inden for kongeriget Danmark. På områder, hvor kongeriget Danmark har besluttet, at kompetencerne er lagt over til Grønland, der har vi samtaler med Grønland. På områder hvor kompetencerne er fastholdt her (hos den danske regering, red.), vil vi have samtaler her,” understregede den amerikanske ambassade i Danmarks Chargé d’Affaires Stuart Dwyer i en samtale med Altingets chefredaktør Jakob Nielsen på Folkemødet på Bornholm fredag eftermiddag.

83 millioner kroner
USA har de senere år gjort store tilnærmelser til Grønland.

Således har man identificeret en række områder, hvor man kunne have et konstruktivt samarbejde med Grønland. Det er hovedsageligt inden for mineraludvinding, turisme og uddannelse.

Vi har gennemført de samtaler i tæt samarbejde med vores kolleger i København. Og vi vil holde os ude af de andre samtaler omkring kompetencefordelingen inden for kongeriget.

Stuart Dwyer
Chargé d'Affaires, Den amerikanske ambassade
I april sidste år bevilligede USA omkring 83 millioner kroner til amerikansk-grønlandske projekter inden for disse tre områder. Pengene er hovedsageligt gået til amerikanske universiteter, organisationer og virksomheders konsulentydelser og samarbejder med grønlandske aktører.

Stuart Dwyer satte en tyk streg under, at Danmark har været tæt inddraget i arbejdet forud for bevillingen af støtten.

“Vi har gennemført de samtaler i tæt samarbejde med vores kolleger i København. Og vi vil holde os ude af de andre samtaler omkring kompetencefordelingen inden for kongeriget,” understregede Stuart Dwyer.

Overvågen anstandsdame
I juni sidste år genåbnede USA sit konsulat i Nuuk efter flere årtier. Og to gange inden for 10 måneder har en amerikansk udenrigsminister været på besøg i København med Arktis og Grønland øverst på sin agenda.

Senest i midten af maj i år, da den nye Biden-administrations udenrigsminister Antony Blinken var på et hurtigt besøg. Ved begge besøg har samtaler med den grønlandske og færøske regering været en stor del af programmet.

I maj inkluderede besøget sågar en mellemlanding i Grønland. Her havde Blinken lejlighed til at tale direkte med den nyvalgte grønlandske landsstyreformand Muté B. Egede. Dog hele tiden med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) som overvågen “anstandsdame” i baggrunden.

Deler ambition om lavspænding
USA deler Danmarks ambition om at holde de sikkerhedspolitiske spændinger nede i Arktis, fastslog Stuart Dwyer.

“Det er en ambition, som vi deler. Og det er et princip, som bliver gentaget i de arktiske strategier, som flere af det amerikanske forsvars værn har udarbejdet. Så det er et mål,” sagde Stuart Dwyer.

Klar til at svare igen
Men der er også et men, pointerede diplomaten, der passer posten som den amerikanske administrations ansigt ud ad til i Danmark indtil Biden-administrationen har fået udnævnt og kongres-godkendt en ny ambassadør til kongeriget Danmark.

“Vi er også nødt til at have vores øjne åbne for nogle af de bekymrende skridt, som Rusland har foretaget i den russiske del af Arktis. Vi har set nogle gamle baser blive genåbnet. Måske i et defensivt øjemed. Men det skaber også et potentiale for bekymringer om offensive formål. Vi er nødt til at være klar til at svare igen på tilpassende vis,” pointerede Stuart Dwyer og fortsatte:

“Når det er sagt, så har vi arktiske foraer med stærkt samarbejde. Arktisk Råd er et godt eksempel, hvor vi har været i stand til at samarbejde om eksempelvis klimaudfordringer og søredning i Arktis.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stuart Dwyer

Fungerende USA-ambassadør

Múte Bourup Egede

Landsstyreformand, Naalakkersuisut, formand for Inuit Ataqatigiit (IA)
Kultur- og samfundshistorie (Grønlands Uni.) (ikke færdiggjort)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00