V-borgmester i København: Mit parti har fokuseret for meget på landmændene og for lidt på storbyvælgerne

Venstre har fokuseret “lige lovligt meget” på landbrug og landdistriker og glemt at fortælle storbyvælgerne, hvorfor liberal politik er relevant for dem, mener partiets leder og borgmester i København, Jens-Kristian Lütken.

Jens-Kristian Lütken har været beskæftigelses- og integrationsborgmester siden foråret 2022. Han har siddet i Borgerrepræsentationen i næsten ti år.
Jens-Kristian Lütken har været beskæftigelses- og integrationsborgmester siden foråret 2022. Han har siddet i Borgerrepræsentationen i næsten ti år.Foto: Asger Ladefoged / Scanpix
Søren Dahl

Hvis Venstre skal have en seriøs chance for at rejse sig til fordums storhed, kræver det, at partiet kaster mere kærlighed på københavnerne og andre storbyvælgere, end tilfældet er i dag.  

Det mener Jens Kristian-Lütken, der udover at være partiets leder i København også tilhører den relativt eksklusive skare, som Venstre-borgmestre i landets største byer udgør i dag.  

“Jeg synes, at der har været en periode, hvor Venstre har fokuseret lige lovligt meget på landdistrikterne og landbruget, og glemt, at der også skulle være politik til de mange borgere, der bor i storbyer,” siger Jens Kristian Lütken.

De perioder, hvor musikken virkelig har spillet i Venstre, har i min optik været der, hvor vi har evnet at favne både land og by

Jens-Kristian Lütken (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester

Han tilføjer dog, at partiet på visse punkter er “på vej tilbage i den rigtige retning”.  

“Jeg noterer mig jo, at vores formand også mener, at vi skal blive bedre til at fortælle børnefamilierne på Østerbro, hvad vi kan gøre for dem,” siger Jens Kristian Lütken og henviser til Venstre-formand Troels Lund Poulsens udtalelser i et nyligt interview i Berlingske.  

Disse vælgere kan Venstre ifølge ham i højere grad nå ved at gribe dagsordnen om at sætte den lokale velfærd fri og tilbyde flere muligheder for borgerne. Som også regeringen selv er inde på med det nye udspil til en ældrereform. 

“De perioder, hvor musikken virkelig har spillet i Venstre, har i min optik været der, hvor vi har evnet at favne både land og by. Den balance skal vi genfinde," siger han og fortsætter:

“Derfor hviler der også et ansvar på mine skuldre i forhold til at gøre liberal politik relevant for dem, der bor i København.” 

Læs også

Skattelettelser med Enhedslisten

Altinget møder Jens-Kristian Lütken på hans kontor i rådhusets vestlige fløj med udsigt til H.C. Andersens Boulevard og Tivoli.  

Et lokale, han for godt to år siden overtog fra forgængeren Cecilia Lonning-Skovgaard, efter hun i flere måneder havde været udsat for hård kritik af sin ledelsesstil som beskæftigelses- og integrationsborgmester.

Sagen endte med, at Lonning-Skovgaard trak sig til fordel for et job i det private erhvervsliv.  

“Da jeg overtog lederskabet, havde vi brug for meget hurtigt at skabe nogle resultater, der kunne overskygge de kedelige sager, vi var blevet kendt for,” siger Jens-Kristian Lütken.  

Blå bog: Jens-Kristian Lütken

Formand for Europæisk Ungdom 2003 – 2005
Formand for SILBA 2009 – 2013
Medlem af Borgerrepræsentationen fra 2014 –
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune 2022 –
Næstformand for Europabevægelsen 2017 – 2022
Formand for Europabevægelsen 2022 –
Medlem af Nationalmuseets Museumsråd 2024 – 2027

Det synes borgmesteren selv er lykkedes, og han peger på, at Venstre få måneder efter hans tiltræden var med i den aftale, der for første gang nogensinde placerede en socialdemokratisk overborgmester udenfor et københavnsk budgetforlig. 

Aftalen var samtidig historisk, fordi den for første gang i mange år sænkede københavnernes skatteprocent.  

“I København har vi i mange år været i den underlige situation, at kommunekassen har vokset sig større og større, uden at det er kommet københavnerne til gode. Det er jeg stolt af, at vi nu har fået ændret på.”  

Før den aftale har det længe næsten været tæt på utænkeligt at forestille sig skattelettelser i København, der er en af landets rødeste kommuner.  

Ifølge Jens-Kristian Lütken har Socialdemokratiets svækkede position efter kommunalvalget i 2021 dog gjort, at rådhuset med hans ord er langt mindre “politisk fastlåst” end tidligere.  

“Hvis du gik ind til budgetforhandlingerne under Frank Jensen (tidligere socialdemokratisk overborgmester, red.) og sagde, at du ville have skattelettelser, fik du at vide, at døren var dér,” siger Jens-Kristian Lütken.

Læs også

Ikke forlovet med S  

I den seneste budgetaftale blev billedet vendt igen, da Venstre sammen med Socialdemokratiet, Radikale og rådhusets øvrige borgerlige partier gik sammen om et budgetforlig udenom Alternativet og Enhedslisten.  

Her løb særligt udviklingen af den kunstige halvø Lynetteholm og Østhavnen som en rød tråd igennem budgetaftalen.  

Projekter, der ifølge Jens-Kristian Lütken er afgørende for Københavns fremtid, og som der er behov “for at skabe ro omkring”.  

“Det er svært at gøre med Enhedslisten og Alternativet, så længe de er direkte i opposition til de projekter,” forklarer Jens-Kristian Lütken. 

Er det afgørende for Venstre, at Enhedslisten fremover bliver isoleret på Københavns Rådhus?  

“For os er det aldrig et mål i sig selv at isolere nogen politisk. Jeg laver aftaler med dem, som kan respektere de mærkesager, Venstre har, og hvor jeg kan se, at vi kan få reel indflydelse.”  

“Vi lavede en rigtigt god budgetaftale med Enhedslisten i 2022, og det kan vi gøre igen. Men det kræver, at de flytter sig politisk, hvis de vil være med til at præge de store dagsordener for Københavns udvikling i de kommende år,” konstaterer Jens-Kristian Lütken.  

Så man skal heller ikke se sidste års budget som et udtryk for, at alt nu er ved det gamle på Københavns Rådhus, hvor I og de andre borgerlige partier står last og brast med Socialdemokratiet?  

“Nej, det vil jeg ikke sige. Vi er bestemt ikke forlovet med Socialdemokratiet for tid og evighed.”  

“Det er vigtigt for mig at understrege, at vi ikke kommer til at agere som loyalt støtteparti, der nøjes med nogle krummer for eksempelvis at bakke op om en budgetaftale,” siger Jens-Kristian Lütken. 

Vi er bestemt ikke forlovet med Socialdemokratiet for tid og evighed.

Jens-Kristian Lütken (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester

Velfærdsrejser til ældre 

Hvis Venstres vælgerkrise i landets største byer skal vendes, kræver det, at partiet stempler langt hårdere ind i debatten om frisættelse af velfærdsydelser, mener Jens Kristian-Lütken.  

En dagsorden, han også betegner som den vigtigste for partiets gruppe på Københavns Rådhus frem mod kommunalvalget i 2025.  

Borgmesteren fremhæver det pilotprojekt om velfærdsrejser til ældre, der blev aftalt med efterårets budgetaftale, som et eksempel på, hvordan den offentlige sektor kan nytænkes lokalt i København.  

“I dag forsøger vi at løse rekrutteringsproblemerne ved bevidstløst at afsætte flere penge til at ansætte mennesker, der ikke findes,” Jens-Kristian Lütken.  

“Derfor er jeg stolt af, at det rent faktisk lykkedes os at samle et flertal om at forsøge at gøre tingene på en ny måde,” afslutter han.

Du kan læse det fulde interview med Jens-Kristian Lütken på Altinget Hovedstaden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens-Kristian Lütken

Beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, landsformand, Europabevægelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2015)

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00