Voksenuddannelser føler sig efterladt på perronen

VUC: Finansloven for 2021 indeholder et stort løft til ungdomsuddannelserne. Voksen- og efteruddannelsesområdet får dog ikke noget ekstra. Dybt underligt, lyder det fra sektoren.

VUC-sektoren føler sig overset i finansloven for 2021.
VUC-sektoren føler sig overset i finansloven for 2021.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

”Det må være en fejl,” skrev formanden for Danske HF & VUC, Pernille Brøndum, på Twitter en søndag i december.

Hun havde læst finansloven for 2021 og kunne ikke finde hf-enkeltfag blandt investeringerne på uddannelsesområdet.

Men det var ikke en fejl.

Børne- og Undervisningsministeriet bekræfter over for Altinget Uddannelse, at hf-enkeltfag og voksen- og efteruddannelsestilbud som avu, fvu og obu ikke er ”løftet ind” i finansloven.

Her er der ellers fundet 220 millioner kroner om året til de gymnasiale uddannelser fra 2021 til 2024.

I samme periode tilfalder der erhvervsuddannelserne 80 millioner kroner ekstra om året og det samme beløb alene til sosu-uddannelserne.

Altinget ville gerne have hørt børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theils begrundelse for prioriteringen, men det var ikke muligt at få en kommentar før artiklens udgivelse.

Med på nedturen
Pernille Brøndum og Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan, har meget svært ved at forstå, at regeringen og støttepartierne ikke også har valgt at investere i veu-området.

De fremhæver begge, hvordan uddannelserne altid har været med, når der skulle findes nedskæringer på uddannelsesområdet.

At de ikke skal være med, når der skal geninvesteres, møder hovedrysten.

”Med FGU, højkonjunktur og år med nedskæringer så er vi virkelig nødlidende. Der tales meget om at bevare VUC, og derfor er det dybt underligt, at hf-enkeltfag pludselig ikke er med, når vi taler om gymnasiale uddannelser,” siger Pernille Brøndum og tilføjer om de øvrige tilbud:

”Der er jo et kæmpe ønske om, at VUC er med til at løfte arbejdsmarkedet. Det gælder for de ledige og for dem, som ikke kan læse og skrive. Det er svært at få til at løbe rundt, fordi virksomhedshold er mindre. De er også blevet beskåret i mange år, men der kommer ikke noget tilbage.”

Hanne Pontoppidan deler kritikken og mener generelt, at der mangler politisk opmærksomhed på de voksne.

”Det er vigtigt for at klare sig på fremtidens arbejdsmarked, at man har en ungdomsuddannelse. Men samtidig har vi altså en stor, stor gruppe af voksne borgere, som stadigvæk ikke har andet end folkeskolen.”

”Den store gruppe borgere har vi brug for at få inkluderet på nøjagtig samme måde, som alle de unge. Når vi kan se, at VUC’s tal bliver rødere og rødere, så er det underligt, at det ikke har højere prioritet,” siger Uddannelsesforbundets formand.

Enhedslisten vil se på det
Pernille Brøndum erkender, at det formentlig er for sent at tilføje yderligere midler til dem, der ikke allerede er sat af til på finansloven.

Hun håber i stedet, at politikerne vil lave en ny beregning af de 220 millioner kroner, der er sat af til ungdomsuddannelserne, hvor hf-enkeltfag denne gang kommer med.

Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, skriver i en kommentar til Altinget Uddannelse, at det ville være ”rigtigt”, hvis hf-enkeltfag kunne få del i de midler, der er afsat til de gymnasiale uddannelser.

Han skriver samtidig, at han ikke kan sige, hvorfor veu-området ikke er kommet i finansloven.

”Enhedslisten har særligt rejst krav i forhold til ungdomsuddannelserne, men havde bestemt gerne set at avu/fvu/obu havde fået flere penge,” skriver Jakob Sølvhøj.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanne Pontoppidan

Formand, Uddannelsesforbundet
lærer (Gedved Seminarium 1981), MPA (CBS 2008)

Jakob Sølvhøj

Fhv. MF (EL)
Studentereksamen (Helsingør Gymnasium, 1973)

Pernille Brøndum

Rektor, Nordvestsjællands HF & VUC og formand for Danske HF & VUC – Lederne
cand.mag (Københavns Uni. 1994)

0:000:00