Agi Csonka: Vi har intet klart billede af pandemiens betydning for børn

Der er ingen tvivl om, at børn og unge har lidt store afsavn gennem det sidste år. Men mens vi venter på forskningen, skal vi passe på, at vi ikke skaber selvopfyldende profetier. At lide afsavn er nemlig ikke det samme som at lide overlast, skriver Agi Csonka.

Hvordan coronaen påvirker børn og unge som helhed, nu og i fremtiden, ved vi ret beset ikke meget om, skriver Agi Csonka. (Foto: presse)<br>
Hvordan coronaen påvirker børn og unge som helhed, nu og i fremtiden, ved vi ret beset ikke meget om, skriver Agi Csonka. (Foto: presse)
Agi Csonka

Det er nu præcis et år siden, at klasselokaler for første gang blev byttet ud med hjemmeskole, og fritidsaktiviteter og legeaftaler blev afløst af eftermiddage uden planer. Statsministerens nedlukning af landet som følge af coronapandemien blev en gamechanger, der også greb ind i børns dagligdag på måder, som ingen af os havde forestillet os muligt.

Jeg er i dagens anledning blevet bedt om at gøre status på børneområdet: Hvad ved vi egentlig om coronatidens betydning for børn og unge? Det korte svar er: Ikke ret meget.

Bekymrede stemmer er der mange af. Psykologer og NGO’er melder om flere ulykkelige, ensomme og psykisk sårbare børn. Om børn, der bogstaveligt talt er indespærret i voldelige og dysfunktionelle hjem. Når velfærdssamfundets fortropper slår alarm, så er det om at lytte. 

0:000:00