Om  
Gunvor Wibroe

Børne-ungekrisecenteret Joannahuset vinder Tine Bryld Prisen 2021

Joannahuset modtager Danmarks årlige socialpris Tine Bryld Prisen og en halv millioner kroner for gennem sit første leveår at cementere sig som fristed for børn og unge, der ikke har andre steder at søge hen.

Danmarks eneste børne-ungekrisecenter Joannahuset blev 26. oktober tildelt Tine Bryld Prisen, som bliver uddelt i samarbejde med TrygFonden, Projekt Plan B og DR.
Danmarks eneste børne-ungekrisecenter Joannahuset blev 26. oktober tildelt Tine Bryld Prisen, som bliver uddelt i samarbejde med TrygFonden, Projekt Plan B og DR.Foto: Bjarke MacCarthy
Ghita Nidam Møller

"Ta' mig med til Joanna
Ta' mig med, ta' mig med, ta' mig med
Hvis det er der, hvor man ikke bare
Skal passe sig selv."

Sådan ekkoer Kim Larsens folkekære klassikker i dag ved Christianshavns kanaler, hvor dets budskaber om omsorg og fristed for drømme danner fundamentet for Danmarks eneste børne- ungekrisecenter, Joannahuset. 

Krisecentrets har det forgangne år formået at træde til som fristed for børn og unge med husly, rådgivning og omsorg i så høj grad, at de nu bliver hyldet med Tine Bryld Prisen 2021 og en præmiesum på 500.000 kroner. Det oplyser Foreningen for uddeling af Tine Bryld Prisen, der uddelte socialprisen for niende gang.

Det er børnenes hus. Hvor de kan være sig selv. Larme men også drømme og spire.

Gunvor Wibroe
Formand, Foreningen for uddeling af Tine Bryld Prisen

Joannahuset vinder dermed prisen blot et år efter at have åbnet dørene for første gang. Siden da har husets fagpersoner og frivillige ladet døren stå åben 24 timer i døgnet for at kunne give børn og unge i udsatte situationer et fristed, hvor de kan tale med en voksen og få en seng at sove i.

“Joannahuset er opkaldt efter Kim Larsens folkekære sang, Joanna. Et sted hvor man ikke bare skal passe sig selv. Hvor man kan drømme, larme, svæve og spire. Det er i virkeligheden et smukt billede på Joannahuset. Det er børnenes hus. Hvor de kan være sig selv. Larme men også drømme og spire,” udtalte Gunvor Wibroe, formand for Foreningen for uddeling af Tine Bryld Prisen, i motivationstalen.

Et fristed fra svigt

Krisecentret er et forsøgs- og udviklingsprojekt, der i første omgang løber over en 3,5-årig periode med en målsætning om at nytænke mulighederne for at hjælpe børn og unge under 18 år, der har oplevet vold og svigt i hjemmet eller har haft uheldige oplevelser med kommunen eller tidligere anbringelser.

Siden åbningen har 212 børn og unge været i kontakt med Joannahuset og har haft besøg af børn fra 34 af landets 98 kommuner.

Huset har omfavnet de unge, hvis hyppigste problematik er psykisk og fysisk vold. 67 procent de fysiske henvendelser er fra piger. Derudover er hver tredje af de besøgende hjemløse i varierende grad.

Joannahuset udvikler fortsat sin indsats med etablering af sit eget børne-ungeråd og brobygning til andre organisationer, offentlige myndigheder, private aktører og andre, der hjælper og støtter børn og unge.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gunvor Wibroe

Udviklingsordfører, MF (S), rådmand (S) og medlem af Magistraten, Frederiksberg Kommune, kommunikationskonsulent, Red Barnet Ungdom
kandidat i nordisk sprog og litteratur (SDU 2000)

0:000:00