Børns Vilkår: Manglende erstatningsnævn er et retssikkerhedsmæssigt problem

Et særskilt erstatningsnævn bør i fremtiden behandle sager, hvor Staten har undskyldt for kritisable forhold. Det foreslår Børns Vilkår, efter sagerne om omsorgssvigt af Godhavnsdrengene og de grønlandske ‘eksperimentbørn’. Socialdemokratiet afviser, mens andre partier er åbne for mulige løsninger.

Statsminister Mette Frederiksen (S) gav i starten af marts de seks nulevende 'eksperimentbørn' en officiel undskyldning. Børnene blev i 1951 fjernet fra deres familier i Grønland og sendt til Danmark, hvor de blev udsat for omsorgssvigt og forsømmelse.
Statsminister Mette Frederiksen (S) gav i starten af marts de seks nulevende 'eksperimentbørn' en officiel undskyldning. Børnene blev i 1951 fjernet fra deres familier i Grønland og sendt til Danmark, hvor de blev udsat for omsorgssvigt og forsømmelse.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Frederik Gjersen Hansen

Når Staten undskylder til personer for kritisable forhold på for eksempel børnehjem, skal de ikke længere trækkes igennem retssystemet. I stedet bør et særskilt erstatningsnævn behandle sagerne, foreslår Børns Vilkår.

"Jeg synes, det er uhensigtsmæssigt at slæbe borgere igennem lange udredninger af, hvad de har været udsat for," siger juridisk seniorrådgiver ved Børns Vilkår, Ingrid Hartelius Dall:

"En del af disse mennesker har levet et hårdt liv på grund af de svigt, de har været udsat for som børn. Den nuværende situation indebærer en risiko for retraumatisering som er helt ubærlig, når man kender deres historier.”

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00