Det trækker op til ændringer af skolereformen

SAMRÅD: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil i gang med at drøfte ændringer af folkeskolereformen. Hun lægger op til, at skolerne skal have større frihed end i dag. 

Den omstridte folkeskolereform fra 2014 skal formentlig snart gennemgå yderligere justeringer. 

Sådan lød i al fald signalerne fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i et samråd torsdag.  

Her havde Mai Mercado (K) bedt ministeren forholde sig til de elementer i reformen, der ikke har virket. 

Ifølge den konservative undervisningsordfører drejer det sig om understøttende undervisning, lange skoledage og lektiecaféer. 

Direkte adspurgt om, hvorvidt der ville blive indkaldt til forhandlinger om disse elementer, svarede ministeren:

”Ja, forstået på den måde, at nu starter vi op i forligskredsen med at drøfte frihed”.

Mindre indblanden
Ministeren åbnede på samrådet op for at give mere frihed til skolerne til at tilrettelægge den understøttende undervisning, som var et af reformens store elementer:

”Det kan jo faktisk godt være, at vi ikke skal bestemme det. At det skulle gro mere nedefra, end vi har tilladt nu,” sagde ministeren.

Og så vil Rosenkrantz-Theil have langt mindre indblanding i skolearbejdet fra Christiansborgs side af:

”Man blander sig alt for meget i, hvordan man kommer fra A til B. Bare se på de der læringsplatforme, hvor lærerne føler sig nødsaget til at skulle undervise på nogle helt bestemte måder – jeg kan slet ikke have det,” sagde ministeren.

Vil vente på en samlet redegørelse
Ministeren havde dog også forbehold for, at man straks går i gang med at vedtage nye ændringer, før der er lavet en færdig undersøgelse af reformen:

”Jeg er ikke klar til at konkludere endnu. Jeg vil gerne se evalueringerne og en samlet redegørelse. Men så behøver vi heller ikke at være så langt fra en konkret diskussion om, hvordan vi gør det,” sagde Rosenkrantz-Theil.

For Mai Mercado er der dog ingen grund til at vente med at konkludere:

”Det er ubestrideligt, at de elementer, som vi satte fingeren på, og sagde ’det her bliver svært’, har vist sig at blive svært,” sagde Mercado, der dog kunne konstatere, at der nærmer sig en konsensus i Folketinget:

”Der er ved at ske ting internt på Christiansborg. Jeg kan huske for år tilbage, hvor det vitterligt var skyttegravskrig. Noget er ved at rykke sig,” sagde Mercado og nævnte et opgør med målstyring og den lange skoledag, som eksempler, hvor man er ved at nærme sig hinanden.

Du kan se hele samrådet her.

Forrige artikel Hvem anbefalede skolenedlukning? Minister vil ikke svare Hvem anbefalede skolenedlukning? Minister vil ikke svare Næste artikel Organisationer i ny alliance vil engagere unge i menneskerettigheder Organisationer i ny alliance vil engagere unge i menneskerettigheder