Debat

DUF til den nye regering: Skriv Børnekonventionen ind i dansk lov

Danmark ratificerede Børnekonventionen i 1991, men mangler stadig som det eneste land i Norden at skrive konventionen ind i dansk lov. Det skal vi have rettet op på for børnenes skyld, skriver Christine Ravn Lund.

Jeg håber, at en kommende regering vil stille skarpt på børns rettigheder og skrive børnekonventionen ind i loven, skriver Christina Ravn Lund.
Jeg håber, at en kommende regering vil stille skarpt på børns rettigheder og skrive børnekonventionen ind i loven, skriver Christina Ravn Lund.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Christine Ravn Lund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Retten til leg, kreativitet, drømme og fællesskaber. Retten til at blive lyttet til og taget alvorligt. At blive skærmet fra dele af voksenlivets udfordringer og samtidig have ret til at blive hørt i sager, der vedrører én selv.

I Danmark har vi et af verdens bedste og mest velfungerende demokratier. Skylder vi ikke, at vores børn har retten til at være børn – med alt hvad der hører til?

Som det er i dag, er Danmark det eneste land i Norden, som endnu ikke har skrevet børnekonventionen ind i lovgivningen. Det synes jeg ikke, vi kan være bekendt.

I Norge kan en sag hvor børn indgår, gå om, hvis barnet ikke er blevet hørt. Det er en direkte effekt af, af man har skrevet konventionen ind i loven. At man som sagsbehandler, politiker og lignende er forpligtet til, at lade børn komme til orde.

Kampen for børnene

Rettigheder hører med til demokratiet. Det er hele rygraden, på hvilken vores samfund bliver holdt oppe. I Danmark har vi stolte traditioner med demokratiet og har stærke eksempler på vores demokratiske arbejde og støtte ude i verden.

Vi har som samfund et ansvar for, at en større andel af børn i Danmark får kendskab til deres rettigheder.

Christine Ravn Lund
Forkvinde, DUF, medlem, Børnerådet

Men hvor efterlader det os, hvis vi fejler i kampen for børnene? En kommende regering bør derfor skrive børnekonventionen ind i dansk lov.

Det rummer for eksempel børns ret til at have en mening, børns ret til fritidsaktiviteter og børns ret til partshørelse i forbindelse med sager, der vedrører dem selv, som for eksempel skilsmisser og anbringelsessager.

På den måde sikrer vi, at børns rettigheder bliver opretholdt på alle ressortområder og går fra at være en sidegevinst til at være en aktiv prioritet i alle livets arenaer.

Demokrati og rettigheder

Jeg tror, det er helt afgørende, at børns rettigheder bliver en politisk prioritet. Børn skal ikke kun vokse op til demokratiet – de skal vokse op med demokratiet.

Det sikrer vi blandt andet ved, at børn bliver gjort opmærksomme på, at de har ret til medbestemmelse, ret til at have holdninger og at de har ret til at være børn, med alt der hører med.

For få børn er i dag klar over, at de har rettigheder, og hvad de rettigheder går ud på. Det går ud over børns mulighed for at vide, når deres rettigheder bliver overtrådt.

Derfor har vi som samfund et ansvar for, at en større andel af børn i Danmark får kendskab til hvilke rettigheder, de har, og hvad de kan gøre, hvis de oplever, at deres rettigheder bliver overtrådt.

Jeg håber derfor, at en kommende regering vil stille skarpt på børns rettigheder og skrive børnekonventionen ind i loven. Det kan man jo meget passende gøre i forbindelse med en ny regeringsperiode.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Ravn Lund

Forkvinde, Dansk Ungdoms Fællesråd, medlem, Børnerådet, medlem, Trivselskommissionen, næstforkvinde, Center for Ungdomsforskning
BA international business and politics (CBS 2020), Cand.scient.pol (KU)

0:000:00