EU-Domstolen sår tvivl om danske statsborgerskabsregler

De danske regler, som gør, at børn født i udlandet af danske forældre automatisk risikerer at tabe deres danske statsborgerskab, når de fylder 22 år, er i strid med EU-retten. Det vurderer EU-Domstolens generaladvokat i en foreløbig afgørelse.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Danmarks regler for statsborgerskab for børn født i udlandet af danske forældre er på kollisionskurs med EU-retten. Det mener EU-Domstolens generaladvokat.

I en ny udtalelse fra EU-Domstolen i Luxembourg kritiserer generaladvokat Maciej Szpunar de danske regler, der gør, at danske børn født i udlandet automatisk taber deres danske statsborgerskab, hvis de ikke genansøger om det, inden de er fyldt 22 år.

Ifølge forslaget til Domstolens afgørelse er det i strid med EU's regler. Det skyldes, at børnene samtidig risikerer at miste deres EU-unionsborgerskab, hvis ikke de også har statsborgerskab fra et andet EU-land. Desuden mener generaladvokaten, at de danske regler lægger ”en klar begrænsning af retten til fri bevægelighed” ned over danskerne ved ikke at skele til, om børnene er bosat i et andet EU-land.

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00