Debat

Aktør: Normeringsaftale går ud over social inklusion

DEBAT: Det rammer de mest sårbare børn, hvis selvejende og private daginstitutioner skal hæve forældrebetalingen, fordi de ikke får del i normeringspuljen, skriver afdelingsleder i KFUM's Sociale Arbejde.

Den sociale inklusion får vanskeligere kår, hvis de private daginstitutioner ikke får del i de 500 millioner kroner til minimumsnormeringer, skriver afdelingsleder for KFUM's Sociale Arbejde.
Den sociale inklusion får vanskeligere kår, hvis de private daginstitutioner ikke får del i de 500 millioner kroner til minimumsnormeringer, skriver afdelingsleder for KFUM's Sociale Arbejde.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Marie Lagoni Pedersen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trille Nikolajsen 
Afdelingsleder, KFUM's Sociale Arbejde

Vuggestuer og børnehaver under KFUM's Sociale Arbejde har fokus på at inkludere alle børn fra både resursesvage og resursestærke familier.

I kraft af vores sociale, diakonale værdigrundlag har vi en særlig opmærksomhed på børn og familier, som har det svært.

Den sociale inklusion får imidlertid vanskeligere kår, hvis udmøntningen af de 500 millioner kroner til minimumsnormeringer undtager de private daginstitutioner under KFUM's Sociale Arbejde. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hvis kun kommunale daginstitutioner og selvejende institutioner med driftsoverenskomst får ekstra penge til mere pædagogisk personale, kan vores private vuggestuer og børnehaver blive tvunget til at sætte forældrebetalingen op for at være i stand til at hæve normeringen i takt med de kommunale institutioner.

Dermed risikerer vi, at mindre resursestærke familier af økonomiske grunde fravælger de private institutioner. Det vil hverken være godt for de private eller de kommunale institutioner – og i særdeleshed ikke for udsatte børn og familier.

Den sociale inklusion får imidlertid vanskeligere kår, hvis udmøntningen af de 500 millioner kroner til minimumsnormeringer undtager de private daginstitutioner under KFUM’s Sociale Arbejde.

Trille Nikolajsen 
Afdelingsleder, KFUM's Sociale Arbejde

Langvarig kamp for bedre normeringer
KFUM's Sociale Arbejdes institutioner har længe deltaget i kampen for bedre normeringer.

For eksempel var bestyrelsesformanden for Børnehuset Musereden i Frederiksværk med til at grundlægge facebookgruppen 'Bedre Normeringer i Halsnæs' allerede i 2016 – længe før forældrebevægelsen #Hvorerderenvoksen voksede sig stor. 

Bestyrelse, personale og forældre fra Musereden var derfor mildt sagt forundrede, da det viste sig, at aftalen om udmøntning af de første 500 millioner kroner til minimumsnormeringer fuldstændig forbigår Musereden og lignende institutioner.

Det vil sige private institutioner, som faktisk er selvejende, men uden driftsoverenskomst med kommunerne. Hidtil har daginstitutioner fået det samme tilskud per barn, uanset om institutionen er kommunal, selvejende eller privat.

Alle børn bør inkluderes 
Musereden lever op til nøjagtig de samme krav og tilsyn som kommunale institutioner, og institutionen har tegnet overenskomst.

Selv om Musereden er godkendt som privat institution, er den som de fleste andre private institutioner selvejende i sin konstruktion og drives på nonprofit-vilkår. Institutionen tager et samfundsmæssigt ansvar i kraft af sit særlige blik for social inklusion.

Det er derfor uforståeligt – og skadeligt for de mest sårbare børn – at Musereden og lignende daginstitutioner ikke umiddelbart får del i puljen til bedre normeringer.   

Det kan I gøre bedre, kære politikere på Christiansborg. Sørg for at inkludere alle børn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00