Moderaterne drømmer om en ny trepartsaftale for småbørnsfamilier: “Jeg tror, det kræver, at man spiller på hele klaveret”
Moderaterne foreslår en ny trepart for børnefamilier, der skal sikre mere fleksibilitet på arbejdsmarkedet. Målet er at vende tendensen med de faldende fødselsrater, som Lars Løkke betegner som vores "absolut største udfordring".
Oskar Hammer Sylvestersen
JournalistVi skal have et mere familievenligt arbejdsmarked, der sikrer forældre mere fleksibilitet i deres arbejdsliv.
Det var hovedbudskabet på et pressemøde tirsdag, som Moderaterne afholdt på Alsik Hotel & Spa i Sønderborg i forbindelse med partiets sommergruppemøde.
Moderaterne ønsker større mulighed for, at man kan arbejde mindre, når man har små børn for til gengæld at arbejde mere senere i tilværelsen.
Og her kommer arbejdsmarkedets parter ind i billedet:
”Jeg tror, vi skal have indført noget mere fleksibilitet, og at det kan være vejen frem. Og det er en debat, som vi ønsker, at arbejdsmarkedsparter også læner sig ind i,” sagde politisk ordfører for Moderaterne Monika Rubin under pressemødet.
Det var dog ikke et krav til, at man direkte skal tage Moderaternes opfordring med ind til de kommende overenskomstforhandlinger i 2025. Derimod ønsker Moderaterne at starte en debat om, hvordan det danske arbejdsmarked indrettes i fremtiden.
”Engang havde vi far på arbejdet og mor derhjemme. Nu har vi rigtig mange familier, hvor begge forældre er på arbejdsmarkedet. Så spørgsmålet er, om vi har indrettet vores arbejdsmarked hensigtsmæssigt for småbørnsfamilierne?” sagde Monika Rubin.
Forslår familiepolitisk reform
Hvis arbejdsmarkedets parter lander en trepartsaftale, der kan sikre større fleksibilitet, vil det kun være første skud på stammen i en diskussion, som Moderaterne håber kan føre til en familiepolitisk reform.
For målet er at bremse de svindende fødselsrater, vi ser udfolde sig i Danmark og Europa for de kommende generationer
Ifølge Lars Løkke Rasmussen(M) er de lave fødselsrater det ”danske samfund og Europas absolut største udfordring”.
Hvis den nedadgående tendens skal vendes, er der behov for at ”fjerne de strukturelle barrierer,” der er ved at stifte familie, fortalte Monika Rubin.
Dette skal altså gøres gennem en familiepolitisk reform.
Brug erfaringer fra grøn trepart
Regeringen tog allerede hul på problematikken med de faldende fødselsrater i Danmark tilbage i juni, hvor en politisk aftale om gratis fertilitetsbehandling for familier, der får barn nummer to, kom på plads.
Moderaterne vil særligt mindske de økonomiske barrierer, der kan være ved at stifte en familie. Partiet foreslår blandt andet, at der skal oprettes en familiekonto, hvor en familie kan sprede udgifterne ved at få børn over en længere periode.
Det kan blandt andet være udgifterne ved børnepasning, som i følge Monika Rubin kan løbe op på 200.000 kroner for, at en familie skal have passet sit barn i seks år.
Andre mulige ideer til indholdet af en familiepolitisk reform er, at man skal kunne bruge sin pensionsopsparing til udbetaling af en bolig, gøre det lettere at arve penge mellem bedsteforældre og børnebørn, øge servicefradraget eller give gratis skolemad til alle børn.
I en familiepolitisk reform foreslår partiet, at man trækker på erfaringer fra den grønne trepartsaftale, der landede i juni før ferien, og hvor relevante aktører stod bag aftalen.
“Svarene findes ikke alene ude på arbejdsmarkedet. De findes ikke alene ude i kommunerne, de findes ikke alene på Christiansborg. Jeg tror, det kræver, at man spiller på hele klaveret,” sagde Lars Løkke Rasmussen.
Onsdag afholder regeringskollegerne fra Socialdemokratiet også pressemøde i forbindelse med sit sommergruppemøde.