Debat

NGO: Inkorporer Børnekonventionen og gør dansk ret mere børnevenlig

Lad os træde et skridt tilbage og spørge os selv, om det måske ikke er på tide, at vi påvirker dansk politik i en mere børnevenlig retning, skriver Pernille Toop.

Når borgerforslaget om en inkorporering af Børnekonventionen opnår 50.000 stemmer, bør Folketinget gøre det eneste ansvarlige og vedtage forslaget, skriver Pernille Toop.
Når borgerforslaget om en inkorporering af Børnekonventionen opnår 50.000 stemmer, bør Folketinget gøre det eneste ansvarlige og vedtage forslaget, skriver Pernille Toop.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvor er børnenes garanti for retssikkerhed, når stat og kommuner sagsbehandler på kant med menneskerettighederne?

Hos Ombudsmandens Børnekontors magt, når børns tarv ignoreres? Børnenes statsminister, når religion kræver lemlæstelse af småbørns genitalier? Børnenes revisor, når Christiansborg og KL skærer i budgetter på børneområdet? Børnenes fagforening, når arbejdsmarkedets parter laver beskæftigelsespolitik for børns forældre? Hvor er Børnenes stemmeseddel, når samfundet hvert fjerde år indrettes? Svaret er: Ingen steder.

Derfor skal Børnekonventionen inkorporeres og gøres til en del af dansk ret.

Massive problemer

Der er massive problemer med sagsbehandlingen af børn i Danmark, børnefattigdom, og mistrivslen blandt småbørn, børn og unge er tårnhøj på både det almene og det specialiserede område.

I disse dage rejses der også kritik af, at Børnerådet gennem de seneste år er blevet voldsomt svækket i ressourcer – dette på et niveau, hvor Puk Elgård efter ganske kort tid på formandsposten har set sig selv nødsaget til at forlade stillingen.

Det er på høje tid, at Børnekonventionen inkorporeres og gøres til en del af dansk ret, ligesom i de øvrige nordiske lande

Pernille Toop
Medstifter, bestyrelsesmedlem og forkvinde, Børnenes bureau

Oveni hatten sendte Social- og Ældreministeriet for et stykke tid tilbage et forslag i høring, som ifølge Børnerådet selv ville stække Børnerådets uafhængighed.

Forslaget, som dog senere blev delvist modificeret, indikerer kraftigt, at børnenes stemme ikke er garanteret, og at staten reelt kan tæmme sin egen vagthund.

Det er derfor på høje tid, at Børnekonventionen inkorporeres og gøres til en del af dansk ret, ligesom i de øvrige nordiske lande. Det er på tide, at det ved lov ekspliciteres, at hvor dansk lov eller praksis er i modstrid med Børnekonventionen, så har Børnekonventionen forrang og hensynet til barnets bedste, det er det hensyn, der vejer tungest.

Når borgerforslaget om en inkorporering af Børnekonventionen, som blev skudt i gang denne oktober, opnår 50.000 stemmer, bør Folketinget gøre det eneste ansvarlige og vedtage forslaget.

Barnets tarv

Kritikere siger, at en inkorporering af Børnekonventionen vil overføre politisk magt fra Folketinget til domstolene, fordi de danske domstole og myndigheder i sager om børn i højere grad vil kunne læne sig op ad Børnekonventionens bestemmelser og måske også bruge materiale fra FN's Børnekomité.

På den måde frygter kritikere, at Børnekonventionen indirekte kan komme til at få indflydelse på det sociale og økonomiske område, og for eksempel også indflydelse på udlændingeområdet.

Man er med andre ord bange for, at barnets tarv kommer til at fylde for meget i dansk politik, fordi domstole og forvaltninger direkte kan bruge Børnekonventionen i stedet for de ting, som politikerne mener.

Læs også

Herudover fremføres det også som argument, at Danmark jo i forvejen er bundet af konventionen og naturligvis påser, at dansk lov og praksis er i overensstemmelse med Børnekonventionen. Et argument som i lyset af den aktuelle tilstand i Danmark vanskeligt lader sig forsvare.

Så lad os lige træde et skridt tilbage og spørge os selv, om det måske ikke er på tide, at der er noget, der kan påvirke dansk politik i en mere børnevenlig retning, for det sker tydeligvis ikke af sig selv.

Alternativet er at droppe symbolpolitikken og være ærlige – vi kan tilbagetrække Danmarks ratificering af Børnekonventionen og i stedet stå ved vores nuværende politik: At princippet om barnets bedste ikke skal have forrang i det land, der både kalder sig selv verdens lykkeligste, og som efter sigende også er – eller i hvert fald skal blive – verdens bedste land at være barn i.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Puk Elgård

Journalist, forfatter, tv-vært, fhv. formand for Børnerådet (2022-22)
journalist

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024