Nu kommer pengene til flere voksne i institutionerne: Sådan vil de store kommuner fordele dem

FORDELING: I Odense, Esbjerg, Vejle og Randers fordeles pengene fra puljen til minimumsnormeringer efter antallet af børn i de respektive institutioner. Det er i tråd med intentionen fra Christiansborg, lyder begrundelsen. I Viborg fordeles pengene decentralt.

Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Der kan godt gå hen at blive kamp om pædagogerne.

Anders Buhl-Christensen (V)
Formand, Børne- og familieudvalget, Randers Kommune

De første 500 millioner fra finanslovsaftalen om minimumsnormeringer er nu på vej ud i institutionerne.  

Og den umiddelbare tendens i de store kommuner er, at pengene til flere voksne fordeles til kommunens institutioner efter det samlede antal børn på blå og rød stue.

I Odense har man netop besluttet at fordele pengene bredt til alle kommunens 126 kommunale og selvejende børnehuse.

Dokumentation

Sådan fordeler kommunerne pengene til bedre normeringer
København:
Ikke truffet politisk beslutning endnu. Børne- og Ungdomsforvaltningens presseafdeling oplyser, at udvalget skal tage stilling til spørgsmålet onsdag d. 20. maj. "Der lægges op til at lægge 90 procent af pengene ud på pladsprisen til vuggestuer og børnehaver og 9,5 procent i overhead til institutionerne og 0,5 pct. i administration. Samlet set altså 99,5 pct. direkte ud til institutionerne," oplyser kommunen i en mail til Altinget.

Aarhus: Får tildelt 32,4 millioner. Pengene fordeles efter antallet af børn i de enkelte institutioner. Modsat flere af de andre kommuner, så er vægtningen i tilskuddet mellem vuggestuebørn og børnehavebørn det samme (ml. 1700-1800kr), oplyser kommunen. Kommunen følger anvendelsen af pengene i maj og september for at sikre, at pengene bliver brugt og ikke skal sendes tilbage.*

Aalborg: Ikke truffet politisk beslutning endnu. "Sagen er på vej i Byrådet efter at være blevet drøftet i forligskredsen i Byrådet," oplyser kommunens presseafdeling. 

Odense: Får tildelt 17,6 millioner. Pengene fordeles efter antallet af børn i de enkelte institutioner. Tilskuddet fra puljen udgør pr. vuggestuebarn 3.905 kr. og tilskuddet pr. børnehavebarn udgør 1.953 kr. Det vil sige, at alle kommunale og selvejende institutioner får del i pengene.

Vejle: Får tildelt 10,5 millioner. Pengene fordeles efter antallet af børn i de enkelte institutioner med et beløb på 3.230 kr./år pr. vuggestuebarn og 1.615 kr./år pr. børnehavebarn. 

Esbjerg: Får tildelt 9,9 millioner. Ud af de 9,9 millioner, skal 250.000 kroner bruges på relaterede udgifter i form af kompetenceløft af de nye medarbejdere. Pengene fordeles pr. barn med en vægtning 2:1 for henholdsvis 0-2 årige og 3-5 årige. Samtidig er det besluttet, at 60 procent af pengene skal bruges på pædagogisk personale og 40 procent skal bruges på ikke-pædagogisk personale. Kommunen forventer at ansætte ca. 24,9 mere pædagogisk personale i daginstitutionerne.

Frederiksberg: Får tildelt 9,9 millioner. Fordeles efter antallet af børn i de enkelte institutioner. Det sker efter de samme principper, som kommunens øvrige budget til normeringer fordeles. Det sker efter et princip, hvor der tildeles dobbelt så mange personaleressourcer til en vuggestueplads som til en børnehaveplads.

Randers: Får tildelt 8,1 millioner. Fordeles efter antallet af børn i de enkelte institutioner. Tilskuddet fordeles efter, at et vuggestuebarn får det dobbelte beløb af et børnehavebarn. Kommunen antager, at der vil kunne ansættes 19 ekstra pædagoger for pengene. 

Viborg: Får tildelt 8,4 millioner. Samtidig har kommunen besluttet at tilføre yderligere 7 millioner til normeringer. Pengene deles op i fire puljer. Beslutningen om, hvordan pengene fra de fire puljer fordeles er lagt ud til de fire områdeledere, der leder dagtilbudsområdet i kommunen. Fra politisk side er der lagt op til, at pengene skal bruges til udjævne forskellene i normeringerne blandt institutionerne med mange børn tæt på Viborgs bykerne og institutionerne med færre børn i oplandet, oplyser formand for kommunens børne- og ungeudvalg, Per Møller Jensen (S), til Altinget.

Silkeborg: Får tildelt 8,4 millioner. 98,4 procent af tilskuddet skal bruges til at ansætte mere pædagogisk personale. De sidste 1,6 procent bruges på kørsel, kursus, revision og forsikring. 

Kilde: Kommunale byrådsreferater og kommunernes pressetjenester.


Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00