Analyse af 
Erik Holstein

Nu skal støttepartierne indkassere deres bonus

Når røgen har lagt sig efter Vestens katastrofale nederlag i Afghanistan, har regeringen nogle kritiske hængepartier, der skal afvikles. En klimaplan for landbruget og ydelser til fattige børnefamilier er blandt de mest sprængfarlige emner de næste måneder.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Erik Holstein

Da Enhedslisten i 2015 gjorde saldoen op efter fire år som støtteparti for Thorning-regeringen, skete det på et bagtæppe af frustration.

Socialdemokraterne havde ført en langt mere højredrejet politik end forventet, og man burde have væltet regeringen, mente flere af Enhedslistens centrale folk. Men Enhedslisten havde ikke forberedt sine vælgere på det udfald. Derfor skulle partiet næste gang definere nogle røde linjer på forhånd.

Det er på den baggrund, man skal se den trussel om et mistillidsvotum, som Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen langede over disken ved partiets sommergruppemøde i sidste uge. Et mistillidsvotum, der kan falde, hvis Enhedslisten bliver utilfreds med det kommende forlig om kontanthjælpssystemet og ydelserne til de fattigste børnefamilier.

0:000:00