Ny rapport viser stor efterspørgsel efter gratis psykologhjælp til unge

STATUS: Efterspørgslen efter gratis psykologhjælp til unge bekræfter behovet for ordningen, mener SF og Dansk Psykolog Forening. Der er forhandlinger i gang om at udvide ordningen, men det er forbundet med stor økonomisk usikkerhed, vurderer forsker. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Forsøgsordningen med gratis psykologhjælp til unge har ført til en fordobling af efterspørgslen. Stigningen skyldes blandt andet, at flere børn af forældre på kontanthjælp benytter sig af tilbuddet.

Forsøgsordningen kan forebygge, at en angstlidelse udvikler sig til at være så alvorligt funktionsnedsættende, at man har brug for et forløb i psykiatrien.

Eva Secher Mathiasen
Formand, Dansk Psykolog Forening

Sådan lyder to af hovedkonklusionerne i evalueringen af forsøgsordningen med gratis psykologhjælp til unge mellem 18 og 20 år, som blev vedtaget i aftalen om satspuljen for 2018.

Fakta
Om forsøgsordningen med gratis psykologhjælp til for unge mellem 18 og 20 år
- Blev vedtaget som en del af satspuljeaftalen for 2018 - 2021. Her blev der afsat 15,1 mio. til ordningen. Derudover blev der afsat 600.000 kroner til evalueringen af forsøgsordningen.

- Det politiske ønske med ordningen var at sætte tidligere ind over for psykisk mistrivsel med henblik på at forebygge behandlingskrævende indlæggelser senere hen.

- Ordningen startede 1. juli 2018 og gælder unge mellem 18 og 20 år, der er henvist fra egen læge med let til moderat angst eller let til moderat depression.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet, Evaluering af forsøgsordning med vederlagsfri psykologbehandling til unge mellem 18 og 20 år med let til moderat angst eller depression

”Den tungest vejende konklusion er, at vi kan se, at der er et enormt behov for gratis psykologhjælp,” siger sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet Marie Kruse, der har været med til at evaluere ordningen for Sundheds- og Ældreministeriet.

Dokumentation

Her er evalueringens hovedkonklusioner

1. Antallet af psykologbehandlinger er steget med 53 procent fra 2927 til 4490 nye forløb på et år.

2. Angst har overhalet depression som hyppigste årsag til, at de unge bliver henvist til psykolog. Psykologhenvisninger med angst som årsag er steget med 63 procent, mens depression som henvisningsårsag er steget med 37 procent. Stigningen i antallet af nye forløb er størst blandt kvinder.

3. Forsøgsordningen har betydet en større udskrivning af antidepressiv medicin og medicin for angst blandt mænd.

4. Forsøgsordningen har for kvinder betydet et fald i brugen af psykolog med traume som henvisningsårsag samt reduceret antallet af kontakter til privatpraktiserende psykiatere. 

5. Der er ikke signifikante ændringer i brugen af behandlingspsykiatrien. Det bemærkes dog, at der som følge af forsøgsordningen er sket en stigning på seks procent i indlæggelserne i behandlingspsykiatrien, og at stigningen muligvis kan skyldes forsøgsordningen. Er det tilfældet, vil udgifterne til ordningen stige markant. 

6. Brugen af forsøgsordningen i kommunerne varierer. Tendensen er, at brugen af forsøgsordningen er steget relativt mere i yderkommuner. 

7. Flere unge, der benytter sig af forsøgsordningen, er børn af forældre på kontanthjælp. Men der opleves en stigning i brugen af ordningen både blandt børn af forældre med højt og lavt uddannelsesniveau. De unge, der bruger forsøgsordningen, kommer "i lidt højere grad" fra familier med anden etnisk baggrund end dansk. 

8. Ordningen har betydet en stigning på cirka 12 millioner kroner i de offentlige sundhedsudgifter i ordningens første år. Udvides ordningen til at gælde de 21-23-årige vil det koste cirka 15 millioner kroner.

Rapporten er udarbejdet af Dansk Center for Sundhedsøkonomi (DaCHE) ved Syddansk Universitet. Find rapporten her. 


0:000:00