Nye børnetal giver milliarder i statskassen. Alligevel kalder statsministeren udviklingen "ulykkelig"
De faldende børnetal får nu regeringen til at reagere. SVM vil invitere en stribe aktører til dialog for at belyse problemet og vil også involvere arbejdsmarkedets parter i at få flere nyfødte danskere.
Rasmus Dahl Løppenthin
JournalistDanske familier får færre børn end tidligere estimeret, hvilket styrker de offentlige finanser med 2,5 milliarder kroner frem mod 2030.
Det kom frem onsdag, hvor regeringen holdt pressemøde om den nye politiske sæson.
Statsminister Mette Frederiksen (S) var dog ikke videre begejstret over den uventede økonomiske vitaminindsprøjtning.
"Det er en virkelig dårlig nyhed for os alle sammen, fordi det dækker over, at vores befolkning vokser mindre, end vi havde regnet med," sagde hun.
Når de opdaterede børnetal styrker råderummet på den korte bane, skyldes det, at nyfødte borgere i gennemsnit er en udgiftspost, indtil de er i anden halvdel af 20'erne.
Det er en ærgerlig besparelse
Lars Løkke Rasmussen (M)
Udenrigsminister
Befolkningsprognoserne blev opdateret i foråret efter et markant fald i fertilitetsraten de seneste par år. Embedsværket skønner nu, at der vil blive født omkring 8.000 færre børn i 2030, end man oprindeligt estimerede med.
"Det er en meget ulykkelig udvikling, og det er klart, at hvis det her det fortsætter, så kommer vi til som dansk befolkning at blive mindre og mindre," sagde Mette Frederiksen.
Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, var også med på pressemødet og stemte i.
"Det er en ærgerlig besparelse. For det er et udtryk for, at der kommer færre børn. Men det er så også en besparelse, der giver mulighed for investere i, om man kan gøre noget ved problemet," sagde han.
"Hvad er forklaringen på, at folk i et af verdens lykkeligste lande har mindre lyst til at få børn end for en generation siden?," fortsatte Lars Løkke Rasmussen uden at give svaret på sit spørgsmål.
Vil i dialog med arbejdsmarkedets parter
Men i et forsøg på at finde svarene vil regeringen nu sætte gang i en grundig dialog med en lang række aktører, der kan belyse årsagen til, at danske familier får færre børn. Og Mette Frederiksen lovede, at "de bedste ideer" vil blive ført ud i livet.
"Det er vi parate til at lægge stemmer og mandater til i Folketinget. Og også noget økonomi til, at det faktisk kan blive til virkelighed," sagde hun.
Hendes egen vicestatsminister, Troels Lund Poulsen (V), deltog også ved pressemødet. Han havde en konkret ide med, som statsministeren undlod at kommentere på.
Venstreformanden mener nemlig, at styrkelsen af private aktører inden for landets dagtilbud kan være en del af løsningen.
"Der er også brug for at frisætte børneområdet. Fuldstændig som vi har set på ældreområdet," sagde han.
Mens Troels Lund Poulsens forslag ikke blev kommenteret af statsministeren, var regeringstoppen anderledes i harmoni, når det drejede sig om inspirationen fra forsommerens grønne trepartsaftale.
Det er en meget ulykkelig udvikling, og det er klart, at hvis det her det fortsætter, så kommer vi til som dansk befolkning at blive mindre og mindre
Mette Frederiksen (S)
Statsminister
Moderaterne foreslog på sit sommergruppemøde tidligere i august at lave en decideret trepart for børnefamilier. Og statsministeren lagde heller ikke skjul på, at når regeringen var klar til at implementere konkret politik, der skal løfte fertiliteten, så krævede det dialog med fagbevægelsen og arbejdsgiverorganisationerne.
"Vi kommer selvfølgelig til at samarbejde meget tæt med arbejdsmarkedets parter i fuld respekt for de private overenskomster, som går i gang her i 2025," sagde Mette Frederiksen.
Det har ikke været muligt at få Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsen Hovedorganisation (FH) til at kommentere regeringens ambition om at involvere dem i løsninger, der skal løfte børnetallet herhjemme.
Men selv om regeringen er ved at gøre det til en mærkesag, lovede Mette Frederiksen, at det vil ske uden "løftede pegefingre" rettet mod danskerne.
"Enhver mand og kvinde i vores samfund og enhver børnefamilie skal jo gøre op med sig selv, hvad der er det rigtige i deres familie. Og man vil have børn, eller om man ikke vil have børn," sagde hun.
"Men det vi gerne vil som regering er at tage det her rigtigt alvorligt. Og gøre hvad vi kan fra vores side for at skabe de bedste rammer for børnene i vores samfund," fortsatte statsministeren.