Debat

Pædagog: Minimumsnormeringer i børnehøjde betaler sig

DEBAT: Ved at udvikle en normeringsopgørelse fra barnets perspektiv imødekommer man ikke kun forældre og personalets ønske om gennemsigtighed, men man får også en billigere finansiering, skriver Nanna Høyrup.

Politikere skal udvise tillid til, at pædagoger i tæt samarbejde med forældrene rent faktisk kan sikre børnene den omsorg og trivsel,&nbsp; de har brug for, skriver Nanna Høyrup. (Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix)<br>
Politikere skal udvise tillid til, at pædagoger i tæt samarbejde med forældrene rent faktisk kan sikre børnene den omsorg og trivsel,  de har brug for, skriver Nanna Høyrup. (Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nanna Høyrup
Pædagog

Man har i debatten, om hvorvidt minimumsnormeringer skal og kan realiseres i børnehøjde, mødt en del modargumentation. Den går blandt andet på mangel på arbejdskraft samt finansiering. 

Det findes der heldigvis råd for. Implementeres minimumsnormeringer i børnehøjde, har det så mange afledte positive effekter, at den viden bør figurere i forhandlingerne om selve lovens udformning.

Hvis man politisk beslutter at udvikle en normeringsopgørelse fra barnets perspektiv, som blandt andet omfatter fradrag af den tid, som personalet bruger på andet arbejde væk fra børnene, imødekommer man ikke kun forældre og personalets ønske om gennemsigtighed.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

De tal kan nemlig bruges på flere måder. De kan eksempelvis fungere som argumentation for at øge antallet af voksne sammen med børnene, da det tydeligt vil fremgå, at normeringen ude i mange dagtilbud slet ikke kan bære den opgave, som personalet er stillet. Det er en nødvendig oplysning i forhold til at genskabe kvaliteten i omsorgen for børnene.

Prioritér tid til børnene
En anden fordel ved sådan en opgørelse er, at vi får synliggjort, hvor stor en andel af pædagogers tid, som går på administrative opgaver, test, dokumentation og lignende. 

Ved at frigive mere af pædagogernes tid til samvær med børnene øges også automatisk normeringen fra barnets perspektiv, og det vil være med til at sænke antallet af nyansættelser.

Nanna Høyrup
Pædagog

Og hvorfor er det vigtigt? 

Når vi dykker ned i indholdet af disse opgaver og ser, hvilken værdi de rent faktisk har i forhold til kerneopgaven, som er børns udvikling, læring og trivsel, og sætter det i modsætning til, hvis der var flere voksne om børnene i det daglige, og hvilken værdi det ville have for kerneopgaven, ja, så vil det højst sandsynligt vise, at det er værd at skære ned på papirarbejdet og øge tiden på relationsarbejdet.

Ved at frigive mere af pædagogernes tid til samvær med børnene øges også automatisk normeringen fra barnets perspektiv, og det vil være med til at sænke antallet af nyansættelser, når det eksisterende personale kan bruge mere af deres arbejdstid på gulvet. 

På denne måde vil beløbet til at finansiere en "barnets minimumsnormering" blive knap så højt. Desuden vil muligheden for igen at udføre et fagligt og meningsfuldt pædagogisk arbejde tiltrække de pædagoger, som har forladt faget i årenes løb. Og dem vil vi gerne have genansat.

Det forebyggende element
Et andet eksempel fra praksis, som kan være med til at medfinansiere en "barnets minimumsnormering" og underbygge behovet for en sådan, er ved at se på det forebyggende element omkring blandt andet små børns sprogudvikling.

I en vuggestue er sprogudvikling en del af fokusområderne i de pædagogiske læreplaner. Denne udvikling forudsætter en høj grad af voksenkontakt for at kunne give den støtte og stimuli, som børn i den alder har behov for.

Men i takt med at normeringerne er faldet, er fokus på test vokset, og relationen mellem barn og voksen som et middel til den gode sprogudvikling er blevet underkendt, måske endda glemt, til fordel for tests.

Testning bruges dermed som et redskab til at måle, kontrollere og vurdere mål, da der ikke længere er det nødvendige antal voksne omkring barnet. 

Men sørger man for, at der er tilstrækkelig med pædagogisk personale på stuerne, vil de gennem det daglige samvær og observation opnå kendskab til barnets sproglige udvikling, og der vil dermed ikke være behov for at teste alle børn, men kun dem, hvor pædagogen bemærker, at der er udfordringer med sproget.

Læs også

Test bliver overflødige
Til alle test hører også en del skriftligt arbejde, som tager tid fra børnene. 

Det er en tid, som i forvejen er sparsom, og alt imens man som pædagog udfører dette arbejde, der er pålagt fra politisk hold, så sidder børnene for sig selv på stuen uden nærværende voksne at lege og udvikle deres sprog med. 

Øges normeringen ansigt til ansigt, så de små kan lære af de voksne i trygge relationer, vil testning blive gjort overflødig. Det er basal viden om sprogudviklingen hos de mindste børn, at den forudsætter tæt voksenkontakt, og det er ikke tilstrækkeligt muligt med de nuværende normeringer.

Man kan derfor også argumentere for, at minimumsnormeringer i børnehøjde er forudsætning for, at det pædagogiske personale overhovedet kan leve op til dagtilbudslovens formålsparagraf i blandt andet børns sproglige udvikling.

Tillid til pædagogerne
Og sprogudviklingen er bare ét område, der vil drage positiv effekt af en barnets minimumsnormering. 

Man bør derfor fra politisk hold tænke i et endnu bredere perspektiv og se på sammenhængen mellem det forebyggende element i en barnets minimumsnormering og en måde at imødekomme finansieringen af den på.

Særlige indsatser op gennem dagtilbud og skole vil med garanti blive minimeret, og udgifterne dertil kan så i stedet investeres i at sikre minimumsnormeringer i børnehøjde. 

Det kræver, at man politisk ser på økonomien i forhold til de beskrevne sammenhænge og udviser tillid til, at pædagoger i tæt samarbejde med forældrene rent faktisk kan sikre børnene den omsorg og trivsel, som betyder så uendelig meget for deres udvikling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00