Private dagtilbud frygter bureaukrati og lukninger med ny lov

PROFITFORBUD: Flere private institutioner er bekymrede for udsigten til at skifte ejerform eller fortsætte uden at kunne trække profit ud. De forudser komplikationer med omlægning af lån, bureaukrati og betingelser for etablering af nye dagtilbud, der kan føre til lukninger.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Der hersker stor usikkerhed om fremtiden blandt ejerne af private dagtilbud. De står som konsekvens af aftalen om minimumsnormeringer over for enten at skulle ændre ejerform eller leve op til en endnu ikke fastlagt lovgivning, der sikrer, at der ikke trækkes overskud ud af driften.

Er det rent skatteteknisk muligt at omlægge fra privateje til selveje? Hvordan skal den selvejende institution frikøbe ejerlederen? Der er stadig rigtig mange ubekendte.

Thinne Nielsen
Konstitueret sekretariatschef, Daginstitutionernes Lands-Organisation (DLO)

Hvordan overgangen til den nye virkelighed skal ske er endnu ikke fastlagt politisk, og uvisheden vækker bekymring blandt institutionsejerne.

Ejeren af den private institution St. Restrup Skovbørnehus i Nibe, Line Schaadt, forklarer til Altinget, at hun ikke ser det som en reel mulighed at omlægge sine to institutioner fra privat til selvejende på grund af de lån, hun har optaget for at etablere skovbørnehusene.

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00