Debat

Professionshøjskoler og socialpædagoger: Pædagoguddannelsen skal matche omverdenen

Evalueringen af pædagoguddannelsen er i gang, og der er god grund til allerede nu at overveje, hvordan den nye viden skal bruges til at skabe en bedre og mere attraktiv uddannelse, skriver Benny Andersen og Stefan Hermann.

Praktikken skal prioriteres, for den er et særligt stærkt lærings- og udviklingsrum. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Praktikken skal prioriteres, for den er et særligt stærkt lærings- og udviklingsrum. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Benny Andersen
Stefan Hermann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Pædagoguddannelsen er netop nu ved at blive evalueret, fordi, med uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensens ord, Danmark skal have pædagoger i verdensklasse. 

Vi er enige. Vi kan skabe grundlag for et bedre fundament i livet for mange, især i udsatte eller sårbare situationer, hvis vi gør os umage med de ændringer, uddannelsen kommer til at opleve. Det handler om at realisere dybe idealer i vores samfund.

Derfor skal vi allerede nu overveje, hvordan vi bruger den viden, vi får med evalueringen.

En tredjedel af alle pædagoguddannede arbejder som socialpædagoger, og her stiger kravene løbende. De møder børn, unge og voksne med stadigt mere komplekse baggrunde på det social- og specialpædagogiske område. 

Vi ser især et behov for bedre sammenhæng i hele uddannelsen.

Benny Andersen og Stefan Hermann
Hhv. formand for Socialpædagogernes Landsforbund og formand for Danske Professionshøjskoler

Her er for eksempel den hastige vækst i kommunernes udgifter på det specialiserede område en god illustration af, hvordan omverdenen ændrer sig for de pædagoger, vi uddanner til jobbet som socialpædagog.

Derfor vil vi understrege, at behovet for at styrke kvaliteten i pædagoguddannelsen i høj grad handler om, at nyuddannede bliver ved med at kunne leve op til de behov, de møder i for eksempel botilbud, døgninstitutioner, daginstitutioner og de mange andre steder, hvor socialpædagoger og pædagoger spiller en central rolle i mange menneskers tilværelse.

Sammenhæng gennem hele uddannelsen
Her er der naturligvis en sammenhæng mellem økonomi og kvalitet, og det er beskrevet både ofte og grundigt, men der er i vores optik også allerede nu områder, hvor vi kan se et behov for særligt fokus i arbejdet efter evalueringen.

Vi ser især et behov for bedre sammenhæng i hele uddannelsen, både hvad angår den del, som foregår på professionshøjskolerne, praktikken på de mange arbejdspladser, hvor pædagogstuderende indgår, og sammenhængen mellem praktik og uddannelsessted. Derfor er der to konkrete steder, der kan sættes ind.

Læs også

En styrket praktik
Vi ser en stigende erkendelse i kommunerne af det ansvar, praktikstederne har som med-uddannere. 

Den udvikling skal der endnu mere skub i på alle praktiksteder. Praktikken fylder mere end en tredjedel af uddannelsen. Her møder de pædagogstuderende den virkelighed, som al teori og undervisning sigter imod. Her begynder de at finde deres identitet som pædagog. Derfor er det vigtigt, at praktikken er et stærkt lærings- og udviklingsrum. 

Det kræver blandt andet flere og bedre uddannede praktikvejledere, at de har tid til opgaven, og at opgaven prioriteres ledelsesmæssigt og politisk.

Pædagogfaglig progression
Undervisningen og det, der foregår på professionshøj-skolen, skal sikre pædagogfaglig progression og sammenhæng fra første til sidste skoledag.

Derfor skal uddannelsesdesignet bygges, så det meningsfuldt bygger ovenpå og hænger sammen skridt for skridt  både selvstændigt, i forhold til praktikken og i forhold til den virkelighed, den færdiguddannede pædagog skal virke i. Det sker for lidt med den nuværende modulisering.

I sidste ende bliver det en politisk beslutning, hvordan vi udvikler pædagoguddannelsen, og vi er glade for, at ministeriet fra starten har understreget, at interessenterne omkring uddannelsen i høj grad bliver inddraget i arbejdet. Vi følger interesseret med hele vejen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00