Regeringen vil give udvalgte kommuner "fuldstændig frihed" på dagtilbudsområdet

FORSØG: Regeringen vil frisætte Helsingør og Rebild Kommune fra statslig regulering på daginstitutionsområdet. Helsingør vil bruge friheden til at justere åbningstiderne i institutionerne, og Rebild øjner muligheden for større rådighed over puljen til flere voksne.

"Vi fjerner så meget statslig regulering og lovgivning som muligt," bebudede statsministeren i sin åbningstale om de frihedsforsøg, hun vil indføre på blandt andet dagtilbudsområdet. 
"Vi fjerner så meget statslig regulering og lovgivning som muligt," bebudede statsministeren i sin åbningstale om de frihedsforsøg, hun vil indføre på blandt andet dagtilbudsområdet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Simon LesselKim RosenkildeTyson W. Lyall

Sammen med forældre og det pædagogiske personale får Helsingør lov til at skabe Danmarks bedste dagpleje, vuggestuer og børnehaver. Vi fjerner så meget statslig regulering og lovgivning som muligt.

Mette Frederiksen
Statsminister, Socialdemokratiet

I Rebild og Helsingør Kommune kan de se frem til øgede frihedsgrader i måden, de vil drive dagtilbud på i de næste tre år.

Det er i hvert fald regeringens ambition, som statsminister Mette Frederiksen fremlagde i sin tale tirsdag ved Folketingets åbning. 

"De næste tre år får de fuldstændig frihed på daginstitutionsområdet. Sammen med forældre og det pædagogiske personale får Helsingør lov til at skabe Danmarks bedste dagpleje, vuggestuer og børnehaver. Vi fjerner så meget statslig regulering og lovgivning som muligt," lød det fra Mette Frederiksen.

Dokumentation

Kort om regeringens frihedsforsøg
Regeringen vil give syv kommuner "fuldstændig frihed på et udvalgt velfærdsområde," forklarede statsminister Mette Frederiksen i sin tale ved Folketingets åbning.

Frihedsforsøgene fordeles på tre velfærdsområder i følgende kommuner:

Ældreområdet: Viborg, Langeland og Middelfart Kommune.

Folkeskolen: Esbjerg og Holbæk Kommune.

Dagtilbudsområdet: Helsingør og Rebild Kommune. 

Lovforslaget fremsættes ifølge regeringens lovkatalog til februar: "Lovforslaget har til formål at skabe hjemmel til, at der kan indgås velfærdsaftaler med udvalgte kommuner i en treårig forsøgsperiode. Velfærdsaftaler er en ny, samarbejdsbaseret vej til at finde og afprøve nye løsninger ved at sætte enkeltkommuner fri på et givent velfærdsområde med henblik på at tænke tilrettelæggelsen af indsatsen ”forfra”. Lovforslaget er et af flere initiativer, der med Nærhedsreformen igangsættes med henblik på at gentænke styring og ledelse i den offentlige sektor."

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet og Regeringens lovprogram.


0:000:00