Debat

SF til Henrik Dahl: Angrib bare os, men hold dig for god til at angribe dem, der hjælper de unge

Henrik Dahls bredside mod fagspecialister, der forsøger at hjælpe unge, der har ondt i livet, viser mangel på mentalt overskud. Intet er fjernere fra sandheden, end at psykologer og psykiatere skulle være pengegriske snyltere, skriver Jacob Mark (SF).

Som ung kan man sjældent ændre på de forudsætninger og rammer, man lever under og i, skriver Jacob Mark (SF).
Som ung kan man sjældent ændre på de forudsætninger og rammer, man lever under og i, skriver Jacob Mark (SF).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jacob Mark
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Man bliver kaldt meget som politiker, men "en håndlanger, der sygeliggør for mange unge på bekostning af dem, der virkelig har brug for hjælp," den var alligevel ny for mig. Og så af en kollega i Folketinget. 

Men herregud – jeg ka' ta' det. Hvad jeg derimod har sværere ved at fordøje, det er Dahls bredside mod dem, der forsøger at hjælpe de unge, der har ondt i livet.

Dahl mener, at SF’s mangeårige kamp for de unges mentale helbred opfinder sygdomsspøgelser, hvor ingen er. Antageligvis fordi SF er i lommen på alskens psykologer og psykiatere, der håber på at score kassen på mistrivselspandemien. 

Intet kunne da være fjernere fra sandheden – for mit vedkommende som for psykologer og psykiatere.

De unge står overfor flere valg

Unge er jo faktisk langt stærkere og initiativrige, end mine borgerlige kolleger ofte beskylder dem for, når de tager kampen for kloden op og demonstrerer for klimaet.

Ligesom jeg egentlig synes, det er tosset, at mange venstreorienterede kritiserer de mange unge, der sympatiserer med LA, fordi det dygtigt lykkes Alex Vanopslagh at skabe et frihedsbegreb, som appellerer til dem. Det burde vi også på venstrefløjen lære af.

I det hele taget er jeg lidt uforstående over for, at netop Liberal Alliance søger den her konflikt med SF

Jacob Mark (SF)

Men bare fordi man som ung tager ansvar, kan man sjældent ændre på de forudsætninger og rammer, man lever under og i. 

De danske unge skal tage stilling til deres fremtid meget tidligt – og endnu vigtigere: de bærer ansvaret selv, helt alene, for enhver fejl de begår. De kan oftest ikke skyde skylden på manglende valgfrihed, og præcis ligesom, når Henrik Dahl skal vælge mellem 800 salatdressinger i supermarkedet, er de mange valgmuligheder i højere grad en kilde til usikkerhed end til en følelse af befrielse.

Dengang supermarkedet kun solgte én salatdressing, tænkte man aldrig over, hvordan den smagte. Nu overvejer man altid, om man skulle have købt en anden smag. Den mentale omkostning af den konstante tvivl bliver langt større, når det ikke handler om salatdressinger, men om karriere, uddannelse og præstationsræset på sociale medier.

Hver eneste gang, den unge ikke slår til og ikke føler succes, lægges pres på dem. Summen af det kan ende med stress, angstfølelse eller slet og ret bare ondt i livet. Det påtaler vi, uden at det skal betyde, at vi diagnosticerer en hel ungdom. 

Læs også

Fælles fodslag

Dahl mener, at jeg overdriver, når jeg bruger ordet "krise." Men hvad i alverden skal man ellers kalde det, når næsten halvdelen af alle unge i Danmark oplever mistrivsel?

Hvilken betegnelse synes Dahl er mere korrekt, når antallet af unge, der får brug for psykiatrien, fordobles?

Hvad er den rigtige term for det forhold, at antallet af psykiske lidelser er fordoblet på ni år?

Jeg kunne blive ved med at hælde data på mistrivselskrisen, indtil dette indlæg nåede samme længde som en kronik i Politiken.

I det hele taget er jeg lidt uforstående over for, at netop Liberal Alliance søger den her konflikt med SF.

Vi er naturligvis hamrende uenige om det meste, også på dette område, men dagen før Dahls svada, gav hans formand og jeg et interview til Berlingske, hvor vi snakkede om vores oplevelser med stress og vores holdninger til stressepidemien. Selvom vi er uenige, kan man næppe læse det interview uden at møde to mennesker, der begge har en inderlig, dybfølt politisk holdning til emnet.

Så hvorfor jeg pludselig skulle blive til en slags åndelig leder for en hær af psykologer, der bare vil have fingre i statens penge, det aner jeg ikke. Jeg har vitterligt også meget svært ved at se dem for mig. For nylig råbte over 1.000 psykologer op om forholdene for børn og unge. Jeg ser da vitterligt dem som en del af løsningen, mere end de, som Dahl påstår, skulle kapitalisere på problemet.

Hvis jeg var et mindre høfligt menneske, ville jeg sige noget i retning af: "tyv tror hver mand stjæler."  

Jacob Mark (SF)

For dyrt at negligere mistrivslen

Henrik Dahl gør alle de helt almindelige mennesker, der hver dag knokler for at hjælpe unge med stress, angst og ondt i livet, til pengegriske snyltere, der vil sutte på statens pat.

Hvis jeg var et mindre høfligt menneske, ville jeg sige noget i retning af: "tyv tror hver mand stjæler."

Men jeg kender sådan set Henrik Dahl, som en der mener, det han siger, og vil det bedste for Danmark. Jeg ville ønske, han havde det mentale overskud til at tænke det samme om alle de fagspecialister, der knokler for at bekæmpe børn og unges mistrivsel.

Jeg plejer at formulere det sådan her om de unge: Det koster en bondegård at investere i uddannelse, men det koster et helt kongerige at lade være.

Så kan man kalde mig en børne- og ungelobby, hvis man vil, men børn og unge fortjener bare bedre vilkår og rammer i vuggestuer, børnehaver, folkeskolen og på uddannelser, fordi de former Danmarks fremtid. Det er faktisk så simpelt og uproblematisk som det. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dahl

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (LA), MF (LA), forfatter, foredragsholder
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1987), MA (Pennsylvania 1988), ph.d. (Handelshøjskolen i København 1993)

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00