Støttepartier vil nedlægge ungdomskriminalitetsnævn

PRES: Radikale, SF og Enhedslisten vil sløjfe ungdomskriminalitetsnævnet, fordi konstruktionen minder om en domstol og ifølge partierne ikke virker efter hensigten. S vil afvente evaluering.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Det skal være slut med, at børn og unge, der har begået kriminalitet, skal have deres sager vurderet af en dommer, en kommunalt ansat og en repræsentant fra politiet.

Vi synes, det er problematisk, når børn under den kriminelle lavalder skal igennem en domstolslignende proces. 

Kristian Hegaard
Retsordfører, Radikale

Sådan lyder budskabet fra regeringens støttepartier, der vil afskaffe Ungdomskriminalitetsnævnet, som den tidligere regering indførte tilbage i 2019 med opbakning fra DF og Socialdemokratiet.

Fakta
Ungdomskriminalitetsnævnet
  • Ungdomskriminalitetsnævnet tog form under VLAK-regeringen i 2018, da denne sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti blev enige om en ungdomskriminalitetsreform.
  • Nævnet er uafhængigt og blev sat i verden for at forebygge ungdomskriminalitet blandt børn og unge i alderen 10-17 år. I nævnet sidder der en dommer, en kommunalansat og en ansat i politiet.
  • Nævnet kan ikke idømme børn og unge sanktioner, men det kan træffe afgørelse om en straksaktion eller et forbedringsforløb.
  • En straksaktion kan være at rydde op efter hærværk, hvor et forbedringsforløb skal bringe barnet eller den unge ud af den kriminelle løbebane. Et forbedringsforløb kan vare op til 2 år og i særlige tilfælde op til 4 år. Nævnet kan også træffe afgørelse om anbringelse på delvist lukkede og sikre institutioner. 
  • TV2 har berettet, at der i perioden januar 2019 til august 2020 blev behandlet 975 sager i ungdomskriminalitetsnævnet. 497 af sagerne var med børn mellem 10 og 14 år.

"Grundlæggende mener vi ikke, at tiårige børn skal stilles for en dommer. Og det er den kritik, vi har hørt fra fagfolk. At børn stilles overfor domstolslignende processer og oplever, at de får en identitet som kriminel," skriver Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, i en mail til Altinget.

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00