Studerende kræver handling efter dalende ansøgertal på velfærdsuddannelser: "Det er de store, røde alarmer, der skal blinke"

Velfærdsuddannelser som sygeplejerske og pædagog har været markant mindre populære at søge i år. De dalende ansøgertal skal lede til "selvransagelse og handling" hos politikere og arbejdsgivere, mener studenterfagforeninger. 

Førsteprioritetsansøgninger til professionshøjskolerne er over de seneste tre år faldet med 20 procent, mens det er steget med otte procent på universiteterne.
Førsteprioritetsansøgninger til professionshøjskolerne er over de seneste tre år faldet med 20 procent, mens det er steget med otte procent på universiteterne.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Det drastiske dyk i ansøgertal hos en række velfærdsuddannelser er en "katastrofe," som skal få alarmklokkerne til at bimle hos politikere og arbejdsgivere.

Sådan lyder budskabet fra fire studenterfagforeninger, der repræsenterer studerende på henholdsvis lærer-, sygeplejerske-, pædagog- og socialrådgiveruddannelsen.

Lige præcis de uddannelser har nemlig alle oplevet et markant lavere ansøgertal sammenlignet med sidste år. Mens antallet af førsteprioritetsansøgninger til sygeplejerskeuddannelsen er faldet med 28 procent, er ansøgertallet faldet med 18 procent på pædagoguddannelsen, 17 procent på socialrådgiveruddannelsen og 12 procent på læreruddannelsen.

"De her tal er ikke blot et uddannelsespolitisk problem, men en katastrofe for alle, der bekymrer sig for vores sundhedsvæsen, vores børns opvækst og skolegang og vores mulighed for at tage os af vores ældre, mennesker med handicap og andre i udsatte positioner," lyder det fra studenterfagforeningerne i en pressemeddelelse.

Der er ikke brug for underfinansierede reformer eller flere, flotte ord.

Caroline Holdflod Nørgaard
Forperson, Lærerstuderendes Landskreds

Samtidig kommer det drastiske fald på især sygeplejerskeuddannelsen ikke bag på Charlotte Gøtstad Sørensen, der er forperson for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning.

"Sygeplejerskerne har utroligt hårde arbejdsvilkår, og der bliver løbet alt for stærkt i sundhedsvæsenet," udtaler hun i pressemeddelelsen.

"Og når man samtidig kan se, at lønnen ikke svarer til det kæmpestore samfundsmæssige ansvar, som sygeplejersker bærer, så er det på ingen måde overraskende for os".

Drøftelser skal tage hånd om problemet

På baggrund af ansøgertallene for i år har uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) valgt at indkalde professionsuddannelserne og en række organisationer til drøftelser. Her håber de fire studenterfagforeninger på "politisk selvransagelse og handling".

"Der er ikke brug for underfinansierede reformer eller flere, flotte ord. Der er brug for seriøse, hårde greb for at sikre, at universitetet eller det blot at nøjes med studenterhuen ikke bliver det mest almindelige og attraktive valg for unge," siger Caroline Holdflod Nørgaard, der er forperson for Lærerstuderendes Landskreds, i pressemeddelelsen.

Ud over de drøftelser, som uddannelses- og forskningsministeren nu har indkaldt til, har regeringen udarbejdet analyser og ekspertvurderinger, som skal bruges i politiske forhandlinger omkring, hvordan man kan styrke lærer- og pædagoguddannelsen.

Forhandlingerne for læreruddannelsen er lige gået i gang, mens forhandlingerne for pædagoguddannelsen endnu ikke er begyndt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Wang

Forkvinde, Danske Professionshøjskoler, rektor, Professionshøjskolen Absalon,
cand.mag. i dansk og psykologi (Københavns Uni. 1997)

Pernille Brøndum

Rektor, Nordvestsjællands HF & VUC og formand for Danske HF & VUC – Lederne
cand.mag (Københavns Uni. 1994)

Nanna Højlund

Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), forkvinde, Sosu H (2018-), medlem, 2030-panelet, formand, Arbejdermuseet
pædagogmedhjælper, Master i public administration (CBS 2013)

0:000:00