Svensker får posten som ny miljøkommissær: "Hun ser ikke ligefrem progressiv ud"
Det bliver svenske Jessika Roswall, der skal varetage rollen som EU’s miljøkommissær. Flere naturorganisationer ser hende dog ikke som en grøn profil og er nervøse for, hvad det betyder for europæisk miljøpolitik de næste fem år.
Marie Møller Munksgaard
JournalistDet er ikke ligefrem en profileret politiker på det grønne område, der bliver EU’s nye miljøkommissær.
I hvert fald ikke, hvis man spørger Danmarks Naturfredningsforening og Tænketanken Europa ind til svenske Jessika Roswall, der har fået posten.
“Jeg følger det grønne område i Europa tæt, og her er hun ikke en stor profil,” siger Ditte Brasso Sørensen, der er senioranalytiker hos Tænketanken Europa.
Heller ikke Jens La Cour, der følger miljøpolitik i EU hos Danmarks Naturfredningsforening, mener, at Von der Leyen har valgt en stærk politiker på det grønne område.
“Sverige har generelt skruet ned for deres miljøambitioner med den nye regering, og Roswalls parti har stemt imod vigtig miljølovgivning i EU. Hun ser ikke ligefrem progressiv ud,” siger han.
Sverige viste under sit EU-formandskab sidste år, at de bestemt ikke stod på miljøets eller naturens side.
Jens La Cour
Chefrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening
En uventet post
Miljø har ikke været oppe og vende i de seneste ugers gætterier om, hvilken post Jessika Roswall ville få. I stedet har ansvarsområder som konkurrenceevne og det indre marked været nævnt i association med hendes navn.
Alligevel er den nye miljøkommissær “beæret” over at have fået ansvaret for den europæiske miljødagsorden de næste år.
“Jeg er meget beæret og glad for at have modtaget tilliden fra Ursula von der Leyen til at være ansvarlig for miljøet, bæredygtig brug af vand og en konkurrencedygtig cirkulær økonomi," siger Jessika Roswall i en skriftlig kommentar til Altinget i Sverige.
Selvom hun ikke fik posten som konkurrencekommissær som spået, mener Jessika Roswall nu alligevel, at konkurrence kommer til at spille ind på miljøområdet.
"Denne portefølje er central for omstillingen og for at styrke EU's konkurrenceevne," skriver hun til Altinget Sverige.
Sverige skruer ned for miljøambitioner
Blandt naturorganisationer som Greenpeace og Danmarks Naturfredningsforening er der ikke lige så glade miner over valget af svenske Jessika Roswall.
“I den svenske regering har hun sat lovforslag frem om, hvordan vi hurtigere og nemmere kan bygge flere motorveje, og hvordan vi kan fange flere fisk og sæler. Det er ikke et særligt grønt billede, der tegner sig,” siger Christian Fromberg, der er kampagneleder hos Greenpeace.
Hos Danmarks Naturfredningsforening gør de seneste års erfaringer med svensk miljøpolitik Jens La Cour bekymret for, hvad vi kan forvente af europæisk miljøpolitik med Roswall ved roret.
For i 2022 valgte den svenske regering at nedlægge Miljøministeriet som et selvstændigt ministerie. Det hører nu i stedet under det svenske erhvervsministerium.
Og på EU-plan gjorde Sverige også modstand, da en europæisk naturgenopretningsforordning skulle stemmes igennem i foråret. Loven har til formål at genoprette Europas natur, men Sverige var et af otte lande, der stemte imod aftalen.
"Sverige viste under sit EU-formandskab sidste år, at de bestemt ikke stod på miljøets eller naturens side med deres forsøg på at sabotere naturgenopretningsloven. De var klar til at gå meget langt for at beskytte en naturødelæggende svensk skovindustris interesser," siger Jens La Cour.
Greenpeace: Beskyt natur i egen ret
Selvom Jessika Roswall er relativt ukendt på miljøområdet, begynder de store linjer for hendes tid som kommissær nu at tegne sig.
I et såkaldt mission letter har Ursula von der Leyen beskrevet de vigtigste prioriteter for den nye miljøkommissær, og her fremgår det blandt andet, at Jessika Roswall bliver ansvarlig for et direktiv for cirkulær økonomi samt en strategi for vandresiliens.
At strategien for vandresiliens fremgår som en af de vigtigste prioriteter er positivt, mener Christian Fromberg fra Greenpeace.
Det virker som om, at man gerne vil beskytte naturen, men kun når det kan betale sig.
Christian Fromberg
Kampagneleder, Greenpeace
“Det har tidligere været nedprioriteret. Det er rigtig godt at se, at man nu sætter fokus på at sikre, at der er vand nok til både mennesker og miljø,” siger han.
Kampagnelederen fra Greenpeace er dog bekymret for, hvor meget konkurrenceevne fylder i Ursula von der Leyens mission letter til miljøkommissæren.
“Det virker som om, at man gerne vil beskytte naturen, men kun når det kan betale sig. Der er ikke så meget, der giver indtryk af, at kommissæren skal beskytte naturen i sin egen ret,” siger Christian Fromberg.
Samme bekymring har WWF Verdensnaturfonden, der også bider mærke i fokusset på konkurrenceevne i Roswalls mission letter.
"Det er afgørende, at miljø- og klimapolitik fortsætter med at være et primært fokus for denne og den næste kommission. Stærk natur er selve fundamentet for Europas modstandsdygtighed," siger Andreas Baumüller, der er programchef i WWF.