Debat

Boligudvikler til politikere: Inkludér byggebranchen i den nye klimalov

DEBAT: Den grønne omstilling i byggebranchen går for langsomt. Der er brug for, at politikere og branchen sammen skaber incitamenter, standarder og ambitioner for den grønne omstilling, så udviklingen kan blive vendt, skriver Rasmus Nørgaard.

Politikerne skal inddrage byggebranchen, når de forhandler klimalov, så der i fællesskab kan blive skabt standarder og incitamenter for grøn omstilling, skriver Rasmus Nørgaard.
Politikerne skal inddrage byggebranchen, når de forhandler klimalov, så der i fællesskab kan blive skabt standarder og incitamenter for grøn omstilling, skriver Rasmus Nørgaard.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Nørgaard
Stifter og partner i NREP

Netop nu er forhandlingerne om Danmarks første klimalov i gang i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, og regeringen har netop præsenteret 13 nye klimapartnerskaber, som skal anvise vejen til at nå målet om 70 procent reduktion. Som innovativ boligudvikler med et stort fokus på bæredygtige løsninger har jeg et budskab til de politikere, der sidder og forhandler lige nu: Tak, for at I tager erhvervslivet med på rejsen – vi kan og vil bidrage til den grønne omstilling. 

Energiforbrug i bygninger udgør næsten 40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark, og på verdensplan står bygninger og byggebranchen ligeledes for næsten 40 procent af CO2-udledningerne. Det er store tal, som taler deres klare sprog om, at de grønne løsninger ikke er braget igennem her endnu.

Bygninger er én af de tre såkaldte ikkekvotebelagte sektorer, de to andre er landbrug og transport. Det betyder, at kravene for reduktion af energiforbrug i bygninger ifølge Klimaministeriet ikke er ambitiøse nok til at nå Danmarks klimamål. Og mens der tales meget om måder at nedbringe udslippet i netop landbrug- og transportsektorerne, er der mere stille om ambitionerne på byggeriets vegne. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Burde klappe i hænderne
Jeg burde ånde lettet op. NREP er en nordisk ejendomsudvikler, investor og integreret ejendomsoperatør. Vi har været involveret i 17 procent af al byggeri af nye boliger i København de seneste tre år. Jeg burde klappe i hænderne over de svage mål for min branche. Men det gør jeg ikke – for vi vil gerne være med til at tage ansvar for at skabe en grønnere fremtid.

NREP har som én af sine hovedmålsætninger at investere i bæredygtigt byggeri. Det har vi naturligvis, fordi området er afgørende for samfundet, og fordi vi tror på, at de bæredygtige løsninger, vi udvikler i dag, bliver dem, vi lever af i morgen.

Jeg burde klappe i hænderne over de svage mål for min branche. Men det gør jeg ikke – for vi vil gerne være med til at tage ansvar for at skabe en grønnere fremtid.

Rasmus Nørgaard
Stifter og partner, NREP

NREP investerer målrettet i innovative grønne løsninger, fordi vi tror på, at fremtidens byggeri er grønt byggeri – selvom det kræver lidt tålmodighed og en hel del benarbejde.

Pionerprojekter skal blive til moderne byggemetoder
Snart åbner Nordhavns nye biograf, og det er tilmed Danmarks første biograf på vej mod en bæredygtighedscertificering på guld-niveau. Materialerne til biografen er valgt, så de en dag vil kunne upcycles og indgå i et nyt byggeri, som eksempelvis Upcycle Studios og Ressourcerækkerne i Ørestad er lavet af genbrugsmaterialer.

Og skulle der på et tidspunkt ikke være brug for en biograf i Nordhavn længere, så kan hele bygningen nemt genanvendes. Den er nemlig opført uden bærende, indvendige vægge og med et råhus så stærkt som et fodboldstadion. Det betyder, at nye etager kan skydes ind i den ni meter høje biografsal. Med tidlig omtanke kan vi udvikle vores bydele, så de kan omdannes til andre funktioner og dermed være bæredygtige på lang sigt. 

Det er ikke brug-og-smid-væk-byggeri. Det er langsigtede investeringer i en bæredygtig byggebranche.

Men det er alt sammen pionerprojekter. Eksperimenter. Fem solcelleanlæg og 20 rækkehuse redder ikke klimaet. Vores mål er at skalere vores projekter, så de ikke længere er projekter, men den nye, moderne og bæredygtige byggemetode. 

Brug for bindende mål
Men tænk, hvis mange flere aktører trak på samme hammel i de kritiske bygnings- og byggesektorer. Hvis vi alle var ansporet af bindende mål, og ikke kun af egen idealisme og tro på, hvad der betaler sig på sigt. 

Danmark vil være et klimaland, som hele verden skal se til for at finde det håb og de konkrete løsninger, der (måske!) kan holde temperaturstigningen under 1,5 grad. Privat kapital er en hjørnesten i at nå målet, siger statsminister Mette Frederiksen (S), og mange virksomheder har da også hørt hendes kald.

Læs også

NREP er netop blevet optaget i alliancen RE100, hvor giganter som Carlsberg, Bestseller og Novo Nordisk allerede er medlemmer. Et medlemskab betyder blandt andet, at virksomheden forpligter sig til at omstille hele sit elektricitetsforbrug til vedvarende energikilder. I NREP tager vi vores egen medicin, når de bygninger, vi ejer og driver, skal være 100 procent forsynet med energi fra sol, vind og vand.

Men betegnende nok står vi alene som repræsentant for vores branche: I hele Norden er NREP den første aktør fra ejendomsbranchen, der er optaget i klubben. 

Omstillingen går for langsomt
Så til politikerne i forhandlingsrummet: Omstillingen i bygnings- og byggesektorerne går for langsomt. Husk os, når I laver jeres aftale, gør os til jeres allierede, skab konkrete ambitioner sammen med os, sæt standarder for, hvordan vi skal bygge, giv os incitamenter til at udvikle nye løsninger – og til at vælge dem i fremtidens bygninger.

Sådan vender vi udviklingen i nogle af verdens mest klimabelastende sektorer. Sådan sikrer vi, at Danmark bliver et klimapolitisk foregangsland inden for byggebranchen. Sådan tjener vi penge og skaber danske arbejdspladser i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00