Debat

Dansk Byggeri: Flere skal hjælpe til i opgøret med kønsopdelt byggebranche

DEBAT: Der er allerede sat mange initiativer i gang for at mindske den skæve kønsfordeling i bygge- og anlægsbranchen. Men hvis kulturen skal forplante sig i hele samfundet, kræver det hjælp fra endnu flere, skriver Louise Pihl.

Flere skal hjælpe til, hvis vi skal have et mindre kønsopdelt arbejdsmarked til gavn for virksomheder og håndværkere, skriver Louise Pihl.
Flere skal hjælpe til, hvis vi skal have et mindre kønsopdelt arbejdsmarked til gavn for virksomheder og håndværkere, skriver Louise Pihl.Foto: Pressefoto/Dansk Byggeri
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Louise Pihl
Underdirektør, Dansk Byggeri

Piger og drenge skal have lige muligheder, når de skal vælge uddannelse, ligesom kvinder og mænd skal have lige muligheder på arbejdsmarkedet. Det kan de fleste af os godt blive enige om, men spørgsmålet er, om vi i hverdagen agerer efter det? Det gør vi desværre ikke altid, men vi er på vej i den rigtige retning.

I bygge- og anlægsbranchen besluttede vi for to år siden at gøre noget ved den meget skæve kønsfordeling, som vi har i branchen. Hele 91 procent af medarbejderne i branchen er mænd, og zoomer vi ind på håndværkerne, er 97 procent mænd.

Der er absolut intet galt med alle de dygtige mandlige håndværkere, men det er tosset at blive ved med kun at rekruttere blandt den ene halvdel af befolkningen. Især når der er udsigt til mangel på arbejdskraft.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi vil have dygtige og passionerede unge mennesker til at vælge vores uddannelser og branche, uanset køn. Der er masser af talent i befolkningen, som vi i mange år har gjort alt for lidt for at få fat i.

Kvinderådet har sat retningen
Derfor nedsatte vi Byggeriets Kvinderåd, som i starten af 2019 kom med otte anbefalinger til, hvordan vi får flere kvinder til at vælge en uddannelse og et job i byggeriet. De anbefalinger er vi i fuld gang med at implementere.

Men vi har brug for hjælp, hvis kulturen skal forplante sig både hos de unge, deres forældre, uddannelserne, i virksomhederne og i samfundet generelt.

Louise Pihl
Underdirektør, Dansk Byggeri

Det sker blandt andet ved at invitere folkeskoleklasser på besøg på byggepladser, lave mentorordninger for erhvervsskoleelever, anbefale både virksomheder og erhvervsskoler at fjerne kalendere med letpåklædte kvinder og få erhvervsskolerne til at integrere faget ”køn og mangfoldighed” i deres diplomuddannelse i erhvervspædagogik med mere.

Vi er stille og roligt i gang med at gøre op med det stereotype billede af, at håndværkere kun kan være mænd med store overarme. Målet er ikke at lave lyserøde værktøjskasser og sikkerhedshjelme, men at udvide branchens rummelighed og vise, at den er et godt sted for både kvinder og mænd.

Kvinderne fortæller deres historie
Vi er også begyndt at vise branchens kvinder frem. Under #EnNyFortælling har vi kørt en kampagne på de sociale medier, hvor vi giver branchens kvinder taletid. Vi vil gerne have, at alle hører de gode fortællinger om kvinder, der elsker deres fag og deres branche.

I projektet Boss Ladies fungerer unge seje håndværkerkvinder som rollemodeller, og de besøger folkeskoler og nedbryder fordomme om, hvilke uddannelser, der er for piger og hvilke, der er for drenge.

Mangfoldighed i hverdagen
Vores mål er en mere mangfoldig branche, hvor både kvinder og mænd kan være med til bygge huse, der står i flere hundrede år, lave grønne og bæredygtige løsninger til hr. og fru Jensen eller være med til at klimasikre vores kyster.

Derfor har vi eksempelvis lavet Byggebox-projekterne, hvor både piger og drenge fra 4.-7. klasse bliver vist rundt på en byggeplads. De får lov at bygge selv, og de kommer ind i byggeriets univers.

Flere og flere erhvervsskoler sætter fokus på at skabe gode rammer for eleverne, og de er bevidste om, at der er brug for at arbejde med kulturen på skolernes klassiske mandefag, hvis flere kvinder skal vælge erhvervsskolerne til. Mangfoldighed skal være noget, vi oplever som en selvfølge hver eneste dag og overalt i samfundet.

Kulturen skal ændres
Sådan er det desværre ikke endnu, men dagsordenen om flere kvinder i byggeriet har medvind, og det bliver heldigvis mere normalt at se kvinder på både erhvervsskolerne og byggepladserne. Men selvom der er mange tiltag i gang, er det et langt sejt træk.

Læs også

Det er ikke kun ude på erhvervsskolerne, at kulturen skal ændres, det skal den i alle dele af vores samfund. Mor og far skal også kunne se en fremtid som murer eller struktør for lille Ida, ligesom uddannelsesvejlederne ikke kun skal se kvinder som sosu-assistenter og mænd som smede.

Forandringer tager tid
Vi kan godt være enige om, at mænd og kvinder uden problemer skal kunne uddanne sig og arbejde inden for de samme fag, men det tager tid at ændre kultur og vaner.

Tænk blot på, at det ikke er mange år siden, at Danmark fik sin første kvindelige statsminister. Og jo flere gange vi ser en kvindelig statsminister eller en kvindelig håndværker, jo mere normalt bliver det.

Forandringerne sker hverken med lynets hast eller af sig selv. I Dansk Byggeri arbejder vi videre med denne vigtige dagsorden både på bygge- og anlægsuddannelserne og ude i virksomhederne. Men vi har brug for hjælp, hvis kulturen skal forplante sig både hos de unge, deres forældre, uddannelserne, i virksomhederne og i samfundet generelt.

Det er forudsætningen for, at vi kan få et mindre kønsopdelt arbejdsmarked til gavn for både virksomhederne og den enkelte dygtige håndværker m/k.      

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Pihl

Underdirektør, Dansk Byggeri, direktør, Byggeriets Uddannelser
cand.scient.pol (Københavns Uni. 1998)

0:000:00