Fritidshusejerne: Lejeloven og Airbnb støder frontalt sammen

DEBAT: Begrebet deleøkonomi er blevet en undskyldning for at udleje i strid med lejeloven. Deleøkonomi er nærmere plat og snyd sat i system, skriver Kim Juhlin, formand i Fritidshusejerne.

Af Kim Juhlin
Formand for Fritidshusejerne

Disruption og deleøkonomi – når man blot bruger disse ord, har det næsten samme effekt som at trække nazistkortet i en politisk debat. Så må ens modstander trække sig og strække våben.

Intet moderne menneske kan da mene, at noget så kedeligt som love og regler skal stå i vejen for deleøkonomi.

Der er mange ting, jeg personligt tror, jeg kunne få succes med, såfremt jeg kunne tænke nyt og anderledes og så naturligvis se stort på reglerne. Tænk at være bilhandler og ikke skulle betale registreringsafgift og moms – sikke priser jeg kunne tilbyde – naturligvis kun på delebiler. Men så kunne et ægtepar få råd til to biler, som de så kunne dele med hinanden. Nå, men den fidus går nok ikke.

Noget helt andet er, når man, eksempelvis gennem Airbnb, lejer et værelse ud i strid med sin lejeaftale og lejelovgivningen. Så er man med på bølgen, det er deleøkonomi. Så kan man se stort på kedelige aftaler, love og skat.

Kunne man i sin vildeste fantasi et øjeblik forestille sig, at der er fornuft i lovgivningen?

Lejeloven beskytter lejerne
Når man gerne vil leje en lejlighed, så træder man som hovedregel ind på et lovreguleret marked. Et marked der sætter grænser for prisen på lejemålet, og som dermed sætter almindelig prissætning efter udbud og efterspørgsel ud af kraft – og det er til lejers fordel.

Når man lejer og får denne fordel, så accepterer man også, at man ikke fuldstændig frit kan skalte og valte med det lejede. Der er begrænsning for fremleje og begrænsninger i antal personer, der må bebo lejligheden. Godt nok må man fremleje op til halvdelen af lejligheden – men dette dækker ikke udlejning på døgnbasis.

Lejeloven tjener til beskyttelse af lejerne – det kan man have mange meninger om. Et frit marked var eksempelvis for mere end 100 år siden med til at skabe rigtig mange lejligheder i København. Uanset holdninger så har vi imidlertid en lejelov, og det virker helt forkert og nedbrydeligt, at man som lejer gerne vil nyde den beskyttelse, der er i loven mod prissætning, huslejestigninger og manglende vedligeholdelse, men samtidig gerne selv, på bedste kapitalistiske vis, vil udnytte samme lejlighed til at tjene penge i strid med aftalen.

Hotelbrancen har særlige regler
Jeg er sikker på, at der er en del udlejere af lejligheder, der gerne ville erstatte deres lejere med hotellignende drift – det ville give væsentlig højere indtjening, men det er de afskåret fra. 

Hoteller og kroer er underlagt et regelsæt, herunder også moms på værelsesudlejningen og hele denne sektor bliver undermineret, såfremt man i deleøkonomiens hellige navn kan blæse på sin lejeaftale, lejeloven, moms, skat mv. – det er ikke deleøkonomi, men blot plat og snyd sat i system.

Forrige artikel Danmarks Lejerforeninger: Bevar de billige boliger Danmarks Lejerforeninger: Bevar de billige boliger Næste artikel Boligadvokater: Udlejning af ejerboliger øger ikke spekulation i boligmarkedet Boligadvokater: Udlejning af ejerboliger øger ikke spekulation i boligmarkedet
Ny bog advarer mod energivenlige vinduer

Ny bog advarer mod energivenlige vinduer

KULTURARV: Bygningskultur Danmark kommer med en række anbefalinger til energieffektiviseringer, der ikke går på kompromis med bevaringsværdige bygningers æstetik i ny guidebog.