Debat

Ejendomsforening: Fokus på forenkling giver fælles gevinster

DEBAT: Lejere og udlejere er ikke fjender. Det er i alles interesse, at vi får en sammenskrevet og forenklet boliglejelovgivning, skriver Torben Christensen, administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

<span>
Vi
skal fremelske den situation, at udlejer og lejer
samarbejder, så vi kan bruge kræfterne på at udvikle boligerne.</span>
Vi skal fremelske den situation, at udlejer og lejer samarbejder, så vi kan bruge kræfterne på at udvikle boligerne.Foto: Ejendomsforeningen Danmark
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Christensen
Administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark

Med Ole Birk Olesen i spidsen som ny minister skal Transport-, Bygnings- og Boligministeriet snart sætte gang i evalueringen af de seneste ændringer af boliglejelovene.

Det bliver en stor og krævende opgave, men også en meget vigtig opgave, der har betydning for rigtig mange mennesker – udlejerne, lejerne og de mange professionelle administratorer, som administrerer reglerne i praksis.

I den forbindelse er det helt centralt, at evalueringen kommer til at fokusere på de fælles gevinster, som alle parter, og dermed også samfundet, kan opnå ved en ordentlig og ambitiøs regelforenkling af boliglejelovene.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Ny regering – ny minister
Vi har som bekendt fået en ny regering med en ny boligminister. Ole Birk Olesen (LA) overtog boligområdet fra Inger Støjberg (V). Når man har besluttet at ændre på ressortfordelingen mellem ministerierne, så er det positivt, at man har valgt at sammenlægge den del af det tidligere Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, der omfatter boligområdet, med hele det bygningspolitiske område.

Boliger og bygninger hører naturligt sammen, og det kan give nogle spændende synergier, specielt når man skal se på behovet for en modernisering af ejendommene og på behovet for at øge boligudlejningsejendommens bidrag til at nå de ambitiøse målsætninger om en reduktion af vores energiforbrug.

Det er helt centralt, at evalueringen kommer til at fokusere på de fælles gevinster, som alle parter, og dermed også samfundet, kan opnå ved en ordentlig og ambitiøs regelforenkling af boliglejelovene.

Torben Christensen
Administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark

Samtidig er der ingen tvivl om, at Ole Birk Olesen kender boligområdet godt fra sin tid som Liberal Alliances boligordfører.

En enkel lovgivning frigør ressourcer
Det er i alles interesse, at vi får en sammenskrevet og forenklet boliglejelovgivning. Ud over at lejeres og udlejeres retssikkerhed dermed vil blive øget betydeligt, så vil samfundet kunne spare mange ressourcer på at undgå de tvister, der i dag opstår på grund af et uforståeligt regelsæt, som det er svært at agere ud fra.

I dag bruger landets huslejenævn og domstole derfor mange ressourcer på unødvendige tvister. Det er ressourcer, som i stedet kan bruges mere konstruktivt på eksempelvis at sætte gang i den økonomiske vækst i Danmark. Så lad os få afskaffet uklarheder og administrative byrder i boliglejelovene.

Vi må også holde fast i, at det centrale og overordnede formål med de seneste ændringer af boliglejelovene var, at reglerne i boliglejelovgivningen skulle forenkles og moderniseres. Når Transport-, Bygnings- og Boligministeriet snart skyder evalueringen i gang, så er det vigtigt, at den tager sit udgangspunkt i at afprøve, om målet om en forenkling og modernisering er opnået. Og om brugerne også i praksis oplever, at dette mål er nået.

Derfor er det afgørende, at evalueringen inddrager de interessenter, som er berørt af reglerne til daglig, og at de får mulighed for at fortælle om deres erfaringer. Deres input skal bruges til fremadrettet at udvikle én samlet, moderne og forenklet lov.

Fælles gevinster
Man bliver lidt trist til mode, når man her på Altinget kan læse, at LLO’s cheføkonom Jesper Larsen gør sig til talsmand for, at ”lejelovsforliget var et kompromis”, hvor ”udlejerne fik nogle gevinster, og lejerne fik nogle gevinster”. ”Dette bliver der ikke rykket på ved lovrevisionen”, fordi ”hver part vil selvfølgelig forsøge at øge sin gevinst ved lovrevisionen”.

Jeg skal i al venskabelighed bemærke, at det efter min mening ikke samfundsmæssigt giver den store mening at bruge fem kroner på at flytte fem øre.

Vi må lægge den holdning bag os, at udlejer og lejer er fjender, der bekæmper hinanden med samfundet som dommer. Vi skal i stedet fremelske den situation, at udlejer og lejer samarbejder, så vi kan bruge kræfterne på at udvikle boligerne.

Til gavn for lejerne, for ejerne og for samfundet, fordi der som nævnt dels vil blive frigjort ressourcer til andre samfundsopgaver, og der dels skabes en større gennemsigtighed i reglerne.

Vi ser frem til at være med i dialogen om en reelt forenklet boliglejelovgivning, som den nye minister, Ole Birk Olesen, står i spidsen for.

Der bør være fokus på, hvor der kan skabes fælles gevinster med en ændring af boliglejelovgivningen – det må vi alle være interesserede i.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Christensen

Bestyrelsens senior rådgiver, Camelot Europe
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1985)

0:000:00