Fritidshusejerne: Sund risikovurdering taler for at fastholde sommerhusreglen
DEBAT: Fritidshusejernes Landsforening anbefaler, at sommerhusreglen ikke ændres. Det skyldes, at vi godt kan gennemskue, at det ikke er et forsøg – men en blivende ændring, der foreslås. Det skriver Formanden for Fritidshusejernes Landsforening.
Henrik Axel Lynge Buchter
PodcastredaktørAf Flemming Jensen
Formand for Fritidshusejernes Landsforening
I debatten om udlændinges køb af danske sommerhuse er der to skoler.
Den første skole har det synspunkt, at udenlandsk opkøb af danske sommerhuse fører til øget økonomisk aktivitet i sommerhuskommunerne. Den anden skole advarer mod nedgang i den økonomiske aktivitet, såfremt der åbnes for udlændinges køb.
Synspunkter fra begge skoler har været fremført i Altingets debat herom.
Send en mail til [email protected]
Første skole anfører, at anden skole ikke kan dokumentere sine synspunkter, at der er for meget ”jeg synes at”.
Ansporet heraf sætter første skole (borgmester John Brædder fra Guldborgsund) trumf på her i Altinget: ”Jeg synes, at det er en god idé at få det afprøvet, for vi har brug for at gøre op med "synes’ningerne" og få fakta på bordet i den her sag”.
Når en sådan ændring diskuteres, må det indebære, at usikkerheden om de risici, som mulige uønskede effekter kan bevirke, bør have en betydelig plads i beslutningsprocessen.
Flemming Jensen
Formand for Fritidshusejernes Landsforening
Dermed giver John Brædder sin støtte til regeringsgrundlagets tanker om forsøg med salg af sommerhuse til udlændinge.
Et tankeeksperiment
Lad os et øjeblik tage tankerne om et forsøg alvorligt og forestille os et sådant forsøg.
Et forsøg er en undersøgelse af hvorvidt et givet tiltag har en given effekt. For at et forsøg skal give mening, skal forsøget gennemføres på et isoleret område, som kan sammenlignes med et område, hvor forsøget ikke gennemføres.
Forud for forsøget skal der foretages en vurdering af i hvor lang tid forsøget skal løbe – denne vurdering skal baseres på nogle forventninger til med hvilken hastighed, de ændringer, som skal udløse effekten, indtræffer.
Endvidere skal forsøget være renset for andre påvirkninger i forsøgsperioden. Og sidst, men ikke mindst, hvis forsøget viser sig at have den modsatte effekt af det forventede eller andre uønskede effekter, skal forsøgsområdet føres tilbage til sin oprindelige tilstand.
Forestiller John Brædder sig i ramme alvor, at eksempelvis Guldborgsund Kommune kan udlægges som forsøgsområde for udenlandsk opkøb af sommerhuse i en 30-årig periode, medens Lolland Kommune fungerer som kontrolgruppe?
Forestiller John Brædder sig, at der i denne periode (hvor der kommer fire-fem nye borgmestre efter John Brædder) meningsfuldt kan måles på de økonomiske og vækstmæssige effekter udelukkende af udlændinges køb af sommerhuse?
Og forestiller John Brædder sig, at såfremt det viser sig, at forsøget ikke har den forventede effekt, så skal handlerne gå tilbage, så forsøgsområdet vender tilbage til oprindelsestilstanden?
Nej, selvfølgelig gør John Brædder ikke det. John Brædder ”synes” nemlig bare, det er en god ide, at udlændinge får adgang til at købe danske sommerhuse, fordi John Brædder ”tror” det skaber vækst og økonomisk aktivitet.
En tro, John Brædder lige så vel som fortalerne for det modsatte synspunkt ikke kan dokumentere.
Forsøget bliver permanent
Fritidshusejernes Landsforening anbefaler, at sommerhusreglen ikke ændres. Når vi har dette standspunkt, skyldes det, at vi godt kan gennemskue, at det ikke er et forsøg – men en blivende ændring, der foreslås.
Når en sådan ændring diskuteres, må det indebære, at usikkerheden om de risici, som mulige uønskede effekter kan bevirke, bør have en betydelig plads i beslutningsprocessen.
Det gælder for eksempel den risiko for lavere økonomisk aktivitet i sommerhusområderne, som flere borgmestre har peget på her i Altingets debat. Det gælder risikoen for lavere udlejningsaktivitet, som Feriehusudlejernes Brancheforening peger på.
Og ikke mindst gælder det risikoen for en priseksplosion og overophedning af sommerhusmarkedet, som flere ejendomsmæglere peger på.
Det er ud fra en sådan almindelig sund risikovurdering, at Fritidshusejernes Landsforening anbefaler, at de gældende regler fastholdes.