Debat

Dansk Byggeri: Der er muligheder i at åbne for sommerhussalg

REPLIK: Direktøren for Feriehusudlejernes Brancheforening svinger sig højt op i ulykkernes træ, når han taler om konsekvenserne af at åbne for at sælge sommerhuse til udlændinge i Danmark. Det behøver slet ikke at være så slemt, skriver Torben Liborius fra Dansk Byggeri.

Foto: Camilla Rønde/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Liborius 

Erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri

Sommerhusreglen er desværre en varm politisk kartoffel, når den tages op til debat.

Direktør Carlos Villaro Lassen i Feriehusudlejernes Brancheforening svinger sig højt op i ulykkernes træ, når han taler om konsekvenserne af at åbne Danmark for de samme muligheder, som danskere har i vores nabolande.

Først og fremmest lyder det, som om der samlet set er alt for få sommerhuse i de kommuner, som Carlos Villaro Lassen fremhæver – hovedsagelig i det vestjyske – kun 37.000. Så lad os da få åbnet for at bygge nogle flere huse i disse kommuner.

Der er jo også grunde, der ligger mere end 200 meter fra vandet, der kan anvendes. Jeg savner, at Carlos Villaro Lassen betragter de muligheder, der ligger i en større kapacitet og derved flere kunder. Det burde også købmændene kunne se perspektiv i. Dansk Byggeri kan.

Samtidig er der altså fortsat rigtig mange sommerhuse til salg. Cirka 13.000 og mange af dem har ventet rigtigt længe på en køber. Det tyder altså på, at danskerne ikke selv vil købe disse. Hvorfor må de ikke få udenlandske ejere og den brug og vedligeholdelse, som det fører med sig?

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Sverige glæder sig over omsætningen
Postulaterne om, at vedligeholdelse kun vil blive udført af udlændinge, og at udenlandsk ejede huse ikke lejes ud, savner dokumentation. Danskere med hus eller lejlighed i udlandet opfører sig i alle tilfælde ikke entydigt sådan.

Carlos Villaro Lassen nævner selv Sverige som eksempel. Her har 13.000 danskere hus – langt fra 5,5 millioner, som det skulle være, hvis den talmagi, som Carlos Lassen beskriver, skulle gælde.

I Sverige er man meget glad for den store danske omsætning, som der lægges i svenske butikker, byggemarkeder og hos svenske håndværkere.

Det politiske landskab er ikke til at ophæve den ensidige danske sommerhusregel, men det ikke at ville give de kommuner, der ønsker det, muligheden for lokalt at stimulere sommerhussalget, er urimeligt.

Det politiske landskab er ikke til at ophæve den ensidige danske sommerhusregel, men ikke at ville give de kommuner, der ønsker det, muligheden for lokalt at stimulere sommerhussalget, er urimeligt.

Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri

Som borgmesteren i Guldborgsund Kommune tydeligt skriver her på Altinget den 31. januar, så findes der sommerhusområder, hvor der er et klart ønske om og påviseligt behov for, at reglerne ændres, så udlændinge får mulighed for at købe sommerhus.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Liborius

Chef for dansk infrastruktur, Dansk Industri
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00