Debat

Feriehusudlejerne: Stop salg af sommerhuse til udlændinge

DEBAT: Danskere bør være bekymrede, hvis sommerhusreglen ophæves, fordi adgangen til at holde ferie i Danmark vil blive mindre, fordi flere udlændinge vil købe sommerhus i Danmark. Det skriver Carlos Villaro Lassen fra Feriehusudlejernes Brancheforening.

Foto: Kaj Bonne
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carlos Villaro Lassen
Adm. direktør, Feriehusudlejernes Brancheforening

Danmark står foran en invasion af udenlandske sommerhusejere. Der er 37.058 udlændinge, der ejer sommerhus i Sverige. Et tal, der er fordoblet siden år 2000. Salget af danske sommerhuse til udlændinge vil være langt større, baseret på at tyskere og nordmænd holder langt mere ferie i Danmark end i Sverige.

De mest attraktive steder vil forsvinde først. Ud fra hvor tyskere og nordmænd holder ferie i lejet sommerhus, kan vi se et mønster for, hvor i landet de ville købe, hvis de fik lov. Og der er ikke mange huse at tage af.

På Fanø er der 3.000 sommerhuse. I Tønder Kommune, hvor Rømø hører til, er der 2.500 sommerhuse. Varde Kommune med Blåvand, Henne og Vejers har godt 8.000 sommerhuse.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Holmsland Klit med Hvide Sande og Søndervig, der ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune, har 10.000 sommerhuse. Samsø har under 1.000 sommerhuse. På Bornholm er der 4.500 sommerhuse. I Jammerbugt Kommune med Løkken og Blokhus er der godt 8.000 sommerhuse. Alt i alt giver det 37.000 sommerhuse på Fanø, Rømø, Bornholm, Samsø, Blåvand, Vejers, Henne Strand, Hvide Sande, Søndervig, Løkken og Blokhus, som udlændinge vil være særdeles interesserede i. Og det vil ikke stoppe med de områder.

Der er 80 millioner potentielle tyske købere, 10 millioner svenske, 5 millioner norske samt 15 millioner fra Holland.

Vores opfordring er klar. Venstre, De Konservative og Liberal Alliance bør droppe enhver tanke om at ophæve eller dispensere fra sommerhusreglen.

Carlos Villaro Lassen, adm. direktør, Feriehusudlejernes Brancheforening

Der vil komme spøgelsesbyer

Hvis udlændinge får lov til at købe Danmark, får vi spøgelsesbyer, og de danskere, der ikke længere vil have råd til at købe danske sommerhuse, kan ikke engang få mulighed for at leje et hus til deres ferie. For udlændinge vil ikke udleje – de vil bruge sommerhusene selv nogle få uger om året, og resten af tiden vil husene stå tomme.

Jo rigere man er, jo mindre har man brug for at udleje sit sommerhus. Og jo dyrere huset er, jo højere udlejningspris skal der til for at få sin investering forrentet.

I feriehusbranchen er vi naturligvis stærkt bekymrede, for det vil betyde, at vi får langt færre sommerhuse til udlejning. Men købmænd burde også være bange, for de vil miste omsætning.

Derfor er De Samvirkende Købmænd også imod at ophæve den danske undtagelse. Campingpladserne bør frygte, at det butiksliv og den markedsføring af Danmark, feriehusudlejning skaber, vil forsvinde, og derfor er Campingrådet også imod en ophævelse af sommerhusreglen.

Håndværkerne burde se truslen, for tyske sommerhusejere vil bruge tyske håndværkere, og derfor har Håndværksrådet tidligere advaret imod at ophæve sommerhusreglen – underligt nok mener Dansk Byggeri, at det vil være godt, men det er en meget kortsigtet tankegang.

Og ejendomsmæglerne bør frygte det udenlandske indtog, for tyskere vil købe sommerhus af tyske ejendomsmæglere, nordmænd, svenskere og hollændere ditto, og derfor bør Dansk Ejendomsmæglerforening også sige klart fra.

Og alle danskere bør være bekymrede, for Danmark bliver mindre – adgangen til at holde ferie i Danmark bliver mindre – adgangen til at købe et sommerhus bliver mindre – og det liv og den velstand, vi på grund af turismen langs de danske kyster og på øerne har opnået, vil blive hårdt ramt.

Vores opfordring er klar. Venstre, De Konservative og Liberal Alliance bør droppe enhver tanke om at ophæve eller dispensere fra sommerhusreglen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00