Debat

Jammerbugt: Lav prøve-kommuner for salg af sommerhuse

DEBAT: Jammerbugt Kommune er imod generelt at åbne for salg af sommerhuse til udlændinge. Men vi ser gerne en ordning, hvor kommuner kan melde ind – som en slags frikommuneforsøg. Det skriver Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mogens Gade (V)
Borgmester, Jammerbugt Kommune

Regeringen barsler med ideen om at åbne op for salg af sommerhuse til udlændinge med henblik på at få gang i det danske sommerhusmarked, som ikke rigtig er kommet i gang efter finanskrisen.

Ideen er en slags forsøgsprojekt, hvor der nogle steder skabes mulighed for at sælge sommerhuse til udlændinge, uden at give køb på den danske særregel for sommerhuse.

I Jammerbugt Kommune er vi imod generelt at åbne op for salg af sommerhuse til udlændinge. Men vi ser gerne en ordning, hvor kommuner kan melde ind – som en slags frikommuneforsøg – hvis de har interesse i at åbne op for salg af sommerhuse til udlændinge inden for kommunen, eller måske ligefrem inden for specifikke sommerhusområder.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

I Jammerbugt Kommune har vi cirka 8.000 sommerhuse fordelt på en lang række grundejerforeninger. Vi har et tæt og godt samarbejde med grundejerforeningerne og vil gerne fastholde dette, da sommerhuse og sommerhusudlejning er et væsentligt aktiv for turismen i kommunen.

Det gode samarbejde med grundejerforeningerne medfører, at vi har gode, attraktive sommerhusområder i en skøn natur, hvor vi ikke i udpræget grad oplever stagnation i salget af sommerhuse.

En bekymring kan være, at salg af sommerhuse til udlændinge vil ændre på byggeaktiviteten for de lokale byggevirksomheder og dermed have en negativ indflydelse på antallet af arbejdspladser i Jammerbugt Kommune.

Mogens Gade (V)
Borgmester, Jammerbugt Kommune

På nuværende tidspunkt møder vi ikke et ønske fra grundejerforeningerne om, at der bør åbnes op for salg af sommerhuse til udlændinge. Det tager vi som et udtryk for, at der ikke er behov for en sådan ordning i Jammerbugt Kommune.

Aktiv for bygge- og anlægsaktivitet
Sommerhusområderne er samtidig et aktiv for den lokale bygge- og anlægsaktivitet, som bidrager væsentligt til antallet af arbejdspladser i Jammerbugt kommune. Aktiviteten kan aflæses direkte i antallet af årlige byggesager, som ligger på cirka 1200 sager per år, hvilket er meget højt for en kommune af Jammerbugt Kommunes størrelse.

Nabokommuner med væsentligt færre sommerhuse, men samme indbyggertal, har på ingen måde det samme antal byggesager.

En bekymring kan være, at salg af sommerhuse til udlændinge vil ændre på byggeaktiviteten for de lokale byggevirksomheder og dermed have en negativ indflydelse på antallet af arbejdspladser i Jammerbugt Kommune. Arbejdspladser, som vi hver dag kæmper for at bevare og øge gennem gode rammevilkår og uddannelsesmuligheder.

Sommerhusudlejningen er et væsentligt aktiv for turismen i området. Cirka 1,5 millioner overnatninger per år er det højeste antal overnatninger i Nordjylland.

Som kommune ønsker vi flere sommerhuse til udlejning – ikke færre. Turismen genererer mange arbejdspladser ved Blokhus og Slettestrand og har stor betydning for besøgs- og oplevelsessteder som eksempelvis Fårup Sommerland.

Salg af sommerhuse til udlændinge kan reducere antallet af sommerhuse til udlejning – og ikke øge det, som der er så stort behov for.

Allerede i dag er der behov for at øge antallet af sommerhuse til udlejning, da efterspørgslen er der i Jammerbugt Kommune.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Christen Gade

Borgmester (V), Jammerbugt Kommune, formand for Erhvervshus Nordjylland, formand for Vestkystpartnerskabet, formand for Fjerritslev Gymnasium, næstformand i KKR Nordjylland
lærer (Ranum 1984)

0:000:00