DF-topfolk misser formandsopgør i Herning

Når Dansk Folkeparti søndag vælger ny formand, kan hverken Kristian Thulesen Dahl, Peter Skaarup eller Søren Espersen stemme. De kan nemlig ikke komme med til årsmødet.

Hverken Kristian Thulesen Dahl (DF), Peter Skaarup (DF) eller Søren Espersen (DF) er med i Herning, når partiet vælger ny formand søndag 23. januar.
Hverken Kristian Thulesen Dahl (DF), Peter Skaarup (DF) eller Søren Espersen (DF) er med i Herning, når partiet vælger ny formand søndag 23. januar.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Tre af de allermest centrale skikkelser i Dansk Folkeparti er fraværende, når partiet søndag skal vælge en ny formand.

Senest er det Peter Skaarup (DF), der har måtte melde afbud til det ekstraordinære årsmøde i Herning. Det skyldes, at hans far er afgået ved døden, oplyser partiet.

Dermed slutter Skaarup sig til diskusprolaps-ramte Søren Espersen (DF) og afgående formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), der er smittet med corona, og derfor heller ikke kan deltage.

Læs også

Alle tre har de været med i Dansk Folkeparti siden begyndelsen i 1995.

Når ingen af dem kan møde fysisk op i Herning Kongrescenter, er det ikke muligt at stemme på en af de tre kandidater til posten som partileder, Morten Messerschmidt (DF), Martin Henriksen (DF) og Merete Dea Larsen (DF). 

Det får op mod 1.000 andre delegerede dog muligheden for oven på to ugers valgkamp, der er den foreløbige kulmination på Kristian Thulesen Dahls beslutning om at trække sig oven på efterårets dårlige kommunalvalgsresultat.

Undervejs er feltet af kandidater blevet skåret ned fra fire til tre. Det skete, da den absolutte underdog, Erik Høgh-Sørensen, trak sig for mindske favoritten Morten Messerschmidts chancer

Fakta

Sådan vælger DF partiets næste formand

På et ekstraordinært årsmøde i Herning samles omkring 1.000 delegerede lørdag 23. januar. 

De delegerede, der alle kan stemme, er enten folkevalgte, medlemmer af hovedbestyrelsen, lokalformænd eller udvalgt af lokalforeningen.

De tre kandidater, der har meldt sig, skal dokumentere opbakning fra 25 stillere. Det vil sige delegerede, der bakker op om et kandidatur. Hver stiller kan kun støtte ét kandidatur. 

Ved selve afstemmningen gælder reglen om absolut flertal. Det vil sige, at Dansk Folkepartis næste formand skal sikre sig over halvdelen af de afgivne stemmer.

Hvis ingen af kandidaterne har fået absolut flertal i første afstemning, foretages en ny afstemning mellem de to kandidater, der har fået flest stemmer.


Kilde: DR og Dansk Folkeparti

I det hele taget har formandsopgøret udviklet sig til "Alle mod Messerschmidt", som Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, tidligere har påpeget.

"Han har virkelig mange modstandere i partiet, ikke kun af politiske grunde, men mindst lige så meget af personlige grunde," lød det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

0:000:00