Om  
Kristian Thulesen Dahl

Kristian Thulesen Dahl misser afgørende årsmøde efter corona: Kan ikke stemme på sin efterfølger

Dansk Folkepartis afgående formand Kristian Thulesen Dahl deltager ikke fysisk i ekstraordinært årsmøde søndag, hvor en ny partileder skal findes. Det betyder, han ikke kan afgive en stemme på sin egen efterfølger.

Kristian Thulesen Dahl kommer ikke til at deltage i sit sidste årsmøde som formand, da han mandag blev konstateret smittet med corona. 
Kristian Thulesen Dahl kommer ikke til at deltage i sit sidste årsmøde som formand, da han mandag blev konstateret smittet med corona.  Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Maja Hagedorn

Coronavirus spænder nu ben for Kristian Thulesen Dahls (DF) deltagelse i Dansk Folkepartis ekstraordinære årsmøde på søndag, hvor en efterfølger til formandsposten skal findes.

Det bekræfter Dansk Folkeparti over for Altinget. Han deltager dog via livestream, men kan ikke selv afgive en stemme, når han ikke er til stede fysisk.

"Det er naturligvis rigtig ærgerligt, men vi får som nævnt etableret en livestream, så vi har Kristian med," oplyser partisekretær Steen Thomsen i en sms. 

Fakta

Sådan vælger DF partiets næste formand

På et ekstraordinært årsmøde i Herning samles omkring 1.000 delegerede lørdag 23. januar. 

De delegerede, der alle kan stemme, er enten folkevalgte, medlemmer af hovedbestyrelsen, lokalformænd eller udvalgt af lokalforeningen.

De fire kandidater, der har meldt sig, skal dokumentere opbakning fra 25 stillere. Det vil sige delegerede, der bakker op om et kandidatur. Hver stiller kan kun støtte ét kandidatur. 

Ved selve afstemmningen gælder reglen om absolut flertal. Det vil sige, at Dansk Folkepartis næste formand skal sikre sig over halvdelen af de afgivne stemmer.

Hvis ingen af kandidaterne har fået absolut flertal i første afstemning, foretages en ny afstemning mellem de to kandidater, der har fået flest stemmer.


Kilde: DR og Dansk Folkeparti

Det positive testresultat fik Kristian Thulesen Dahl mandag. Og selv hvis han skulle nå at blive symptomfri inden weekenden, kan han ikke deltage i årsmødet.

Det afholdes nemlig i Herning Kongrescenter, hvor der ifølge myndighedernes retningslinjer kræves et gyldigt coronapas for at deltage. Dette opnåes tidligst 11 dage efter en positiv test, og derfor bliver Kristian Thulesen Dahls sidste årsmøde som formand uden ham. 

Det var efter et skuffende kommunal- og regionsrådsvalg for Dansk Folkeparti, at Kristian Thulesen Dahl meldte sin afgang som formand.

Sidenhen har hele fire kandidater – Morten Messerschmidt, Martin Henriksen, Merete Dea Larsen og Erik Høgh-Sørensen – meldt sig som mulig ny formand, og der er derfor lagt op til et kampvalg på søndag. Erik Høgh-Sørensen har dog nu trukket sin opstilling, så årsmødet får tre kandidater at vælge imellem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, MF (løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)