Om  
Erik Høgh-Sørensen
Kristian Thulesen Dahl
Morten Messerschmidt

Erik Høgh-Sørensen trækker sig fra formandsopgør i DF: "Det har udviklet sig til Alle mod Messerschmidt"

Det var en gåde, at han stillede op i første omgang, siger politisk kommentator om Erik Høgh-Sørensen, der tirsdag har trukket sig fra formandsvalget i Dansk Folkeparti.

Erik Høgh-Sørensen er ikke længere kandidat til formandsposten i Dansk Folkeparti.
Erik Høgh-Sørensen er ikke længere kandidat til formandsposten i Dansk Folkeparti.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Det bliver uden Erik Høgh-Sørensen som formandskandidat, når Dansk Folkeparti går til ekstraordinært årsmøde på søndag.

Han har nemlig besluttet at trække sig. Det bekræfter han over for Altinget.

Han har truffet sin beslutning for at øge chancen for, at det ikke bliver Morten Messerschmidt (DF), der bliver valgt som ny formand for partiet.

"Med udsigten til, at vi er tre kandidater, der deles om stemmerne, vælger jeg at trække mig," siger han.

Foruden Morten Messerschmidt er dermed kun Martin Henriksen og Merete Dea Larsen tilbage i formandsopgøret, som Kristian Thulesen Dahl (DF) udløste oven på sidste års skuffende resultat til kommunalvalget. 

Læs også

Erik Høgh-Sørensen "har svært ved at se, at Morten Messerschmidt har de rette lederegenskaber", og han håber derfor på, at de to andre "kan udgøre en form for lederteam fremadrettet".

Hvem vil du helt præcist stemme på?

"Det vil jeg afgøre inden for de næste 24 timer. Jeg skal tale med dem begge seperat."

Hvem hælder du til nu?

"Det vil jeg ikke sige. Men jeg står politisk nær Martin Henriksen. Men jeg er på den anden side ganske imponeret over Merete Dea Larsen. Så det afhænger lidt af, hvad vi taler om. Og det melder jeg ud i morgen."

"Men jeg kunne også godt se dem være sammen om projekt-DF. Jeg tror, de favner bredt. Og jeg tror, de får et rigtig godt valg."

Anklage: Messerschmidt har optrådt illoyalt

Ifølge Erik Høgh-Sørensen har Morten Messerschmidt optrådt illoyalt. Og det er en af grundene til, at han ikke ønsker ham i spidsen for partiet.

"Jeg var noget nær den eneste DF'er, der stak op for ham i medierne, da han var på bunden i sine Meld- og Feld-sager (hvor Morten Messerschmidt er tiltalt for svindel med EU-midler, red.)," siger han.

Samtidig har Morten Messerschmidt ifølge den nu forhenværende modkandidat beskyldt ham for at forsøge at ekskludere han og for at være en del af en partiskadelig fraktion.

"Og der må jeg bare sige: Det kan han selv være," siger Erik Høgh.

Så det har ikke noget at gøre med, at du har kigget på dine egne chancer for at vinde?

"Nej. Mit kandidatur har aldrig været på skrømt. Jeg har min helt egen partimæssige dagsorden. Jeg var den eneste kandidat vest for Roskilde, hvilket er ringe, når man betænker, at DF i hvert fald her i Hjørring har haft et rigtig godt valg. Og derfor havde jeg min helt egen dagsorden, som jeg mener, DF har brug for."

"Derfor forlader jeg heller ikke DF. Medmindre jeg bliver smidt ud. Og i så fald tager jeg mit mandat med mig," siger han.

Holstein: Kandidatur var en gåde

Politisk er der kun små nuancer mellem Erik Høgh-Sørensen og Martin Henriksen. Derfor var det i forvejen en gåde, hvorfor han valgte at stille op. Det siger Altingets politiske analytiker, Erik Holstein.

”Derfor har der været spekuleret i, om Erik Høgh-Sørensen kun stillede op af taktiske grunde – for sidenhen at pege på Martin Henriksen. Men sådan ser det ikke ud. Alt tyder tværtimod på, at Martin Henriksen syntes, det var ret irriterende, Høgh-Sørensen valgte at stille op," siger han.

Selv om Erik Høgh-Sørensen selv afviser, at årsagen bag beslutningen om at trække sig, er hans chancer for at blive valgt, er det "givetvis den egentlige årsag", vurderer Holstein.

"Nu håber han, at hans frafald kan samle modstanden mod Messerschmidt. For hvis der er noget, Høgh-Sørensen ikke ønsker, så er det Messerschmidt som formand. Det elendige forhold mellem de to understreges af, at Høgh-Sørensen nu beskylder Messerschmidt for at have forsøgt at få ham ekskluderet i efteråret.”

Episoden understreger, at DF’s formandskamp efterhånden har udviklet sig til Alle mod Messerschmidt, mener Erik Holstein.

"Og det er ikke kun, fordi Messerschmidt er favorit. Han har virkelig mange modstandere i partiet, ikke kun af politiske grunde, men mindst lige så meget af personlige grunde.”

Dansk Folkeparti vælger ny formand søndag 23. januar i Herning Kongrescenter. Altinget har rakt ud til Morten Messerschmidt for at få en kommentar på Erik Høghs kritik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Høgh-Sørensen

Byrådsmedlem (DF), Hjørring Kommune, journalist, forfatter, selvstændig
international politik, økonomi og journalistik (San Franscisco State University 1993)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00